Öveket becsatolni, elszabadult a strandinfláció: durva árakkal nyitottak a vidéki fürdők

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Öveket becsatolni, elszabadult a strandinfláció: durva árakkal nyitottak a vidéki fürdők

Az igazi strandszezonra még pár hetet várnunk kell, de addig is mutatjuk, hol mindenhol csobbanhatunk akár már most hétvégén, ha újra kisüt a nap! De arra is kíváncsiak voltunk, hogyan alakulnak az idei nyárra a vidéki termál- és strandfürdők jegyárai – mekkora a drágulás. Hát, készüljetek a legrosszabbra!


 

Néhány évtizede még bevett szokás volt a magyar vidéken is, hogy a strandok és szabadtéri fürdőhelyek szinte mindenhol május 1-én nyitották meg a kapuikat. Ezt a hagyományt ma már csak kevés helyen őrzik, inkább az időjárástól teszik függővé, mikortól használhatjuk a szabadtéri termál és strandmedencéket. Idén márciusban bekukkantott pár hétre a nyár, ugyan az elmúlt hetekben újra zordabb arcát mutatta a tavasz, de így sem panaszkodhatunk, idén május elején hetekkel előbbre jár a természet is. Így nem csoda, hogy sok vidéki fürdő és strand a tegnapi nappal – részben vagy egészen - kihirdette a szabadtéri nyitást. Az igazi strandszezonra persze még heteket kell várnunk, de addig is mutatjuk, hol mindenhol csobbanhatunk akár már most hétvégén, ha újra kisüt a nap! De arra is kíváncsiak voltunk, hogyan alakulnak idén a vidéki termál- és strandfürdőkön a jegyárak.

Tavaly is elszálltak az árak

Már a 2023-as strandszezon sem kezdődött valami fényesen: a kétszámjegyű infláció és rezsiemelkedés keményen rányomta a bélyegét az belépőjegyek árakra. 2023-ban a tavalyi árakhoz képest 500-1000 forintos áremelésekkel számolhattunk. A helyzet 2024-re sem lett jobb, sőt!

Ahogy Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozta, 2024-ben a strandbelépők árai

Mi az okozza az újabb és újabb árdrágulást?

Még február végén írta meg először a Pénzcentrum, hogy akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a belépőjegyek. Budapesten már alig találni olyan fürdőt, ahol a napi belépő ára nem haladja meg a 10 ezer forintot, és ez nem lesz másként vidéken sem. Ahogy Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Pénzcentrumnak akkor nyilatkozta:

Ez egy kisebb, közepes fürdő esetén ez tízmilliós nagyságrendű többletköltséget jelent, a nagy fürdők esetében pedig már inkább 100 millió ez az összeg, amiről még egyelőre nem tudjuk, hogyan fogjuk kigazdálkodni. Ahogy mondtam, jelentősebb áremeléseket kellett végrehajtanunk a tiltást követően, és jelen inflációs környezetben nem bírna el további emelést a lakosság, tehát nagyjából ki vagyunk feszítve. Ennek ellenére kénytelenek leszünk kompenzálni a többletköltségeket, nőni fognak a jegyárak, igaz, nem az infláció mértékével, hanem annál kevesebbel. Május, június hó folyamán a legtöbb fürdő kénytelen lesz áremeléshez nyúlni, melynek a mértéke egy ilyen 10-15 százalék lesz a jelenlegi árakhoz képest

– mondta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Mi is elképedtünk, mennyibe kerül idén tavassszal a fürdőzés

Még április elején jártunk a Sárvári Gyógyfürdőben, igaz, a hivatalos strandnyitás még nem volt, de kint a füvön, 30 fokban napozhattunk, aztán a szabadtéri gyógymedencében fürdőzhettünk. Magunk is meghökkentünk azonban, mennyi pénzt hagytunk ott a kasszánál: kiemelt időszak lévén felnőttként egész napra

Rákerestük, máshol jobban jártunk volna? Hát, a közelben nem spóroltunk volna sokat, ha más fürdőbe megyünk...

A nagyobb és patinásabb dunántúli gyógy- és termálfürdő komplexumokban hasonlóan borsos árakra számíthatunk: a Vas megyei Bükfürdőn kiemlet időszakban 6900 ft a felnőtt belépő, Zalakaroson egy fokkal olcsóbb, oda 6300 forint/jegyárért tervezhetünk egy egész napos fürdőzést. De ahogy látni fogjuk az ország legnagyobb területű fürdőkomplexumába, Hajdúszoboszlón sem sokkal olcsóbb az élményfürdőzés, ott a felnőtt belépő kiemelt időszakban 5.900 forintba kerül.

Van még egy rossz hírünk: a vidéki fürdők honlapjain szereplő jegyárakat elnézve a tavalyi árakhoz képest tényleg szinte minden fürdőben történt kisebb nagyobb emelés. Az Egri Termálfürdőben például tavalyhoz képest a felnőtt jegy esetében 600 Ft-tal drágult a jegy, gyermek belépő ára 500 ft-lett több. De nemrég írtunk az Igali Gyógyfürdő áremeléséről is. Ahogy írják posztjukban:

átlagban 300 Ft-os jegyáremeléssel lehet számolni az egyes szolgáltatások esetében, tehát holnaptól egy egész napos felnőtt fürdőbelépő 3800 Ft-ba fog kerülni.

Vannak kivételek: itt még mindig 2000 alatti áron is be lehet jutni

A Jászapáti Tölgyes Strandfürdő tavaly október 1-től 2024 tavaszáig zárva tartott, így a TB szolgáltatások sem voltak elérhetőek. Azonban idén, 2024-ben, a fürdő újra várja a látogatókat. A Termálonline tájékoztatása szerint idén május 5-én kezdi a szezont. A fürdőben a felnőtt napijegy 2400 forintba, míg a diák és nyugdíjas belépő 2000 forintba kerül. A gyógyvíz minősítést 2002-ben kapott termálvíz, mely csípő- és térdízületi artrózis esetén igazoltan hatékony, idén ráadásul (a atavalyi évvel elentétben) újra elérhetőek lesznek a társadalombiztosítás által is finanszírozott fürdőkezelések.

A Jászárokszállási Termálfürdő is hagyományosan május 1-jén nyitja meg kapuit, és a hárommedencés fürdő előszezonban keddtől vasárnapig 10 és 19 óra között fogadja a vendégeket. A fürdővendégek számára különleges élményt nyújt a helyi gyógyvíz, mely alkalmas mozgásszervi betegségekkel járó panaszok enyhítésére és baleseti utókezelésre is.

Strandszezon még nincs, nyárias időjárás már van

Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban nem most, hanem majd a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, a klasszikus hideg vizű strandokat pedig csak a nyári iskolai szünet kezdetére, június végére nyitják meg országszerte

– közölte a VG-vel Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A tapasztalatok szerint a klasszikus szabadtéri strandokon 30 fok feletti hőmérsékletnél kezdődik az élet. Teljes kapacitással a hideg vizű, teljesen szabadtéri, klasszikus strandok csak az iskolai szünet környékén, június második felében üzemelnek majd, de érdekes helyzetet okozott a tanév megváltozott rendje.

Amit nyertek a fürdők a hosszabb téli szünettel, a január első hetében megnövekedett forgalommal, azt most elveszíthetik a hosszabb tanévvel, a később kezdődő nyári szünettel. Ezt megelőzendő sok tanév végi programra és akcióra készülnek országszerte az iskolai osztályokat, illetve az osztálykirándulást tervezőket megcélozva

– közölte a fürdőszövetség főtitkára.

Lássuk akkor, hol strandolhatunk a szabadban

Az ország legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa szabadtéri része 3 külön zónából áll, ezek közül csak a strandot nyitják meg május 1-én. Az Aquapark május 30-án, a Prémium Zóna június 15-től áll a vendégek rendelkezésére.

  • Felnőtt élményfürdő belépő 5.000, (kiemelt időszak, 5.900)
  • Diák élményfürdő belépő 3.600, (kiemelt időszak, 4.500,)
  • Gyermek belépő (7 éves korig) 2.400, (kiemelt időszak, 3.100,)

Zalakaroson 1 strandmedencét és a sportmedencét nyitják meg május 3-án. A szabadtéri gyerekvilág, a családi Adrenalin Csúszdapark és egy további strandmedence május 17-én nyit. Végül utolsó körben, június 14-től a hullámmedencét és a még meg nem nyitott strandmedencét vehetik használatba a vendégek.

  • Felnőtt belépő 6.300, (kiemelt időszak, 6.900)
  • Diák belépő 5.400, (kiemelt időszak, 5.900,)

Mórahalmon a szabadtéri gyerekmedence és a kültéri csúszdás medence használható már április 1. óta (!), már többedik éve ők nyitják elsőként a strand egy részét, a rendezvénymedencéjük azonban idén is csak később nyit.

  • Felnőtt belépő: 4.500, (kiemelt időszak, 4.800)
  • Diák belépő 4.000, (kiemelt időszak, 4.100,)

Az Egri Termálfürdőben egész évben nyitva tartó szabadtéri medencék: I. kavicsos medence (radonos), II. radonos gyógymedence, III. radonos gyógymedence, félig nyitott V. felnőtt élménymedence. A részben fedett IV. kénes termálvizes ülőmedencét várhatóan 2024. május 3-án, a szezonálisan üzemelő strandmedencéket 2024. május 26-án, azaz gyermeknapon nyitják meg.

  • Felnőtt belépő: 3 800 Ft
  • Gyermek (4 éves kor felett), diák (23 éves korig), nyugdíjas belépő 3 100 Ft
  • Esti belépő 16:00-tól 2 100 Ft

Kaposváron a Virágfürdőben a kültéri élménymedence van nyitva, a strand többi részét június 8-án nyitják meg.

Cserkeszőlőn a hullámmedence és az 5. számú medence nyit május 1-én, a többi szezonális medencét csak júniustól használhatják a vendégek.

Kiskunmajsán a hullámmedence és az élményfürdő családi csúszdája használható. A csúszdapark, gyermekmedence, gyerekpancsoló május 15-én nyit. Június 1-től használható a tófürdő a felfújható akadálypályával.

Vannak olyan fürdők is, ahol szabadtéren főleg vagy kizárólag termál-, illetve gyógyvizes medencéket találunk, és ezek egész évben nyitva tartanak:

Sokan szeretik a nyíregyházi Aquarius Fürdőt is az élményelemekkel felszerelt szabadtéri gyógymedencéje miatt.

Gyulán, a Várfürdőben is több szabadtéri termálmedence található, amelyek télen is üzemelnek, de vannak köztük az épületektől távolabb található, szezonálisak is, mint pl. a méltán népszerű "dögönyözős medence". Ez utóbbi épp nemrégiben újult meg és már várja a vendégeket.

  • Felnőtt napijegy 4 300 Ft
  • Felnőtt napijegy kétszeri belépéssel 4 800 Ft
  • Diák/nyugdíjas napijegy 3 900 Ft

A Hévízi Tófürdő is egész évben látogatható, a 3 órás jegy jóval olcsóbb, de az egész napos gyógyfürdőzésnek itt a legborsosabb az ára:

  • Egész napos jegy: 7 500 Ft
  • Egész napos 60 év felettieknek: 7 000 Ft
  • Egész napos diákoknak: 7 000 Ft
  • Egész napos gyerek 6-14 éves korig. 6 év alatti gyerek részére ingyenes: 3 600 Ft

Vidéken itt akár már strandolhatunk is

A Termálfürdő oldalán részletesen megtaláljátok, hol mindenhol vannak már nyitva a strandok, de mi is hozunk pár nyitva tartó szabadtéri fürdőhelyet:

  • Városi Termálfürdő Abony Abony
  • Árpád Fürdő Békéscsaba
  • Borgáta Termálfürdő Borgáta
  • Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ Cserkeszőlő
  • Kerekestelepi Termálfürdő Debrecen
  • Hungarospa Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló
  • Jászárokszállási Termál- és Strandfürdő Jászárokszállás
  • Jászszentandrás Termálfürdő Jászszentandrás
  • Virágfürdő Kaposvár Kaposvár
  • Akácliget Gyógy- és Strandfürdő Karcag
  • Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Kehidakustány 2024. május 3.
  • Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő Kiskunmajsa
  • Szent Erzsébet Gyógyfürdő Mórahalom
  • Nagyszénási Parkfürdő Nagyszénás
  • Sárrét Kincse Gyógyfürdő és Strand Püspökladány 2024. május 3.
  • Napfényfürdő Aquapolis Szeged
  • Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman Szeged
  • Sziksósfürdői Strand Szeged 2024. május 3.
  • Véső úti Strandfürdő Szolnok
  • Tatai Fényes Fürdő és Kemping Tata
  • Tiszaföldvári Gyógyfürdő és Kemping Tiszaföldvár
  • Zalakarosi Fürdő Zalakaros 2024. május 3.

További strand-nyitások a magyar vidéken:

  • Annagora Aquapark: Balatonfüred 2024. június második fele
  • Bihar Termálliget: Berettyóújfalu 2024. június 8.
  • Bonyhádi Termálfürdő: Bonyhád 2024. június közepe
  • Bükfürdő Thermal & Spa: Bükfürdő 2024. június 22.
  • Bükkszékfürdő Strandfürdő: Bükkszék 2024. június közepe
  • Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidőközpont: Cegléd 2024. június közepe
  • Vulkán Gyógy- és Élményfürdő: Celldömölk 2024. május vége
  • Diadém Csornai Termálfürdő: Csorna 2024. június 1.
  • Aquaticum Debrecen: Debrecen 2024. május 31.
  • Dunaföldvári Gyógy- és Strandfürdő: Dunaföldvár 2024. június 1.
  • Rukkel-tó Waterpark: Dunavarsány 2024. június 10.
  • Egri Termálfürdő: Eger 2024. május 26.
  • RQ Vízi Élménypark és Gyógyfürdő: Győr 2024. június 20.
  • Gyulai Várfürdő: Gyula 2024. május 18.
  • Bocskai Strand- és Gyógyfürdő: Hajdúböszörmény 2024. május 26.
  • Harkányi Gyógy- és Strandfürdő: Harkány 2024. május 17.
  • Hévízi Tófürdő (gyerekmedence): Hévíz 2024. június közepe
  • Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda: Hódmezővásárhely 2024. június 14.
  • Tölgyes Gyógyvizű Strandfürdő: Jászapáti 2024. május 5.
  • Jászberényi Lehel Uszoda és Strandfürdő: Jászberény 2024. június 1.
  • Kecskeméti Fürdő, ill. Élményfürdő és Csúszdapark: Kecskemét 2024. június közepe
  • Kiskőrösi Rónaszéki Fürdő: Kiskőrös 2024. június közepe
  • Kisszékely strand: Kisszékely 2024. június közepe
  • Gyarmati Dezső Tanuszoda és Termálfürdő: Lakitelek 2024. május 14.
  • Gabriella Gyógy- és Strandfürdő - Lakitelek: Lakitelek 2024. június 3.
  • Lipóti Termál- és Élményfürdő: Lipót 2024. május 17.
  • Marcali Városi Fürdő és Szabadidőközpont: Marcali 2024. június 1.
  • Mezőcsáti Termálfürdő: Mezőcsát 2024. június 1.
  • Borostyán Camping és Strandfürdő: Mezőkovácsháza 2024. június 17.
  • Miskolctapolcai Barlangfürdő: Miskolctapolca 2024. május vége
  • Nádudvari Termál- és Strandfürdő: Nádudvar 2024. május 15.
  • Gyopárosfürdő Gyógy-, Park- és Élményfürdő: Orosháza-Gyopárosfürdő 2024. május 17.
  • Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő: Sárvár 2024. június közepe
  • Sellye Városi Termálfürdő: Sellye 2024. június 1.
  • Thermal Spa Siklós: Siklós 2024. május 15.
  • Lővér Fürdő - Csik Ferenc Uszoda: Sopron 2024. június 15.
  • Százhalombatta Városi Strand: Százhalombatta 2024. június 1.
  • Csitáry G. Emil Uszoda és Strand: Székesfehérvár 2024. június közepe
  • Tápiószentmártoni Strand- és Termálfürdő: Tápiószentmárton 2024. május 18.
  • Tiszaújvárosi Gyógy- és Strandfürdő: Tiszaújváros 2024. június 1.
  • Tiszavasvári Strandfürdő: Tiszavasvári 2024. május 31
  • AquaCity Zalaegerszeg: Zalaegerszeg 2024. június 15.
  • Zalaegerszegi Városi Strandfürdő: Zalaegerszeg 2024. június 17.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strand

nyár

termál

termálfürdő

hévíz

sárvári gyógyfürdő

bükfürdő

hajdúszoboszló