Újabb őrület kering a TikTokon: most kiderül, mennyire egészséges valójában

HelloVidék   
  Megosztom
Újabb őrület kering a TikTokon: most kiderül, mennyire egészséges valójában

A kurkumát és a gyömbért évszázadok óta fogyasztják, és az idő múlásával rendkívül nagy hírnévre tett szert. Nem csoda, hiszen mind a két alapanyag rendkívül egészséges és számos jótékony hatással rendelkezik. Cikkünkben most annak jártunk utána, miért ajánlott beépíteni étkezésünkbe ezeket az alapanyagokat, illetve mutatunk receptet is, hogyan érdemes leginkább fogyasztani őket. 

Az immunerősítés a téli hónapokban is kiemelt figyelmet kap, így nem csoda, hogy rengeteg videó jelenik meg a TikTok felületén is ezzel kapcsolatban. Az egyik slágertartalom a gyömbér és a kurkuma jótékony hatásaira épül.

@greens_of_daisy Detox shot? #gyömbér #kurkuma #shot #puffadás #fáradtság #gyulladás #detoxdrink #egészség #fyp ♬ La Vita e Bella - Athané, Pierre-André

De valóban megéri fogyasztani ezt a keveréket?

Ahogy arról korábban írtunk, a gyömbérgyökér olyan egészséges vegyületekkel van tele, mint a gingerol, shogaol, paradol és a zingerone. Bár ezek a szavak nem hangzanak túl ismerősnek, valójában fontos szerepet játszanak a test optimális működésében. A gingerolt például a krónikus gyulladások leküzdésére használja fel a test. A krónikus gyulladás akkor jelentkezik, amikor a test reagál a traumára, ez pedig duzzanatot és az egészséges szövetek károsodását okozhatja, ami számos betegség, például a rák, cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulásához vezethet.

Amit viszont kevesen tudnak, az az, hogy

A kurkumát Sárga gyömbérnek, indiai sáfránynak is nevezték, de leginkább az „ élet fűszereként ” tartják számon. Ugyan itthon, a magyar háziasszonyok ritkán használják, de a keleti éttermek kínálatában és az élelmiszerszínezékek palettáján sokszor találkozhatunk vele. A kurkuma fő hatóanyaga a kurkumin, amely a polifenol csoportba tartozik. Az indiai népgyógyászatban emésztésserkentőként, láz, fertőzések, ízületi panaszok és májbetegségek ellen használták. Zsíros ételek utáni teltségérzésnél jó szolgálatot tesz, redukálja a gyomorsavtermelést, jótékony hatású a felfúvódás és a bélgörcsök esetén, elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. Réta alkalmazzák vérkeringés javítására, vérzések csillapítására, valamint menstruációs panaszok kezelésére. A kurkumin (sárga festékanyag) erős antioxidáns, terápiás alkalmazása nagyon hasonló számos bioflavonoidéhoz, hatékony gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antivirális (vírusölő), antimikrobás, immunstimuláló vegyület. A kurkumin a CAMP-nek nevezett fehérje szintjének növekedését idézi elő, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében, a gyulladások csökkentésénél. A kurkumin ezért pozitívan hat a gyulladásos ízületi betegségekre, fertőzések esetén, magas koleszterin szint esetén.

Milyen jótékony hatásokkal bírnak?

Az EatingWell cikke alapján megnéztük, hogy mik a kurkuma és a gyömbér egészségügyi előnyei. Ennek alapján azt érdemes tudni róluk, hogy

  • fájdalomcsillapító hatásuk van: Amint azt a hagyományos kínai orvoslás feltételezte, a kurkuma és a gyömbér fájdalomcsillapító hatással bír számos betegségre. A kurkumin, a kurkuma szupersztár gyulladáscsökkentő vegyülete segít enyhíteni a fájdalmas gyulladásos betegségek, például az ízületi gyulladás és a vastagbélgyulladás tüneteit. A Pharmaceutics 2021-es kutatása szerint például úgy tűnik, hogy a gyömbér késleltetett terápiás hatást fejt ki, ezért alkalmazható krónikus fájdalom esetén – de lehet, hogy nem segít az akutabb, például fejfájás okozta fájdalom esetén. Ugyanez az kutatás megállapította, hogy a kurkuma javítja az életminőséget és csökkenti a fájdalmat a kemoterápiában részesülő mellrákos betegeknél.
  • antioxidánsban gazdag: A gyömbér és a kurkuma egyaránt gazdagok antioxidánsokban. A gyömbérben található antioxidánsok segíthetnek megelőzni a szívbetegségeket és a rákot, különösen fokhagymával párosítva. A kurkuma még inkább antioxidáns hatású.
  • gyulladáscsökkentő hatásuk van: A gyömbérben lévő vegyület, az úgynevezett gingerol felelős a csípős ízéért. A gyömbérben többféle gingerol és más vegyület található, amelyekről azt állítják, hogy javítják a gyulladásos állapotokat a megfázástól a gyulladásos bélbetegségig. A Frontiers in Pharmacology című folyóiratban 2022-ben végzett tanulmány megállapította, hogy a gyömbérben lévő 6-shogaol nevű vegyület felelős az erek sejtjeinek gyulladásának gátlásáért. A kurkuma is központi szerepet tölt be, ha gyulladáscsökkentőről van szó. A kurkumin a CAMP-nek nevezett fehérje szintjének növekedését idézi elő, amelynek fontos szerepe van az immunrendszer működésében, a gyulladások csökkentésénél. A kurkumin ezért pozitívan hat a gyulladásos ízületi betegségekre, fertőzések esetén, magas koleszterin szint esetén.
  • jótékony hatással bír a szívünk egészségére: Az agy és az izmok védelme mellett ezek a gumós gyökerek segíthetnek a szív egészségének megőrzésében. Magas vérnyomás léphet fel, ha a plakk és a vérlemezkék megragadnak az erekben. Ez növeli a szív stresszét, amikor vért pumpál, ami növeli a vérnyomást. A Phytotherapy Research 2019-es metaanalízise szerint a gyömbér csökkenti a vérnyomást, illetve a kurkuma hosszú távú szedése esetén vérnyomáscsökkentő hatással is bír.
  • gyomornyugtató hatással bírnak: A gyömbér jól ismert házi gyógymód a hányingerre, de mit gondol erről a tudomány? Számos tanulmány vizsgálta, hogy a gyömbér miért csillapítja a gyomorrontást. A kutatások szerint a gingerol, a gyömbér antioxidáns vegyülete kommunikál az agy szerotonin receptoraival, hogy segítsen enyhíteni a kellemetlen érzéseket. Ennek terápiás hatásai lehetnek a terhes nők és a kemoterápiában részesülők számára. Például az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban 2022-ben megjelent áttekintésben a kutatók azt találták, hogy a gyömbért szedő terhes nőknél 7,5-szer kevesebb volt az émelygés, mint azoknál, akik placebót szedtek. Ugyanebben az áttekintésben úgy tűnt, hogy a gyömbér csökkenti a hányás valószínűségét azoknál, akik kemoterápián esnek át.
  • immunerősítők: Az International Journal of Health Sciences 2020-as áttekintése szerint a gyömbért gyakran ajánlják a megfázás kezelésére, és a tudomány támogatja ezt. Az International Immunopharmacology 2018-as tanulmánya megállapította, hogy ugyanazok a vegyületek, amelyek a kurkuma gyulladáscsökkentő hatását adják, megvédhetnek minket az influenzától és a tüdőgyulladástól, bár a vizsgálatot nem végezték el embereken. A Journal of General Virology 2020-as tanulmánya pedig a kurkumint egy gyomor-bélrendszeri vírus ellen használta, és megállapították, hogy megölte a vírust. Éppen ezért, ha nem is igazolt tény, de érdemes lehet gyömbéres-kurkumás teát főzni, amikor legközelebb megfázunk, vagy rosszul érezzük magunkat.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kurkuma

gyömbér

tiktok

tiktok-videó

tiktok trend