Ne riasszon el a hőség a túrázástól: így védd meg magad a kínzó erejű napsütéstől

HelloVidék   
  Megosztom
Ne riasszon el a hőség a túrázástól: így védd meg magad a kínzó erejű napsütéstől

Egyre forróbb nyarakra kell felkészülni a természetjáróknak, de a gondtalan túrázás élményéről ilyenkor sem kell lemondani. Ehhez azonban kiemelten fontos a megfelelő felkészülés, így például a napfényvédelem, a kellő mennyiségű folyadék bevitele és a meleg hónapokra optimalizált túraruházat, illetve felszerelések használata.

A természet minden évszakban más arcát mutatja, így senkit se tartson vissza a nyári meleg, ha túrázásról van szó. A buja növényzet, a levelek közt átszűrődő napfény, a réteken csiripelő tücskök, a naplementék és a tábortűz körüli nagy beszélgetések mind kihagyhatatlan élményt ígérnek, amelyeket egy többnapos túraesemény során lehet a legteljesebb formában megélni. Az outdoor kalandok szakértőjeként a Fjällräven összegyűjtötte azt a négy tippet, amelyeket megfogadva gondtalan és felszabadult lesz a nyári túrázás.

1. Védekezés a nap erejével szemben

Sose induljunk nyáron a természetbe kellő napfényvédelem nélkül. A magas faktorú naptej és az UV szűrős ajakbalzsam mellett, ajánlott jól szellőző, árnyékoló sapkát vagy kalapot is viselni, hogy a leégést és a napszúrást egyaránt elkerülhessük. Napközben mindig használjunk szúnyog- és kullancsriasztót is.

2. Kellő folyadékbevitel

A nyári outdoor kalandozások során kiemelten fontos, hogy az átlagosnál többet igyunk - naponta legalább 3-4 litert. Mivel a fizikai aktivitás fokozott izzadással jár - amely könnyen dehidratált állapothoz vezethet -, mindig legyen nálunk kellő mennyiségű cukormentes frissítő, és legalább óránként fogyasszunk belőle. Hosszabb túra alkalmával ajánlott utánanézni, hogy hol tudjuk biztonsággal újratölteni kulacsunkat. A víz mellett azonban érdemes az ásványi anyagokat is pótolni izotóniás italokkal és sós rágcsálnivalóval.

3. Funkcionális túraruha használata

Ahhoz, hogy a nyári túrák igazán felszabadultan teljenek, elengedhetetlen a könnyű, jól szellőző és gyorsan száradó ruházat. A változatos terepviszonyok, időjárási körülmények – hűvösebb reggelek, nyári záporok - ugyanakkor erős és tartós anyagokat követlenek meg. Mivel az outdoor tevékenységek során változó teljesítménnyel kalandozunk, ahhoz, hogy ne melegedjünk ki túlzottan, érdemes könnyen variálható darabokban gondolkodnunk.

Nyáron a legtöbb ember kerüli a hosszú nadrágok viselését, de túrázás során kifejezetten hasznos lehet, feltéve persze egy jól megválasztott darab. Amennyiben sűrű aljnövényzetű terepet választunk, egy hosszú nadrág segíthet megelőzni a felületi sérüléseket és távol tartja bőrünktől a rovarokat. Az ilyen szakaszokat hátrahagyva, természetesen átvehetünk egy rövid túranadrágot, amelyet akár egy egynapos kalandozás során is érdemes magunkkal vinnünk.

4. Nyári melegre optimalizált hátizsák

A megfelelő súlyelosztású és anyagú hátizsák nyáron még fontosabb, hiszen a kidörzsölődött vállak, megizzadt hát vagy indokolatlan derékfájdalom hamar kedvünket szegheti, és akár visszafordulásra is kényszeríthet. Előzzük meg a kellemetlenségeket egy jól megválasztott könnyű, mégis rendkívül stabil túrahátizsákkal, amely ergonomikus kialakítású, vállpántjai pedig párnázottak.

Indul a bükki vándortúra

A nyári túrázási tippeket a Fjällräven Vándortúrán is érdemes alkalmazni, ahol a természetjárók szervezett körülmények között, öt nap alatt hódítják meg a Bükk legszebb tájait. A 10. évfordulóját ünneplő élménytúra 2024. augusztus 19. és 23. között várja a kezdő és tapasztalt kalandorokat egyaránt, a jelentkezésre azonban az esemény honlapján már nem maradt sok idő.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

kirándulás

túrázás

életmód

napvédelem

kánikula

sport

sportruházat