Megszólalt a vízügy: még nem lélegezhetünk fel, ilyen a helyzet jelenleg a Rábán

MTI   
  Megosztom
Megszólalt a vízügy: még nem lélegezhetünk fel, ilyen a helyzet jelenleg a Rábán

Szokatlanul lassan és elhúzódva vonul le az árhullám a Rábán, helyenként még komoly terhelés éri a gátakat, de van, ahol már elbonthatók a homokzsákok.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) közlése szerint a vízügyes figyelőszolgálat továbbra is éjjel-nappal dolgozik, ahol szükséges. A hosszan tartó áradás igénybe veszi a gátakat: helyenként megjelentek az árvizet kísérő veszélyes jelenségek, a szivárgás és a buzgár. Biztató azonban, hogy nem várható utánpótlás a vízgyűjtőkről, vagyis a következő napokban már enyhül az érkező vízmennyiség okozta terhelés - ismertették.

A közlemény szerint egyre több folyószakaszon volt már tetőzés és zajlik az apadás, ezért ahol már lehet, elkezdhették a kiépített nyúlgátak elbontását és a már nem szükséges homokzsákok elpakolását, a többi vízügyi igazgatóságoktól átrendelt szakemberek pedig fokozatosan hazatérhetnek.

A Dunán Nagybajcsnál, Komáromban és Esztergomban is már csak első fokot meghaladó a vízszint. A szombati budapesti tetőzés után nagyon lassan apad a folyó, csütörtökön 9 órakor 609 centiméteres vízállást mértek a fővárosban. Baja térségében és Mohácsnál elsőfokú a készültség.

A következő egy-két napban elsősorban a Tisza vízgyűjtőjén marad még csapadékos az időjárás, a többi vízrendszeren száraz, meleg idő várható; szombaton egy front hatására a nyugati vízgyűjtőkön kell csak némi csapadékra számítani - olvasható a közleményben.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

életmód

ovf

rába

árvíz