Megrohamozták a Szedd magad kerteket: de milyen lesz az idei cseresznyeszezon?

Pais-Horváth Szilvia   
  Megosztom
Megrohamozták a Szedd magad kerteket: de milyen lesz az idei cseresznyeszezon?

A jelentősebb fagykárok és növényvédelmi problémák elkerülték a cseresznye ültetvényeket. A közepesnél jobb mennyiség mellett az apróbb gyümölcsméret okozhat (főleg értékesítési) gondokat - közölte a Fruitveb.hu.

Ahogy a HelloVidék tegnapi cikkében megírta, a szokottnál is hamarabb kezdődött az idei cseresznye-szezon Magyarországon. Nem egy térségben, például Kecskeméten vagy Szennán már kinyitottak a Szedd magadok is, ahol azért jellemzően a piaci árnál jóval olcsóbban juthatunk egészséges, friss haza gyümölcshöz. A cikk kapcsán megkerestük a Fruitvebet, mivel arra is kíváncsiak voltunk, országos szinten hogyan is áll a helyzet, milyen termésre számítanak a termelők .

A Fruitveb a HelloVidék kérdésére közölték, a korai fajták betakarításával, a szokásosnál mintegy két héttel korábban, május 15-20. között kezdődött meg az idei cseresznyeszezon. A cseresznyetermés országos kitekintésben, fajtától és térségtől függően rendkívül változatos képet mutat, ami egyrészt a lokálisan jelentkező áprilisi fagykárokkal, az adott fajta, illetve térség virágzása időszakában tapasztalható időjárási körülményekkel, másrészt az utóbbi héten lokálisan lehullott csapadékkal magyarázható. Általánosságban elmondható, hogy az enyhe telet követően a virágzás időszakában is a szokottnál melegebb volt, a kötődés során viszont hűvösebb, relatíve fényszegény időjárási viszonyok uralkodtak. Általánosságban a kötődés országos szinten az előző pár évben tapasztaltnál jobban alakult, viszont ebben a hűvösebb periódusban jelentős tisztuló hullás következett be. Az előrejelzést nehezítik a rendkívül heterogén körülmények.

Jelenleg még a korai cseresznye betakarítása folyik: a Bigarreau Burlat, a Valerij Cskalov már érkezik a piacokra, és a Nimba szürete is megkezdődött. Dél-Magyarországon most kezdődik a Vera és a Carmen szedése, június elejétől várható a nagyobb mennyiségek megérkezése. A szezon első hetének tapasztalatai alapján a korábbi éveknél nagyobb mennyiség került a piacokra, minőségi problémák egyelőre nincsenek, az aszálynak jobban kitett térségekben a gyümölcsméret marad el valamelyest a várttól. Óvatosságra int, hogy a cseresznyelégy nagyon korán megjelent (már május első felében), így a szokásosnál korábban el kell kezdeni védekezni, hogy elkerülhető legyen a nagyobb kártétele.

Az átlagosnál nagyobb termésmennyiség alapvetően örvendetes, de ez azt is jelenti, hogy a Magyarországra sajnos jellemző szervezetlen, elaprózott értékesítési viszonyok miatt gondban lehetnek azok a termelők, akik nem tagjai valamely értékesítési szervezetnek, nem rendelkeznek GlobalGAP tanúsítással, nem tudnak csomagolt terméket a piacra szállítani, illetve akik nem végeznek okszerű és magas színvonalú tápanyagutánpótlást. Náluk az apró szemű, nehezebben eladható gyümölcs értékesítési problémákat okoz, ami már a szezon ilyen korai szakaszában is érzékelhető, és ez a jelenség várhatóan a teljes szezont végig fogja kísérni.

- közölték.

Ezt pontosan tükrözik le a Budapesti Nagybani Piacon kialakult ártartományok is: a 22-24 mm közötti apró szemű cseresznye nagybani ára 600-700 Ft/kg között alakul, és ez a kategória még ennyiért is csak nehezen értékesíthető, míg a szépen válogatott, nagy méretű (30+) gyümölcsnél nem ritka a 3000 Ft/kg körüli ár sem. Összességében ez egy 1300-1500 Ft/kg körüli átlagárat jelent, óriási tehát az árkülönbség a minőségi osztályok között. A fogyasztói árak – méretkategóriától, kiszereléstől, csomagolástól függően – jellemzően 1 500-3 500 Ft/kg között mozognak.

Magyarországon a jó években általában 12 ezer tonna körüli termést takarítanak be, és az idény ilyen korai szakaszában (különös tekintettel a mostani esős időszakra) jósolni még igen nehéz, de az látszik, hogy az előző két-három évhez képest az eddigi terméskiesés jóval kisebb. Ebből kiindulva valószínűsíthető, hogy a 2024-es évben 12 ezer tonnás, vagy azt némileg meghaladó cseresznyetermésre lehet számítani.

A minőség egyelőre rendben van, de sok helyről számoltak be a termelők arról, hogy a gyümölcsmérettel – főleg az aszály által jobban sújtott térségekben – problémák lehetnek. Fel kell hívni arra is a figyelmet, hogy a szezonban – az időjárási körülményektől függően – az időszakos kínálat akár nagyon rövid idő leforgása alatt is változhat: a cseresznyében egy pár napos csapadékos periódus jelentős termésveszteségeket okozhat, ami a piacra kerülő mennyiségek csökkenéséhez vezet.

- tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

cseresznye

szezon

kert

gyümölcs

fruitveb

szedd magad