Döbbenetes videón: medúzák hemzsegnek egy hazai üdülőtelepen - kérdés, szabad-e fürdeni

HelloVidék   
  Megosztom
Döbbenetes videón: medúzák hemzsegnek egy hazai üdülőtelepen - kérdés, szabad-e fürdeni

Medúzák tűntek fel a Duna-holtágában, Fadd településtől csupán néhány kilométerre elterülő közkedvelt üdülőtelepnél, Fadd-Domborinál - hívta fel rá a teol.hu figyelmét az egyik olvasójuk.

Medúzák jelentek meg Fadd-Domboriban – hívta fel a Teol figyelmét Farkas Erik, aki felvételt is készített a holtágban úszkáló apró teremtményekről.

A mindössze néhány centiméter átmérőjű édesvízi medúza, a Craspedacusta sowerbii feltehetően Kínából származó, mára invazív faj. Noha vannak mikroszkopikus méretű csalánsejtjeik, melyekben méreganyag található, ezek csak egészen apró szervezetekre veszélyesek

- olvasható a cikkben.

A Magyarországon előforduló populációik általában kavicsbányatavakban és a folyók holt medreiben szoktak megjelenni, ideális feltételek esetén. A tényleges miértek nem pontosan ismertek, ugyanakkor a faj érzékeny a vízhőmérséklet, a pH és víztisztaság paramétereire.

A kiváltó okok között mind pozitívak, mind negatívak feltételezhetők. Pozitív ok lehet a vízminőség javulása, Negatív indok lehet a terjedés mesterséges segítése, például nem megfelelően tisztított sportfelszereléseken keresztül

– írta korábban a Magyar Nemzet.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

medűza

invazív faj

duna holtág