Közeleg a kánikula: 4+1 tipp, hogyan védekezz a hőség ellen otthon

HelloVidék   
  Megosztom
Közeleg a kánikula: 4+1 tipp, hogyan védekezz a hőség ellen otthon

Az előrejelzések alapján ez a nyár is forrónak ígérkezik, ami egyeseknek jó hír, másoknak pedig maga a pokol. A hőség sokak számára megterhelő, így nem meglepő, hogy mindenki más-más módon próbál felkészülni a kánikulára. A legtöbben klimatizált helyen próbálják átvészelni a forróságot, míg sokan, ha tehetik vízparti területen hűsölnek. A HelloVidék most megnézte, hogy milyen egyéb alternatív megoldásokkal védekezhetünk a pusztító hőség ellen a kertünkben. Összeszedtünk hat egyszerű módszert, amit kiválóan alkalmazhatunk a meleg nyári napokban.

A kényelmes kültéri légtér sokak számára nyújthat remek kikapcsolódási lehetőséget otthonunkban a nyári meleg hónapokban. Ez az hely, ahol szívesen kortyolgatjuk reggeli kávénkat, délutáni teánkat, esténként pedig hosszú családi, baráti beszélgetéseket folytatunk mindaddig, amíg nem robban be a kánikula.

Szerencsére ma már se szeri se száma azoknak a különböző barkácsolási trükköknek, amelyek segítségével egyik pillanatról a másikra varázsolhatjuk hűvössé a teraszunkat a nyári forróságban. Lapunk most megnézte, milyen megoldásokkal tudjuk felvenni a harcot a hőség ellen.

A legegyszerűbb megoldások egyikeként szolgálhatnak azok a napernyők, napellenzők, amelyek segítségével árnyékban tartatjuk teraszunkat a forró periódusok alatt. Ha lehet világos tárgyakkal vegyük körbe teraszunkat, mivel ezek a tárgyak visszaverik a napsütést, ezáltal pedig csökkentik a hely felmelegedés mértékét. Ugyancsak jó választásnak bizonyulhatnak a ventilátorok is, amelyek között már vannak olyanok, amik párásítanak is.

Növények

Bár a fák, és a bokrok nagyon jól megtudják törni a meleg napsugarakat, ha még jobban szeretnénk csökkenteni a nyári forróságot akkor érdemes lehet kiegészíteni a kerti teraszunkat különböző kúszónövényekkel, mint amilyen a virginai is.

Ha faültetésre adnánk a fejünket, akkor érdemes számolnunk a teraszunk, vagy kertünk elhelyezkedéséve, arról honnan szeretnénk majd árnyékot kapni. Faültetés kapcsán kiváló választás lehet a japán juhar, amely könnyen termeszthető kis fa, de hasonló remek választás lehet az ernyőfenyő is, így könnyen elejét vehetjük a forróságnak.

Pergola

A pergola alapvetően egy szabadon álló, oldalfal s tető nélküli, vagy fényáteresztő tetővel rendelkező, kerti kintlétre szánt, könnyűszerkezetes építmény. A pergolákat sokan napozó, hűsölő, sőt étkező helyként használják. A szabadon álló verziójával ezért gyakran találkozhatunk a gondozott kertek szerves részeként, dúsan befuttatva futónövényekkel; különböző szalagokkal, borostyánnal, rózsával, szőlővel.

Napellenzők

A napellenzők rendkívül sokrétűek, és számos fajtát találni már belőlük a piacon. Elsődleges előnyük a hőmérséklet szabályozásban rejlik. A napellenzők hatékonyan szűrik a káros UV sugárzást is, amely nem csak az emberek bőrére veszélyes, hanem az otthoni bútorok, padlózatok és egyéb berendezési tárgyak színének fakulását is okozhatja.

Kerti tavak, szökőkutak

A forró nyári időben a kerti tavak jó megoldást nyújthatnak azáltal, hogy a terasz melletti vízfelületük oázisszerű hatással érnek fel. Jennifer Zuri, az Aquascape Inc. igazgatója a lapnak azt mondja, hogy ezeknek az apró szökőkutaknak a nagy előnye, hogy megnyugtató érzést keltenek, ami a mentális állapotunkra is jótékonyan hat. A kerti tavakról korábban itt írtunk.

Hideg Párásítás

Hideg párásítás során a hűvösebb levegő adja a legelviselhetőbb, leginkább kellemes klímát a környezetünkben, ami leginkább egy nyári záporhoz hasonlítható.

A hideg párásító készülékek nem forralják fel és nem párologtatják el a vizet. A készülék egy nyíláson beszívja a levegőt, majd egy nedvesítő betétben ütközteti azt a vízfelülettel. A levegő felvesz annyi vízpárát, amennyit tud, majd a kivezető nyíláson át távozik.

Forrás: familyhandyman.com

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

hőség

kánikula

védekezés