Vérengző fenevad jelent meg vidéken: egy perc alatt bárkivel végezhet

HelloVidék   
  Megosztom
Vérengző fenevad jelent meg vidéken: egy perc alatt bárkivel végezhet

Hiába tiltották be tavaly az Egyesült Királyságban az amerikai bully kutyafajta XL változatának tenyésztését és forgalmazását, úgy néz ki továbbra is óriási problémát okoznak ezek a kutyák a szigetországban. Az American Bully egy viszonylag új tenyésztésű fajta, az Egyesült Államokban 2004-ben próbálták szabványosítani, de végül nem ismerték el bevett fajtaként. A fajnak több változata létezik, a legnagyobb az XL Bully. Emellett a sima American Bully létezik Pocket, Micro és Toadline tenyésztésben. A Vigyél Haza Alapítvány vezetője a HelloVidék megkeresésére azt mondta, hogy a legnagyobb gond, hogy rendszerint olyan tulajdonosoktól kerülnek az utcára, vagy gyepmesteri telepekre, akik nem nevelik, szocializálják ezeket az állatokat.

Egy emberként sokkolta a közvéleményt az a brutális eset, ami még a múlt szombaton történt az Egyesült Királyságban. A kelet-angliai Jaywick tengerparti községben széttépett két betlított kutya egy nőt. A területileg illetékes Essex megyei rendőrség pénteken közleményt adott ki. Az időközben elvégzett szakértői vizsgálat egyértelműen megállapította, hogy a 68 esztendős Esther Martinra támadó két kutya az amerikai bully Angliában és Walesben nemrégiben betiltott XL változata volt.

Az tragédia ismét rávilágított arra, hogy máig milyen veszélyeket jelentenek ezek a példányok. Az eset kapcsán megkerestük a Vigyél Haza Alapítvány vezetőjét, aki lapunk megkeresésére elmondta, hogy náluk nincsen ilyen fajta és menteni sem tudnák.

A staff, és bull típusú kutyák örökbe adása hatalmas felelősség, hiszen általában nem ismerjük az előéletüket igy családba, gyerekek, idősebb emberek mellé nem adhatjuk őket, szocializálásukra nincsen lehetőségünk

- mondta Óvári András.

A Vigyél Haza Alapítvány alapítója szerint hozzájuk Staff jellegű kutya kizárólag akkor kerül, ha sérülése, betegsége ezt azonnal szükségessé teszi és senki más nem vállalja az orvosi ellátását.

Jelenleg egy ilyen kutya van nálunk, aki néhány hete az Illatos úti ebrendészeti telepről került hozzánk bélcsavarodás gyanujával, ami azonnali orvosi beavatkozást igényelt. Ropi már jól van és egészséges

- hívta fel a figyelmet.

Mint mondta, a félénk kutya már másfél éve volt az Illatos úton, ahol a kutyák jelentős része staff jellegű és nehezen adhatók felelős gazdához örökbe.

Magyarországon jelenleg nincsenek tiltott kutyafajták, azonban veszélyessé nyilváníthatnak bizonyos ebeket, akik korábban emberre vagy állatra támadtak. Korábban a pitbull terrier tartásához kellett engedély, de 2012 óta már nem szükséges. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a magyar Állatvédelmi Törvény szerint az is állatkínzást követ el, aki egy genetikai betegségben szenvedő egyedet szaporít.

Egy perc alatt bárkivel végezhet

Az American XL Bully, vagyis amerikai nagyméretű bull típusú kutya viszonylag modern fajtának számít, az 1990-es évek óta folyamatosan alakul, formálódik. Nem egy konkrét fajtáról van szó, inkább gyűjtőnévként érdemes tekinteni rá, hiszen az ide sorolható kutyák között meglehetősen nagy variáció figyelhető meg.

Ami viszont mindegyikükre jellemző az az erőteljes csontozat és az izmos testfelépítés. Ahol kifejezetten a nagy méretre szelektálnak, a bully kanok marmagassága meghaladja az 50 centiméter, súlyuk pedig a 60 kg-ot is megközelítheti. El lehet képzelni, mekkora erő rejlik egy ilyen adottságokkal rendelkező testben. 2022-ben 10 ember vesztette életét kutyatámadás következtében az Egyesült Királyságban, ebből 6 eset XL Bully-khoz köthető. A 2023-as adatok alapján 7 halálos kutyatámadásból legalább három mögött XL Bully állt.

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy miképp tudunk hozzájutni ehhez a példányhoz idehaza. Pár perc rövid keresgélés után több olyan portált is találtunk, ahol többféle Bully-t hírdetnek. Az egyik pest megyei hírdetésben tavaly novemberben született amerikai bully kölyköket kínálnak eladásra. A két kan és 1 szuka darabja 20 ezer forint.

Egy másik hírdetésben egy fajtatiszta amerikai Bullyt kínálnak ugyancsak eladásra Vácon 80 ezer forintért. De találtunk eladó kutyákat Baranyában is, 8 hetes, kan, és szukát it 60 ezerért.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kutya

tiltás

állattartás