Csaknem kétmilliárd forint áfát csalt el egy bűnbanda a Nyugat-Dunántúlon: ez volt a módszerük

MTI   
  Megosztom
Csaknem kétmilliárd forint áfát csalt el egy bűnbanda a Nyugat-Dunántúlon: ez volt a módszerük

Csaknem kétmilliárd forint általános forgalmi adót (áfa) nem fizetett be egy médiaiparban tevékenykedő bűnszervezet a Nyugat-Dunántúlon.

Az elkövetők a bűncselekmény elkövetéséből származó hasznot készpénzben, ingatlanban és drága gépkocsikban halmozták fel - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön. A bűnszervezet öt tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság elrendelte a letartóztatásukat.

A közlemény szerint "a győri nyomozók által irányított akcióban felszámolták a számlagyárként funkcionáló céghálózatot, amit azért működtettek, hogy a fiktív számlákkal megrendelőik jogosulatlanul csökkenthessék a valós tevékenységük után felmerülő adófizetési kötelezettségüket".

A többszintű számlázási láncolatban főként média- és filmipari szolgáltatásokról állítottak ki számlákat, illegális tevékenységüket "a médiaipar árnyékában" próbálták elrejteni -

írták.

A NAV ismertetése szerint a láncolat alsó szintjén lévő gazdasági társaságok valós gazdasági tevékenységet nem folytattak, a működés alapvető feltételeivel nem rendelkeztek, létrehozásuk valódi célja az adóáthárítás látszatának megteremtése volt a fizetendő áfa minimalizálása érdekében.

A bűnözői csoport vezető tagjai rokoni, házastársi és baráti kapcsolatban álltak egymással, a bűnözéshez használt céghálózat fenntartásában feladataikat, szerepeiket leosztották egymás között - olvasható a közleményben.

A gazdasági társaságok bankszámláiról felvett készpénzt az egyik irányító budapesti motorosboltjában tartották, ott osztották el egymás között a tagok. "A médiacégekhez papíron több munkavállaló is be volt jelentve, akik jellemzően a média- és filmipar területén dolgoztak"

- írták.

A pénzügyi nyomozók mintegy 50 ingatlant vettek zár alá, készpénzt, nagy értékű gépjárműveket, valutát és bankszámlapénzt foglaltak le 2,3 milliárd forint értékben, így a költségvetést ért vagyoni hátrány megtérült.

A bűnügyi akcióval párhuzamosan a NAV Észak-Budapesti Adó- és Vámigazgatósága is intézkedett a motorosboltban, ahol ideiglenes biztosítási intézkedésként készleteket foglaltak le 165 millió forint értékben. A bűnbanda tagjai közül többeknél kábítószergyanús anyagot is találtak a hatósági intézkedéskor, ezért velük szemben a rendőrség büntetőeljárást indított.

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt nyomoznak. A pénzügyőrök a bűnszervezet öt tagját őrizetbe vették, a Győri Járásbíróság elrendelte letartóztatásukat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

győr

bűncselekmény

csalás