Öveket becsatolni, elszabadult a strandinfláció: durva árakkal nyitottak a vidéki fürdők

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Öveket becsatolni, elszabadult a strandinfláció: durva árakkal nyitottak a vidéki fürdők

Az igazi strandszezonra még pár hetet várnunk kell, de addig is mutatjuk, hol mindenhol csobbanhatunk akár már most hétvégén, ha újra kisüt a nap! De arra is kíváncsiak voltunk, hogyan alakulnak az idei nyárra a vidéki termál- és strandfürdők jegyárai – mekkora a drágulás. Hát, készüljetek a legrosszabbra!


 

Néhány évtizede még bevett szokás volt a magyar vidéken is, hogy a strandok és szabadtéri fürdőhelyek szinte mindenhol május 1-én nyitották meg a kapuikat. Ezt a hagyományt ma már csak kevés helyen őrzik, inkább az időjárástól teszik függővé, mikortól használhatjuk a szabadtéri termál és strandmedencéket. Idén márciusban bekukkantott pár hétre a nyár, ugyan az elmúlt hetekben újra zordabb arcát mutatta a tavasz, de így sem panaszkodhatunk, idén május elején hetekkel előbbre jár a természet is. Így nem csoda, hogy sok vidéki fürdő és strand a tegnapi nappal – részben vagy egészen - kihirdette a szabadtéri nyitást. Az igazi strandszezonra persze még heteket kell várnunk, de addig is mutatjuk, hol mindenhol csobbanhatunk akár már most hétvégén, ha újra kisüt a nap! De arra is kíváncsiak voltunk, hogyan alakulnak idén a vidéki termál- és strandfürdőkön a jegyárak.

Tavaly is elszálltak az árak

Már a 2023-as strandszezon sem kezdődött valami fényesen: a kétszámjegyű infláció és rezsiemelkedés keményen rányomta a bélyegét az belépőjegyek árakra. 2023-ban a tavalyi árakhoz képest 500-1000 forintos áremelésekkel számolhattunk. A helyzet 2024-re sem lett jobb, sőt!

Ahogy Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Világgazdaságnak nyilatkozta, 2024-ben a strandbelépők árai

Mi az okozza az újabb és újabb árdrágulást?

Még február végén írta meg először a Pénzcentrum, hogy akár több tízmilliós plusz költséget is jelenthetnek a fürdőknek a január elsejétől megemelt víz- és csatornadíjak, ezért drágulhatnak a belépőjegyek. Budapesten már alig találni olyan fürdőt, ahol a napi belépő ára nem haladja meg a 10 ezer forintot, és ez nem lesz másként vidéken sem. Ahogy Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a Pénzcentrumnak akkor nyilatkozta:

Ez egy kisebb, közepes fürdő esetén ez tízmilliós nagyságrendű többletköltséget jelent, a nagy fürdők esetében pedig már inkább 100 millió ez az összeg, amiről még egyelőre nem tudjuk, hogyan fogjuk kigazdálkodni. Ahogy mondtam, jelentősebb áremeléseket kellett végrehajtanunk a tiltást követően, és jelen inflációs környezetben nem bírna el további emelést a lakosság, tehát nagyjából ki vagyunk feszítve. Ennek ellenére kénytelenek leszünk kompenzálni a többletköltségeket, nőni fognak a jegyárak, igaz, nem az infláció mértékével, hanem annál kevesebbel. Május, június hó folyamán a legtöbb fürdő kénytelen lesz áremeléshez nyúlni, melynek a mértéke egy ilyen 10-15 százalék lesz a jelenlegi árakhoz képest

– mondta Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

Mi is elképedtünk, mennyibe kerül idén tavassszal a fürdőzés

Még április elején jártunk a Sárvári Gyógyfürdőben, igaz, a hivatalos strandnyitás még nem volt, de kint a füvön, 30 fokban napozhattunk, aztán a szabadtéri gyógymedencében fürdőzhettünk. Magunk is meghökkentünk azonban, mennyi pénzt hagytunk ott a kasszánál: kiemelt időszak lévén felnőttként egész napra

Rákerestük, máshol jobban jártunk volna? Hát, a közelben nem spóroltunk volna sokat, ha más fürdőbe megyünk...

A nagyobb és patinásabb dunántúli gyógy- és termálfürdő komplexumokban hasonlóan borsos árakra számíthatunk: a Vas megyei Bükfürdőn kiemlet időszakban 6900 ft a felnőtt belépő, Zalakaroson egy fokkal olcsóbb, oda 6300 forint/jegyárért tervezhetünk egy egész napos fürdőzést. De ahogy látni fogjuk az ország legnagyobb területű fürdőkomplexumába, Hajdúszoboszlón sem sokkal olcsóbb az élményfürdőzés, ott a felnőtt belépő kiemelt időszakban 5.900 forintba kerül.

Van még egy rossz hírünk: a vidéki fürdők honlapjain szereplő jegyárakat elnézve a tavalyi árakhoz képest tényleg szinte minden fürdőben történt kisebb nagyobb emelés. Az Egri Termálfürdőben például tavalyhoz képest a felnőtt jegy esetében 600 Ft-tal drágult a jegy, gyermek belépő ára 500 ft-lett több. De nemrég írtunk az Igali Gyógyfürdő áremeléséről is. Ahogy írják posztjukban:

átlagban 300 Ft-os jegyáremeléssel lehet számolni az egyes szolgáltatások esetében, tehát holnaptól egy egész napos felnőtt fürdőbelépő 3800 Ft-ba fog kerülni.

Strandszezon még nincs, nyárias időjárás már van

Jó néhány kültéri medencét már kinyitottak húsvétra, a következő nagyobb medencebeüzemelési hullám azonban nem most, hanem majd a pünkösdi hosszú hétvégén lesz, a klasszikus hideg vizű strandokat pedig csak a nyári iskolai szünet kezdetére, június végére nyitják meg országszerte

– közölte a VG-vel Balogh Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára.

A tapasztalatok szerint a klasszikus szabadtéri strandokon 30 fok feletti hőmérsékletnél kezdődik az élet. Teljes kapacitással a hideg vizű, teljesen szabadtéri, klasszikus strandok csak az iskolai szünet környékén, június második felében üzemelnek majd, de érdekes helyzetet okozott a tanév megváltozott rendje.

Amit nyertek a fürdők a hosszabb téli szünettel, a január első hetében megnövekedett forgalommal, azt most elveszíthetik a hosszabb tanévvel, a később kezdődő nyári szünettel. Ezt megelőzendő sok tanév végi programra és akcióra készülnek országszerte az iskolai osztályokat, illetve az osztálykirándulást tervezőket megcélozva

– közölte a fürdőszövetség főtitkára.

Lássuk akkor, hol strandolhatunk a szabadban

Az ország legnagyobb fürdője, a hajdúszoboszlói Hungarospa szabadtéri része 3 külön zónából áll, ezek közül csak a strandot nyitják meg május 1-én. Az Aquapark május 30-án, a Prémium Zóna június 15-től áll a vendégek rendelkezésére.

 • Felnőtt élményfürdő belépő 5.000, (kiemelt időszak, 5.900)
 • Diák élményfürdő belépő 3.600, (kiemelt időszak, 4.500,)
 • Gyermek belépő (7 éves korig) 2.400, (kiemelt időszak, 3.100,)

Zalakaroson 1 strandmedencét és a sportmedencét nyitják meg május 3-án. A szabadtéri gyerekvilág, a családi Adrenalin Csúszdapark és egy további strandmedence május 17-én nyit. Végül utolsó körben, június 14-től a hullámmedencét és a még meg nem nyitott strandmedencét vehetik használatba a vendégek.

 • Felnőtt belépő 6.300, (kiemelt időszak, 6.900)
 • Diák belépő 5.400, (kiemelt időszak, 5.900,)

Mórahalmon a szabadtéri gyerekmedence és a kültéri csúszdás medence használható már április 1. óta (!), már többedik éve ők nyitják elsőként a strand egy részét, a rendezvénymedencéjük azonban idén is csak később nyit.

 • Felnőtt belépő: 4.500, (kiemelt időszak, 4.800)
 • Diák belépő 4.000, (kiemelt időszak, 4.100,)

Az Egri Termálfürdőben egész évben nyitva tartó szabadtéri medencék: I. kavicsos medence (radonos), II. radonos gyógymedence, III. radonos gyógymedence, félig nyitott V. felnőtt élménymedence. A részben fedett IV. kénes termálvizes ülőmedencét várhatóan 2024. május 3-án, a szezonálisan üzemelő strandmedencéket 2024. május 26-án, azaz gyermeknapon nyitják meg.

 • Felnőtt belépő: 3 800 Ft
 • Gyermek (4 éves kor felett), diák (23 éves korig), nyugdíjas belépő 3 100 Ft
 • Esti belépő 16:00-tól 2 100 Ft

Vannak olyan fürdők is, ahol szabadtéren főleg vagy kizárólag termál-, illetve gyógyvizes medencéket találunk, és ezek egész évben nyitva tartanak:

Sokan szeretik a nyíregyházi Aquarius Fürdőt is az élményelemekkel felszerelt szabadtéri gyógymedencéje miatt.

Gyulán, a Várfürdőben is több szabadtéri termálmedence található, amelyek télen is üzemelnek, de vannak köztük az épületektől távolabb található, szezonálisak is, mint pl. a méltán népszerű "dögönyözős medence". Ez utóbbi épp nemrégiben újult meg és már várja a vendégeket.

 • Felnőtt napijegy 4 300 Ft
 • Felnőtt napijegy kétszeri belépéssel 4 800 Ft
 • Diák/nyugdíjas napijegy 3 900 Ft

A Hévízi Tófürdő is egész évben látogatható, a 3 órás jegy jóval olcsóbb, de az egész napos gyógyfürdőzésnek itt a legborsosabb az ára:

 • Egész napos jegy: 7 500 Ft
 • Egész napos 60 év felettieknek: 7 000 Ft
 • Egész napos diákoknak: 7 000 Ft
 • Egész napos gyerek 6-14 éves korig. 6 év alatti gyerek részére ingyenes: 3 600 Ft

Vidéken itt akár már strandolhatunk is

A Termálfürdő oldalán részletesen megtaláljátok, hol mindenhol vannak már nyitva a strandok, de mi is hozunk pár nyitva tartó szabadtéri fürdőhelyet:

 • Városi Termálfürdő Abony Abony
 • Árpád Fürdő Békéscsaba
 • Borgáta Termálfürdő Borgáta
 • Cserkeszőlő Fürdő és Gyógyászati Központ Cserkeszőlő
 • Kerekestelepi Termálfürdő Debrecen
 • Hungarospa Hajdúszoboszló Hajdúszoboszló
 • Jászárokszállási Termál- és Strandfürdő Jászárokszállás
 • Jászszentandrás Termálfürdő Jászszentandrás
 • Virágfürdő Kaposvár Kaposvár
 • Akácliget Gyógy- és Strandfürdő Karcag
 • Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő Kehidakustány 2024. május 3.
 • Jonathermál Gyógy- és Élményfürdő Kiskunmajsa
 • Szent Erzsébet Gyógyfürdő Mórahalom
 • Nagyszénási Parkfürdő Nagyszénás
 • Sárrét Kincse Gyógyfürdő és Strand Püspökladány 2024. május 3.
 • Napfényfürdő Aquapolis Szeged
 • Szegedi Partfürdő Kemping és Apartman Szeged
 • Sziksósfürdői Strand Szeged 2024. május 3.
 • Véső úti Strandfürdő Szolnok
 • Tatai Fényes Fürdő és Kemping Tata
 • Tiszaföldvári Gyógyfürdő és Kemping Tiszaföldvár
 • Zalakarosi Fürdő Zalakaros 2024. május 3.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

strand

nyár

termál

termálfürdő

hévíz

sárvári gyógyfürdő

bükfürdő

hajdúszoboszló