Strandfejlesztés a Balatonnál: újjáépítik a magyar tenger legnagyobb ikonikus fürdőházát

MTI   
  Megosztom
Strandfejlesztés a Balatonnál: újjáépítik a magyar tenger legnagyobb ikonikus fürdőházát

A második világháború alatt lőszerraktárnak használták a balatonfüredi fürdőházat, amely egy bombatalálat miatt teljesen megsemmisült. Szellemi örökségét ugyanakkor a Balaton-part legelegánsabbnak tartott fürdőhelye, az Esterházy strand viszi tovább.

A balatonfüredi fürdőtelepe több mint kétszáz éves, hiszen már 1820-as években állt ott egy kisebb méretű fürdőház, amelyet a bencés rend annak ellenére állított fel, hogy a korabeli vélekedés szerint a Balaton vízétől ráncos lesz az ember bőre. 1889 júniusában a nagyközönség használatba vehette a Czigler Győző által tervezett modern fürdőházat, amely a Balaton-part legnagyobbja volt

– írja a magyarepitok.hu, annak kapcsán, hogy a Balaton legelegánsabb strandjának területén új kabinépületet emelhet a VEMÉV-SZER.

A második világháború alatt lőszerraktárnak használták a fürdőházat, amely egy bombatalálat miatt teljesen megsemmisült. Szellemi örökségét ugyanakkor a Balaton-part legelegánsabbnak tartott fürdőhelye, az Esterházy strand viszi tovább. E strand keleti felén épül most kabinépület: a korábbi öltöző épület helyére egy kétszintes új öltözőépület épül.

Az épület fő feladata a strandon pihenők magas szintű kiszolgálása az öltözés és tisztálkodás terén; helyet ad továbbá tárolóknak, raktáraknak és az itt dolgozók részére tisztálkodási lehetőséget biztosít

– írják.

A munkákat jelenleg nehezíti a magas talajvízszint

Jelenleg a keleti szárny és a központi épületrész záró vasbeton födémének betonozási munkáihoz kapcsolódó előkészítő munkák, zsaluzások és betonacél szerelések zajlanak a megrendelő a balatonfüredi PROBIO Zrt. megbízásából, de ahogy a lap megtudta:

„a nyugati szárny emeleti vasbeton szerkezeteinek (pillérek és falak) betonozási és a szerkezeti kerámia falak falazási munkái is folyamatban vannak. Elindult a keleti szárny földszinti válaszfalak falazása és a villamos alapszerelés is.”

A tervek szerint 2025 március elején adhatják át a közönségnek a balatoni térség egyik legrégebbi fürdőhelyének legújabb épületét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

építkezés

fürdőház

balatonfüred