Sokan már a felmondásukat fontolgatják: 72 vidéki mentésirányítót vezényeltek át a fővárosba

Index   
  Megosztom
Sokan már a felmondásukat fontolgatják: 72 vidéki mentésirányítót vezényeltek át a fővárosba

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint ez abszolút jogellenes. Ők úgy tudják, hogy mind a 18 megyei mentésirányító központból 2-2 embert rendeltek szombatra és vasárnapra is a fővárosba. Ez összesen 72 vidéki mentésirányítót jelent - írta az Index.

Ahogy arról a HelloVidék is beszámolt, hiába tiltakoztak a helyi önkormányzatok, az új ügyeleti rendszer február 1-jén Pest vármegyében is élesedett.

Az indulás utáni első hétvégén kiugróan sok, majdnem kétezer hívás érkezett a 1830-as ügyeleti telefonszámra. Az RTL Híradó most megtudta, az első ügyeleti hétvégén „a 1830-ra érkező telefonhívások száma többszöröse volt az átlagosnak” előfordult, hogy „egyszerre 30-an hívták tanácsért” az ügyeletet.

Budapestre kell mennünk, hívást fogadni, ügyeleti hívást fogadni és nincs opció, tehát menni kell.

– mondta egy név nélkül nyilatkozó vidéki mentésirányító, aki hozzátette a 24 órás fővárosi szolgálat miatt sokan fel vannak háborodva, és van, aki már a felmondását tervezi. Ahogy nyilatkozták, elérték a teljesítőképességünk teljes határát, fáradtak, kevesen vannak:

a családunkkal nem tudunk lenni, nem tudunk helytállni otthon, úgy érezzük, hogy ez kivitelezhetetlen, ezt nem vállaljuk. Mind az egészségünk, mind a családunk, mind az életünk megy rá

– panaszolták.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is reagált

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége - írta az Index - úgy tudja, mind a 18 megyei mentésirányító központból 2-2 embert rendeltek szombatra és vasárnapra is a fővárosba. Ez összesen 72 vidéki mentésirányítót jelent. Egyik képviselőjük elmondta:

Olyan utasítás is elhangzott, hogy az sem probléma, ha az egyik 24 órás szolgálatból lelépve mennek át a mentésirányító bajtársak a másik 24 órás szolgálatba. Ennek az árán is meg kell oldaniuk. Ezt látni kell, hogy abszolút jogellenes.

A szakszervezet szerint az átvezénylés nem megoldás a munkaerőhiányra, hanem inkább megfelelő munkakörülményeket, bérezést, béren kívüli juttatásokat kellene teremteni a dolgozóknak. Az RTL kérdéseire a mentőszolgálat azt a választ adta, hogy

kilenc vidéki munkatárs néhány napos, egyszeri összevonásáról van szó, ami képzési, összehangolási célokat szolgál.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pest megye

mentésirányítás

vidék