Sokan már a felmondásukat fontolgatják: 72 vidéki mentésirányítót vezényeltek át a fővárosba

Index   
  Megosztom
Sokan már a felmondásukat fontolgatják: 72 vidéki mentésirányítót vezényeltek át a fővárosba

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint ez abszolút jogellenes. Ők úgy tudják, hogy mind a 18 megyei mentésirányító központból 2-2 embert rendeltek szombatra és vasárnapra is a fővárosba. Ez összesen 72 vidéki mentésirányítót jelent - írta az Index.

Ahogy arról a HelloVidék is beszámolt, hiába tiltakoztak a helyi önkormányzatok, az új ügyeleti rendszer február 1-jén Pest vármegyében is élesedett.

Az indulás utáni első hétvégén kiugróan sok, majdnem kétezer hívás érkezett a 1830-as ügyeleti telefonszámra. Az RTL Híradó most megtudta, az első ügyeleti hétvégén „a 1830-ra érkező telefonhívások száma többszöröse volt az átlagosnak” előfordult, hogy „egyszerre 30-an hívták tanácsért” az ügyeletet.

Budapestre kell mennünk, hívást fogadni, ügyeleti hívást fogadni és nincs opció, tehát menni kell.

– mondta egy név nélkül nyilatkozó vidéki mentésirányító, aki hozzátette a 24 órás fővárosi szolgálat miatt sokan fel vannak háborodva, és van, aki már a felmondását tervezi. Ahogy nyilatkozták, elérték a teljesítőképességünk teljes határát, fáradtak, kevesen vannak:

a családunkkal nem tudunk lenni, nem tudunk helytállni otthon, úgy érezzük, hogy ez kivitelezhetetlen, ezt nem vállaljuk. Mind az egészségünk, mind a családunk, mind az életünk megy rá

– panaszolták.

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége is reagált

A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége - írta az Index - úgy tudja, mind a 18 megyei mentésirányító központból 2-2 embert rendeltek szombatra és vasárnapra is a fővárosba. Ez összesen 72 vidéki mentésirányítót jelent. Egyik képviselőjük elmondta:

Olyan utasítás is elhangzott, hogy az sem probléma, ha az egyik 24 órás szolgálatból lelépve mennek át a mentésirányító bajtársak a másik 24 órás szolgálatba. Ennek az árán is meg kell oldaniuk. Ezt látni kell, hogy abszolút jogellenes.

A szakszervezet szerint az átvezénylés nem megoldás a munkaerőhiányra, hanem inkább megfelelő munkakörülményeket, bérezést, béren kívüli juttatásokat kellene teremteni a dolgozóknak. Az RTL kérdéseire a mentőszolgálat azt a választ adta, hogy

kilenc vidéki munkatárs néhány napos, egyszeri összevonásáról van szó, ami képzési, összehangolási célokat szolgál.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pest megye

mentésirányítás

vidék