Ez a legismertebb magyar szuperélelmiszer: napi néhány szem is csodákra képes belőle

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ez a legismertebb magyar szuperélelmiszer: napi néhány szem is csodákra képes belőle

A protein elengedhetetlen tápanyag egészségünk szempontjából, valamint rendkívül hasznos, ha erőnövelés, vagy csonterősítés a célunk. Egyre többen próbálják mellőzni étrendjükből az állati eredetű fehérjét, ennek fő oka a hús savas kémhatása, ami sokaknál gyomorégést okoz. Az elmúlt években épp ezért sokan inkább a növényi eredetű proteinforrások felé fordulnak. A magvak nagy népszerűségnek örvendenek manapság, de a tökmag kevésbé ismert, pedig magas proteintartalma mellett rengeteg más tápanyag is megtalálható benne.

Amikor növényi eredetű proteinforrások közül válogatunk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a magvakról, pedig egyre népszerűbbek a fogyasztók körében, és ez nem véletlen. A kender, chia és len már évek óta slágernek számítanak a magvak között, köszöngetően magas omega 3 és protein tartalmuk. A One Green Planet cikke szerint a tökmag kevésbé ismert, pedig legalább annyi tápanyagot tartalmaz, mint a fent említett magfélék, ráadásul nagyon ízletes, és kiváló fehérjeforrás is egyben. Ha kipróbáljuk, mindenképp nyers tökmagot vásároljunk, mivel az jóval több tápanyagot tartalmaz, mint a sózott, vagy pirított változatok.

Protein

A tökmagnak rendkívül magas a fehérjetartalma: körülbelül 30 grammnyi tökmag 5 gramm fehérjét tartalmaz. A fehérjéket felépítő aminosavak növelik a szerotonin-termelést a testben, ami csökkenti a stresszt és hangulatfokozó hatása is van. A tökmag jó protein kiegészítést jelent bármilyen étrend mellé; fogyasztható zabpehelyhez, salátához, vagy akár leveshez is.

Vas

A többi vastartalmú növényfélével – például bab, egyéb hüvelyesek – szemben a tökmag előnye az, hogy rendkívül nagy koncentrátumban tartalmazza a vasat: mindössze 125 gramm fedezi a test teljes napi vasigényt. A nyers, bio tökmagból készített fehérjepor még több vasat tartalmaz, ebből 20 gramm pótolja a napi vasbevitel 40 százalékát, így közel azonos a vastartalma, mint a kenderfehérje pornak.

Cink

A tökmag tele van cinkkel, ami segít a szénhidrát anyagcserében, a hormontermelésben, és még az immunrendszert is erősíti. Pozitív hatása azonban nem merül ki ennyiben: jó a hajnak, a bőrnek és a körmöknek is. A tökmagból elég körülbelül 85-90grammot elfogyasztanunk teljes napi cink szükségletünk fedezéséhez, ha más cinkforrást keresünk, még ezeket érdemes fogyasztanunk: kakaó, dió, a legtöbb mag- és gabonaféle.

Magnézium

A magnézium rendkívül fontos ásványi anyag, ennek ellenére sokan szenvednek olyan egészségügyi problémáktól, (fejfájás, alacsony vérnyomás, székrekedés, alvászavar, energiahiány, rossz hangulat) amik magnéziumhiányra vezethetők vissza. Az állati eredetű ételek, a cukor, és a finomított gabonatermékek nem tartalmaznak magnéziumot, a feldolgozatlan növényi alapú ételek azonban igen. A tökmag a leggazdagabb magnéziumforrások közé tartozik, de más lehetőségek is akadnak a magnéziumpótlásra, ilyenek a babok, a hüvelyesek, a kesudió, a mandula és a kakaó.

Rostok

A tökmagban jóval több rost található, mint a legtöbb magfélében: körülbelül a magnak az egynegyede rostokból áll. Fogyasztása szabályozza a vércukor szintet, ráadásul a tökmagban lévő rostokat könnyebb megemészteni, mint a más élelmiszerben lévőket (például bab, dió). Bizonyított, hogy a tökmag összefüggésben van az inzulin szabályozás javításával is, ami jót tesz a cukorproblémákkal küzdőknek és a cukorbetegeknek.

Lúgosítás, gyulladás csökkentő hatás

A nyers tökmag azért zöld színű, mert nagyon magas természetes klorofiltartalommal rendelkezik. A klorofil minden zöld élelmiszerben megtalálható, elfogyasztva lúgosítja a vért, ezzel pedig megelőzi a gyomorégést, és csökkenti a gyulladásokat, amiket a túl magas savtartalmú étrend, vagy más életmódi tényezők okoznak. Minden mag közül a tökmagban található a legtöbb klorofil erről színe is árulkodik, de más ételek is bővelkednek klorofilban, ilyen például a kender és a nyers napraforgómag.

Egészséges zsírok

Bár a tökmagnak nagy a zsírtartalma, de ez a fajta zsír rendkívül egészséges, mivel sok benne az omega 3 zsírsav és gazdag egyszeresen telítetlen zsírokban is, ami védi a szívet, megelőzi a gyulladásokat, és nem hizlal úgy, mint például az állati eredetű zsírok. Mint bármelyik fajta zsírt, ezt sem érdemes nagy mennyiségben fogyasztani, de kisebb adagokban egészséges. Az ilyen jellegű zsírok nem csak a szívnek használnak; könnyítik az emésztést, segítenek szabályozni a vércukor szintet, és javítják a közérzetet. Keressük mindig a finomítatlan, egészséges zsírforrásokat, amikben a zsírok mellett megtalálhatóak a rostok és az ásványi anyagok is.

Elpusztítja a mikrobákat

A tökmag képes elpusztítani a veszélyes mikrobákat és a parazitákat a testben . Napi 20 gramm elfogyasztása jelentősen erősíti az immunrendszert. Egy magvakban gazdag étrenddel könnyedén távol lehet tartani az egészségre káros mikrobákat, ehhez jó alapanyag lehet a tökmag, a foghagyma és a kókuszdió. A tökmag hatásos védekezést nyújt továbbá a Candida-fertőzésekkel szemben, ráadásul fogyasztásukkal megelőzhető az élesztőgombák túlszaporodása és a gyulladások kialakulása is, emellett pedig gyógyító hatással bír azok számára, akik bőr alapú élesztőfertőzésben szenvednek.

Nincs allergiás reakció

Aki allergiás a mogyorófélékre, annak is jó választás a tökmag, ugyanis a tökmag nem vált ki allergiás reakciókat, és nagyon sok ásványi anyagot és egészséges zsírsavat is tartalmaz. A tökmag ráadásul gazdag szójamentes proteinben is, így az ilyen allergiával rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

egészség

magvak

étel

étrend-kiegészítő

protein

tökmag