Így teszi tönkre magát a legtöbb magyar a rossz alvással: néhány egyszerű rutinon múlik az egészség

Szurok Dávid   
  Megosztom
Így teszi tönkre magát a legtöbb magyar a rossz alvással: néhány egyszerű rutinon múlik az egészség

Küszöbön a tavaszi óraállítás, ami miatt ismét egy órával alhatunk majd kevesebbet. Egy tavalyi felmérés alapján az egy főre jutó alvás mennyisége jelentősen lecsökkent idehaza. Egy 2020 és 2024 között zajló kutatás azt mutatja, hogy régóta romló tendencia látható a magyarok alvásminőségében. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a lakosság 13 százaléka érzi csak teljesen kipihentnek magát ébredéskor, míg közel kétharmaduknál előfordul, hogy időnként fáradtnak érzik magukat ébredéskor. A téma kapcsán a Magyar Alvás Szövetség elnökével, G. Németh Györggyel beszélgettünk.

A tavaszi óraátállítás közeledtével hamarosan egy órával alhatunk majd ismét kevesebbet. A Magyar Alvás Szövetség és a JYSK közös felméréséből nemrég kiderült, hogy tízből hatan rosszul alszanak, a lakosság negyede fáradtan ébred reggelente, pedig a kialvatlanság életveszélyes.

A Magyar Alvás Szövetség elnöke lapunk megkeresésére elmondta, hogy az egy főre jutó alvás mennyisége ideális esetben a nemzetközi alvás szervezetek ajánlása alapján felnőttek körében 7-9 óra, a szakember szerint ugyanakkor ez idehaza a hét és fél órát sem éri el.

Sajnos ez a szám jelentősen romlott az utóbbi években, a rossz hír az, hogy főképp a fiatalabb korosztály körében tapasztalható a kevesebb alvás

- mondta G. Németh György.

A szövetség elnöke szerint súlyos probléma az emberek körében, hogy az alvási időket egyre inkább megrövidítik a magyarok az éjszaka rovására. Mint mondta, sokan úgy gondolják, hogy ezáltal több mindent tudunk büntetlenül megcsinálni, legyen szó több tanulásról, munkáról, vagy éppen szórakozásról legfőképp este, amikor már aludnunk kéne.

Arra a kérdésre, hogy hosszabbtávon milyen élettani hatásai lehetnek az egészségünkre nézve a kialvatlanságnak G. Németh György azt mondta, hogy jelentős kockázatokkal kell szembenézünk.

Az, hogy az ember egyszer-kétszer nem alszik, az még belefér, mivel a testünk ezt rugalmasan tudja kezelni, ám, ha valaki huzamosabb ideig nem alszik, vagy nem tud aludni annak a következményei már látványossá válhatnak. Egyrészt a mindennapok során egyre inkább letörtté, levertté válik az ember

- tette hozzá.

A szakember úgy véli, hogy ez kihat a mindennapi teljesítményünkre, és az immunrendszerünkre is, ami szintén csorbát szenved. Ennek következtében cukorbetegség, magas vérnyomás is kialakulhat, illetve olyan egészségtani problémák, amik hosszabb távon már visszafordíthatatlanok.

Ezzel kapcsolatban a szakember azt mondta, hogy amíg lehet addig inkább az életmódunk megváltoztatásával próbáljuk kezelni a helyzetet, ám amikor már nincs más megoldás, akkor valóban lehet, hogy már csak a gyógyszerek segíthetnek.

Először is tudomásul kell vennünk azt, hogy az éjszaka arra való, hogy aludjunk, persze, amikor az ember beteg, akkor ezt nyilván nehezebb kivitelezni, vagy akkor, ha éppen valaki éjszaka dolgozik

- magyarázta.

A szakember szerint egy átlag magyar felnőtt számára gyakorlatilag az éjszakának úgy kéne eltelnie, hogy az lehetőleg az alvásról szóljon. Ugyanakkor mások magának az alvásnak a körülményei is nyáron, amikor kevesebb ideig van sötét. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy milyen a hálószobánk, milyen az ágyunk, milyen a levegő hőmérséklete, mivel ha nem megfelelőek a körülmények akkor az bizony komolyan kihathat a fáradságunkra. G. Németh György azt is elárulta, hogy csak sötétben lehet tökéletesen aludni, mivel csak akkor termelődik az a hormonunk, a melatonin, ami az éjszakai alvásunkat irányítja.

Mint mondta, kevesen gondolnak arra, hogy a rossz alvásuk mögött egy rosszul megválasztott párna, matrac vagy ágyrács is állhat. Annak is fontos szerepe van, hogy milyen takaróval alszunk, milyen meleg vagy éppen milyen nehéz.

Ami még fontos, hogyha lehet akkor alvás előtt 4-5 órával már kerüljük a laktató nehéz zsíros ételeket, ugyanez az igaz az italokra például a kávéra, vagy az alkoholra is

- hívta fel a figyelmet.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

alvási szokás

alvási problémák

magyar alvás szövetség