Itt van a háziasszonyok rémálma: komoly drágulásnak indultak a zöldségek

HelloVidék   
  Megosztom
Itt van a háziasszonyok rémálma: komoly drágulásnak indultak a zöldségek

Emelkedett a petrezselyem, a sárgarépa és a hagyma ára, de a paprika és a paradicsom is egyre drágább. Több gyümölcs viszont - például az alma is - olcsóbb, mint tavaly - írja az atv.hu.

Folyamatosan drágul a zöldségek ára, főként a gyökérzöldségek indultak hatalmas emelkedésnek idén, például egy kiló petrezselyemgyökér már 1500 forintra rúg egy szécsényi árusnál. A tavalyihoz képest ez háromszoros emelkedést jelent, de a sárgarépa, a krumpi és a vöröshagyma ára is nagyot drágult.

Az idei év pedig megmutatta, hogy egy aszályos, észak-európai időjárás az milyen komoly termésmennyiség-csökkenést eredményez ezeknél a zöldségeknél. És hát nyílt európai piac van, Magyarország már ezekből a terményekből nem önellátó

- árulta el Csizmadia György, a Fruitmarketing Kft. szakértője, aki szerint bár valóban drasztikusnak tűnik ez a drágulás, több éves viszonylatban nézve nem olyan drámai a helyzet, ugyanis gyümölcsökből például jóval több termett a szokásoshoz képest. Az almatermelés a csúcson van, az olcsóbb alma pedig a többi gyümölcs árát is magával húzza.

Azt várjuk, hogy olyan május közepén, végén, amikor az új termések elindulnak: a főzőhagyma, korai sárgarépa, petrezselyem, akkor stabilizálódnak az árak és akkor elfogadható áron fogják a fogyasztók is megkapni

- mondta a FruitVeB elnöke. Ledó Ferenc számításai szerint májusra visszaeshetnek az árak. Sárgarépából teljesen elfogyott a hazai termés, a piacon már import árut lehet kapni. A hajtatott zöldségek esetén sincs ez másképp: a paprika, paradicsom és uborka csak április közepén lesz olcsóbb, ugyanis akkor fognak megérni az első hazai fűtött fóliás termések.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

gyümölcs

drágulás