Itt van a BalatonBor negyedik évjárata: a márka egyre népszerűbb hazánkban

HelloVidék   
  Megosztom
Itt van a BalatonBor negyedik évjárata: a márka egyre népszerűbb hazánkban

A BalatonBor megalakulása óta évről-évre egyre nagyobb sikert könyvelhet el magának: egyre több termelő küldi el borát bírálatra, egyre többen ismerik meg a márkát és egyre többen keresik a termelőknél és a viszonteladóknál is. Ezzel összhangban a palackszám is évről-évre nő, az idei évben 22 termelőtől 60 ezer palack kerül majd piacra – derült ki a február 21-én Szentantalfán lezajlott BalatonBor bírálaton.

A balatonBor a Balatoni KÖR és a Rizling Generáció közös terméke, az első termelői összefogásra épülő bormáka. Kifejezetten a Balatoni borrégió területéről szüretelt Olaszrizlingből készül, könnyed, jóivású reduktív bor. Az előírt feltételeknek megfelelő Olaszrizlingjét bármely borász benevezheti, a bíráló bizottság döntése értelmében csak a minőségi, hibátlan borok kerülhetnek lepalackozásra. A bíráló bizottságot maguk a borászok alkotják, a kóstolás vakon történik.

A borok és a felvásárolt szőlő piaci ára is adott: így fognak össze a borászok a szőlő alacsony felvásárlási ára ellen. A jóváhagyott borok egységes cimkével és csavarzárral kerülnek lepalackozásra.

„A BalatonBor régiós termék létrehozásával közös célunk a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének stabilizálása, alkupozíciójuk erősítése. Az általuk termelt jó minőségű szőlő számukra kedvező áron történő felvásárlása, ezáltal egy minden piaci szereplő számára előnyös fair-trade termék létrehozása. Hosszú távon egy alulról szerveződő régiós integrátori rendszer előmozdítása, végső soron a balatoni szőlők megújítása, a borok számára stabil hazai és külföldi piacok kiépítése valamint a tó körüli termőterületek növelése.”

- olvasható a Balatoni KÖR honlapján

Kizárólag a termelőknél volt elérhető a BalatonBor az első évben, a másodikban pedig már nyitott a régiós értékesítés és a gasztro felé. A két egyesület idén az eddigieknél is jobban szeretné motiválni a vendéglátósokat, így aki legalább 60 palackra ír alá szerződést, az első 12 palackot most ingyen kapja meg a termelőtől.

A BalatonBor negyedik évjáratának premierjére az összefogás jegyében a a Csapody Balázs (Kistücsök) nevével fémjelzett Societé bisztróban kerül sor. A hagyományoknak megfelelően ezen a napon derül ki az is, hogy a 2018-as évjáratból mely termelők palackozhatják le BalatonBorukat. A sajtó- és szakma számára zárt körűen tartandó eseményt egy, a nagyközönség számára is nyilvános sétálókóstoló követi május 23-án.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

borászat

szőlő

balatonbor