Vadiúj gasztrofalu épül Dél-Alföldön: mutatjuk, mi lesz benne az extra

Steiner Petra   
  Megosztom
Vadiúj gasztrofalu épül Dél-Alföldön: mutatjuk, mi lesz benne az extra

Baja településről legtöbbeknek azonnal a halászlé jut eszükbe, ám nem ez az egy bácskai ételkülönlegesség, ami a térséghez kötődik. Az ide látogatóknak komoly kihívás olyan helyet találni, ahol a megszokott ízek helyett a helyi kulináris különlegességekbe is belekóstolhatnak. A hiánypótló jelleggel indult Gasztro-Hungarikum Udvar éppen ezt tűzte ki egyik fő feladatának, amely a vidéki városi közegben igazi Római-parti hangulatot idéz a fővárosiaknak is.

A dél-alföldi város szívében a Petőfi-sziget és a Sugovica-part zöld övezete sokak számára idéz kellemes perceket: a helyiek nyugodt futóterepe, kedvelt sétaútvonal, a vízi sportok szerelmeseinek paradicsoma és a pihenni vágyók úti célja. A környéken minden adott a felhőtlen kikapcsolódáshoz, ezért nem meglepő, hogy az atmoszféra nyújtotta lehetőségeket kiaknázva itt kívánják létrehozni a Gasztro-Hungarikum Udvart. Az ötlet nem új keletű, az évek során lassan építgették az Ifjúsági Szálló és Kemping területén a beruházás kulináris egységét, egy pályázattal viszont az egyszerű vendéglátásból mindezt közösségi térré, hagyományőrző és kulturális hellyé fogja fejleszteni a Baja Marketing Kft.

Horvátországba és más környékbeli országokba látogatva azt látom, hogy a fiatalok lelkesen táncolnak és énekelnek a helyi népzenére, ami nálunk szinte teljesen hiányzik, ezen szeretnénk változtatni. Hogyha meghívunk egy hagyományőrző együttest, aki szórakoztatja a vacsora alatt az ott összegyűlt embereket, így össze tudnánk kötni a bácskai gasztronómiát a helyi hagyományőrző kultúrával

– részletezte a koncepciót a Baja Marketing Kft. ügyvezetője, Bócsa Barnabás.

A hagyományos táncos, zenés esték mellett a májusi évadnyitótól lehetősége nyílik majd bemutatkozni a helyi termelőknek egy-egy vásár, interaktív kézműves foglalkozás vagy éppen borkóstoló keretében, míg a bajnokságok ideje alatt egy hatalmas ledfalon közvetítik az izgalmas sporteseményeket az ott egybegyűlt nézőközönségnek.

A Gasztro-Hungarikum Udvar látványterve (Forrás:)
A Gasztro-Hungarikum Udvar látványterve (Forrás: Baja Marketing Kft.)

Szintén a hagyományőrzést fogja szolgálni a helyszínen még kialakításra váró hungarikum-kiállítás, ahol a bajai halászlé elkészítésének folyamatát szeretnék bemutatni. Helyet kap majd egy bárka, egy halászháló, a bogrács, amiben a halat főzik, a hozzávalók, az elkészítés fázisait pedig színes képeken követhetik végig az oda látogatók. A statikus kiállítást színesítik majd a ledfalra vetített rövid imázsfilmekkel, de igazi turistacsalogató alkalomnak szánják a halászléfőző „kurzusokat”, amikor egy-egy mestertől leshetik el a környékbeliek vagy éppen a távoli megyékből érkezők, miben rejlik a helyi specialitás titka.

A Bajai Halfőző Lovagrend célja, hogy bajai gyerek ne nőjön föl úgy, hogy nem tud halászlevet főzni, de szívesen megmutatjuk ezt az ide látogató turistáknak is. Olyan mesterektől tanulhatnak mint az örökös halfőző bajnok dr. Novics György, a nemzet halásza Lévai Ferenc vagy a műrepülő Besenyei Péter

– emelte ki Bócsa Barnabás, aki szintén a lovagrend oszlopos tagja.

A Bajai Marketing Kft. ügyvezetője továbbá elmondta, szándékosan nem szeretnének a kiállításba interaktív okos kütyüket beépíteni, mert remélik, hogy a helyben készülő különlegességek magukhoz vonzzák majd a fiatalokat, így ők a telefonjuk nyomogatása helyett inkább a bográcsban rotyogó ételek körül fognak téblábolni. Az országosan ismert halászlé mellett ugyanúgy népszerűsíteni kívánják majd tematikus hétvégék keretében a térség kedvelt ételeit, például a bácskai rizses húst, a szeremlei borsos kalácsot, a csanádi rétest, a bácskai hurkát-kolbászt párolt káposztával, vagy éppen a harcsapörköltet, babgulyást.

A Baja Marketing Kft. által szervezett rendezvényeken túl ugyanúgy helyt kapnak majd a fiataloknak szóló kézműves foglalkozások, kiváló helyszínül szolgál majd a helyi és környékbeli cégek számára csapatépítő alkalmakkor, így pedig ugyanolyan népszerű közösségi hellyé válhat a tér, mint a már korábban felújított és azóta birtokba vett belvárosi terek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gasztro-hungarikum udvar

baja

petőfi-sziget

sugovica-part

baja marketing kft.

bócsa barnabás

bajai halfőző lovagrend