Már lesben állnak az élősködők: több ezer ember lehet veszélyben a vidéki Magyarországon

Szurok Dávid   
  Megosztom
Már lesben állnak az élősködők: több ezer ember lehet veszélyben a vidéki Magyarországon

Az enyhe időjárásnak köszönhetően az idei évben korábban elindult a kullancsszezon. Hazánk sajnos a súlyos betegségeket terjesztő vérszívók által legfertőzöttebb országok közé tartozik, ennek ellenére a magyarok még mind a mai napig sok esetben fittyet hány az elővigyázatosságra. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke szerint fontos lenne a megelőzésben kullancsveszélyes területek elkerülése, a kullancsriasztó szer használata is. A szakember a HelloVidéknek adott interjúban beszélt arról is, hogy melyek azok az új kullancsfajok, amik felbukkantak Magyarországon.

Kapiller Zoltán a HelloVidéknek elmondta, hogy mivel megszűnt a tél, megszűntek a talajmenti fagyok ezért a kullancsok az egész évben itt vannak már. Régebben a talajmenti fagyok voltak hivatottak a kullancsok létszámát regurálni, ám a helyzet az elmúlt évtizedekben gyökeresen megváltozott.

A mostani az első nagy rajzásuk, ekkor van egy nagy szaporodási időszak, majd augusztus közepétől szeptember elejéig, és szeptember elejétől, egészen december elejéig egy kisebb szaporodási időszak történik.

A nyári néhány hetet eddig a kirándulók, és a strandolók alapvetően úgy kezelték, hogy azt gondolták nem nagyon van jelen a kullancs. A kullancsok azonban életmódstratégiát váltottak, és a füves strandokon órákon át napozók fürdőruhájába másznak már be

- hívta fel a figyelmet.

Kapiller Zoltán szerint rendkívül fontos ezért, hogy a kirándulás és strandolás közben is óránkénti kullancsvizitet tartani. Ha lehet nézzük át magunkat tetőtől-talpig. Magyarországon két, a Hyalomma nemzetségbe tartozó két kullancs bukkant fel eddig. Ezzel kapcsolatban a Magyar Kullancsszövetség elnöke elmondta, hogy ennek az az oka, hogy a Földközi Tenger régiójából a klímamelegedés okán az aranysakál feljött hazánkba.

Ez a ragadozó, évszázadokig kihalt volt, de most újra benépesíti az országot. A Földközi Tenger térségből ezek azok az aranysakálok, akik behúrcolták az országba ezt a Hyalomma nemzetségi kullancstársaságot

- mondta.

A szakember szerint ez azért veszélyes, mert ezek a kullancsfajok terjeszthetik a Krími-Kongói vérzéses vírusát. A szakember emlékeztet rá, hogy a nemrég elhunyt Jakab Ferenc virológus, egyetemi tanár, ezeket a kullancsfajokat, és a kórokozókat megtalálta már korábban a Mecsekben, a Balaton nyugati medencéjében, a Bakonyban is, de ilyen kullancsokat már korábban a Margit Szigeten is találtak.

Az, hogy a bomba mikor robban egyelőre nem tudni. Mindenesetre országszerte kéne monitorozni járványtanilag az Aranysakálokat, mivel nemcsak ezt a két kullancsfajt hozták, hanem mást egyéb bajokat is

- magyarázta.

Kapiller Zoltán sajnálatosnak tartja, hogy manapság az emberek keveset tesznek a megelőzésért. Mint mondta, a magyar lakosság preventív gondolkodása egyenlő a nullával. A szakember azt javasolja, hogyha természetbe szeretnénk indulni, akkor, vegyünk a patikába kullancsriasztó készítményt, amivel le tudjuk fújni magukat. Illetőleg legyen nálunk mindig kullancseltávolító kanál. A szakember azt javasolja, hogy ne körömmel, és csipesszel próbáljuk meg eltávolítani a kullancsokat, mivel bármilyen furcsán is hangzik a kullancs is egy érző lény.

Nagy esély lehet arra is, hogy még nem köpött fertőzött nyálat az áldozatára a kullancs. Ezért egy ilyen hirtelen mozdulat, akár nem várt következményekkel is járhat. A kullancseltávolító kanál pont ezért jó, mert nem szorongatja meg a kullancs testét

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy évente hány megbetegedés fordul el Magyarországon a szakember azt mondta, idehaza a kullancsok egy tucat kórokozó család tagjait terjesztik. Ebben vannak vírusok, baktériumok, egysejtű élősködők is egyaránt. Mivel nagyon összetett kórképű betegekké vállnak a betegek, ezért a kezelés dzsungelébe ezek a betegek javarészt elvesznek.

A szakember ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a betegségek többsége nem halálos, de azok számára gyötrelmes lehet, akik benne szenvednek. Ma Magyarországon több százezerre tehető a krónikus Lyme korban szenvedők száma. Mivel nagyon sok féle kórkép van ezért konkrét tüneteket nagyon nehéz felsorolni, mivel mindkinél más-más hatások figyelhetők meg. Van, aki lesántul, van akinek agyvelő gyulladása lesz.

Akit már megcsípett a kullancs az minden esetben jelezze fel a csípés dátumát, valamint azt, hogy melyik testrészén érte a csípés, mivel ha bármiféle tünete jelentkezik, akkor ezt a fontos információt közölnie kell a kezelőorvosánál

- javasolta.

A kullancsok csípésével terjedő egyik legveszélyesebb megbetegedés az FSME-vírus okozta vírusos agyvelőgyulladás, vagy más néven kullancsencephalitis betegség. Kapiller Zoltán ezzel a fajta vírussal idehaza Kőszegtől egészen Nyíregyházáig bárhol találkozhatunk idehaza.

Természetesen joggal merül az a kérdés, hogy mivel tudjuk megelőzni a bajt, ezzel kapcsolatban a szakértő fontosnak tartotta leszögezni, hogy a természetben tanúsított magatartással tudjuk elejét venni a kullancscsípéseknek, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha lehet akkor csakis a kijelölt útvonalakon túrázzunk.

Ha lehet kerüljük a bozótos részeket, kirándulás előtt ruházatunkat mindig fújjuk be kullancsriasztóval, a pihenőhelyeken pedig óránként tartsunk kullancsvizitet

- zárta.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

kullancs

kullancs-veszély

megelőzés