Nagyanyánk spórolós praktikái: így maradhat sokáig tartós a húsvétra szánt tojás + Videó

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Nagyanyánk spórolós praktikái: így maradhat sokáig tartós a húsvétra szánt tojás + Videó

Közeleg a húsvét, és ahogy telnek a napok, egyre inkább foglalkoztat bennünket is a kérdés, idén hol és mennyiért vásárolhatjuk meg a tojást a húsvéti sonkához. Érdemes már most körbenézni a piacokon, vagy várjunk még pár hetet? Vajon meddig áll el egyáltalán a piacos, nagyi-féle házitojás?

Szögezzük le itt az elején, hogyha tojásról van szó sem mindegy, mire adunk ki pénzt. Sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy a tojások (elvileg kötelezően szereplő) kódszámai a tudatos választáshoz elengedhetetlenül fontos információkat tartalmaznak arról, honnan való, milyen alomból származik a tojás. (0: biotojás, 1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás, 2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás, 3: ketreces tartási mód….- de erről bővebb ITT olvashattok). Most viszont arra keressük a választ, ha sikerül a piacon vagy a szomszéd nénitől még húsvét előtt extra házi tojást szerezni, hol és mennyi ideig lehet biztonságosan tárolni?

Most eláruljuk, mik a tárolás legfontosabb kritériumai. Annak érdekében, hogy a tojás ne okozzon ételmérgezést, és az íze, valamint az állaga se veszítsen a minőségéből, érdemes megfogadni egy-két tanácsot:

1. Hűtőben vagy szobahőmérsékleten?

Nem kell hűtőben tárolni a tojásokat, csak akkor tárold hűtőben, ha a csomagoláson erre külön is figyelmeztetnek! A szobahőmérséklet (20 Celsius fok alatt) ideális a tojásoknak. Bár a hűtőben való tárolás nem különösebben árt, más élelmiszerekre veszélyes lehet, mivel a tojás felületén kórokozók tapadhatnak meg. Ha a tojás felületén például Salmonella található, a hűtőben könnyen átterjedhet más élelmiszerekre.

2. Ne mosd meg azonnal a tojásokat

Csak a felhasználás előtt mossuk meg őket! Ha hazaviszed a friss tojásokat, első körben elég csak száraz ronggyal áttörölni! Felhasználás előtt viszont, ha bélsárral szennyezettek, használj fertőtlenítős oldatot, majd alaposan töröld meg őket.

3. Tudtad, hogy lefelé pakolva hosszabb ideig eláll?

A csücskös felével mindig lefelé tárold a tojást, pont fordítva, mint ahogy a bolti tojástartóban találod, mert az alján van benne egy légbuborék, ami a gravitáció miatt felfelé törekszik, közben viszont rontja a tojás minőségét.

4. Tényleg, meddig használható fel biztonságosan a tojást?

Az aranyszabály így szól: a tojások átlagosan 30-60 napig eltarthatóak, de ez csak a sérülésmentes tojásokra igaz. Ha már feltörted őket, 24 órán belül mindenképpen fogyaszd el.

5. Megfőzted? Sebaj, így tárold!

A megfőzött tojásokat kihűlés után azonnal, de maximum 2 óra elteltével tegyük a hűtőbe. Lehetőleg hámozatlanul tároljuk őket, mert a héj megóvja a tojást attól, hogy magába szívja a hűtőben terjengő ételszagot, így tovább maradnak frissek.

Íme, egy szuper Tiktok-videó arról, hogyan tartósítsuk biztonságosan a nagyitól szerzed a friss tojást:

@remenyfarm Te is nagyitól szerzed a friss tojást? ?? #reményfarm #állat #farm #tanya #vidék #fenntarthatóság #szabadtartás #csirke #tyúk #tojás #nagyi #nagymama ♬ eredeti hang - Remény Farm

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

tojás

tojás tárolás

házi tojás

tartósítás

nagyanyáink