Óriási veszélyt rejtenek a magyar ingatlanok: ezek a klímák simán kigyulladhatnak, tudtad?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Óriási veszélyt rejtenek a magyar ingatlanok: ezek a klímák simán kigyulladhatnak, tudtad?

Döbbenetes, de évente 30-40 esetben fordul elő, hogy kigyulladó klímaberendezések okoznak lakástüzet - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól. A cikkből azonban kiderültaz is, hogy bár a legtöbb esetben a kültéri egység nagyjából egy négyzetméteren szokott kigyulladni, de a tűz hamar átterjedhet a megolvadó homlokzati szigetelésre is.

Kílmatelepítéskor komoly bosszúságtól mentheti meg magát, aki előtte villanyszerelővel konzultál. Korábban Bánhalmi Zoltántól, a Panasonic Heating and Cooling Solutions magyarországi kereskedelmi képviselőjétől a Pénzcentrum megtudta, hogy tapasztalataik szerint sokan csak a telepítéskor szembesülnek azzal, hogy az elektromos hálózat nem tudja a telepítendő berendezéseket ellátni – ez elsősorban régebbi ingatlanok esetében szokott probléma lenni.

És ez nem csak azért lehet problémás, mert a klíma folyamatosan le fogja verni a biztosítékot, hanem azért is, mert a nem megfelelő hálózatra telepített készülék konkrétan életveszélyes lehet. Mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a Pénzcentrum kérdésére közölte:

Mint kifejtették, nyáron a lakástüzek keletkezési okai között az elektromos eredetű tüzek és a nyílt láng használata van az első helyen, hasonlóan az év többi szakaszához. A fűtési rendszerrel kapcsolatos tüzek helyett nyáron a szabadban történő égetés, általában lomok és zöldhulladék égetése jellemző, amely sokszor átterjed az épületre. Megkeresésünkre azt is közölték:

  • 2023-ban összesen 6453 lakástűz keletkezett, ezekben 83 ember vesztette életét és 553-an sérültek meg.
  • Ha a három téli hónapot nézzük, januárban, februárban és decemberben 2134 otthon gyulladt ki, 175-en sérültek meg és 35-en vesztették életüket.
  • Ha a három nyári hónapot vizsgáljuk, 1255 lakóházban keletkezett tűz, 122-en sérültek meg, 6 ember vesztette életét. Amíg télen naponta átlagosan 23,7 lakóépület gyulladt ki, addig ez a szám nyáron 13,6.

Az elektromos tüzek kapcsán arra hívták fel a figyelmet: ezek megfékezésének specifikuma, hogy tilos vízzel oltani:

csak akkor szabad vízzel oltani elektromos tüzet, ha a kigyulladt elektromos eszközt leválasztottuk a hálózatról, vagy a villanyóránál lecsaptuk a biztosítékot. Az elektromos tüzek oltására a legjobb módszer, ha készenlétben tartunk otthon egy 6 kilogrammos ABC porral oltó tűzoltó készüléket

- húzták alá.

A cikk folytatása a Pénzcentrumon olvasható, ITT!

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katasztrófavédelem

tűz

klmía

pénzcentrum