Kocsiszekértől a mobilig: felújították a balatoni Postamúzeumot, mutatjuk, milyen lett

MTI   
  Megosztom
Kocsiszekértől a mobilig: felújították a balatoni Postamúzeumot, mutatjuk, milyen lett

A Magyar Postra Zrt. szeretné a birtokában lévő múzeumi kincset és gyűjteményt hozzáférhetővé tenni mindenki számára, ennek újabb lépcsőfoka a balatonszemesi Postamúzeum megújítása - mondta a cég elnök-vezérigazgatója a kiállítóhely ünnepélyes újranyitásán.


 

Balczó Barnabás kiemelte, hogy a 157 éves magyar cégnek dolgozó 21 ezer ember fontos része a társadalomnak.

A Magyar Posta Zrt. a Postakürt Alapítványával közösen hozta meg korábban a döntést, hogy a múzeumi kincseiket, szakgyűjteményüket nem engedik át az enyészetnek, hanem az egész ország számára hozzáférhetővé teszik

- fogalmazott.

E törekvés jegyében újították fel és nyitották meg az elmúlt években a nagyvázsonyi, a szabadkígyósi, az ópusztaszeri és a diósdi postamúzeumot. A szentendrei skanzen után nemrég adták át Hollókő megújult kiállítóhelyét, ahol egy 21. századi működő posta is található a múzeumi környezeteben

- tette hozzá.

A balatonszemesi Postamúzeumról az elnök-vezérigazgató elmondta, 62 éves múltra tekint vissza mint kiállítóhely. "Egy ilyen, a postai mobilitást bemutató múzeum a Balaton partján a gyerekekkel érkezők számára is komoly élmény, több mint egy bazári látványosság" - jegyezte meg. Holló Szilvia-Andrea, a Postamúzeum igazgatója arról beszélt, hogy régen nem a fürdőzésről, nyaralásról volt híres a Balaton, hanem tájékozódási pontnak számított, amelyet postaútvonalak öleltek körbe. Az északi útvonalak fontos állomása Nagyvázsony, a délinek Balatonszemes volt, amely egykor lóváltóállomásként működött.

A "Kocsiszekértől az elektromobilig - a postai szállítás története a középkortól napjainkig" című tárlat legnagyobb tárgya egy 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsi. A legújabb tárgy egy Kyburz elektromos tricikli, amilyeneket ma is használnak a kézbesítők, és amelyet ki is próbálhatják a látogatók.

A megnyitó végén Urbán Gyöngyi, a kiállítás kurátora tárlatvezetést tartott az érdeklődőknek.

Címlapfotó, fotó: MTI/Vasvári Tamás

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

posta

postamúzeum