Itt van a háziasszonyok rémálma: komoly drágulásnak indultak a zöldségek

HelloVidék   
  Megosztom
Itt van a háziasszonyok rémálma: komoly drágulásnak indultak a zöldségek

Emelkedett a petrezselyem, a sárgarépa és a hagyma ára, de a paprika és a paradicsom is egyre drágább. Több gyümölcs viszont - például az alma is - olcsóbb, mint tavaly - írja az atv.hu.

Folyamatosan drágul a zöldségek ára, főként a gyökérzöldségek indultak hatalmas emelkedésnek idén, például egy kiló petrezselyemgyökér már 1500 forintra rúg egy szécsényi árusnál. A tavalyihoz képest ez háromszoros emelkedést jelent, de a sárgarépa, a krumpi és a vöröshagyma ára is nagyot drágult.

Az idei év pedig megmutatta, hogy egy aszályos, észak-európai időjárás az milyen komoly termésmennyiség-csökkenést eredményez ezeknél a zöldségeknél. És hát nyílt európai piac van, Magyarország már ezekből a terményekből nem önellátó

- árulta el Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. szakértője, aki szerint bár valóban drasztikusnak tűnik ez a drágulás, több éves viszonylatban nézve nem olyan drámai a helyzet, ugyanis gyümölcsökből például jóval több termett a szokásoshoz képest. Az almatermelés a csúcson van, az olcsóbb alma pedig a többi gyümölcs árát is magával húzza.

Azt várjuk, hogy olyan május közepén, végén, amikor az új termések elindulnak: a főzőhagyma, korai sárgarépa, petrezselyem, akkor stabilizálódnak az árak és akkor elfogadható áron fogják a fogyasztók is megkapni

- mondta a FruitVeB elnöke. Ledó Ferenc számításai szerint májusra visszaeshetnek az árak. Sárgarépából teljesen elfogyott a hazai termés, a piacon már import árut lehet kapni. A hajtatott zöldségek esetén sincs ez másképp: a paprika, paradicsom és uborka csak április közepén lesz olcsóbb, ugyanis akkor fognak megérni az első hazai fűtött fóliás termések.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

gyümölcs

drágulás