Kész, vége! Így változtatja meg a sör ízért, minőségét a klímaváltozás: már látszanak a jelek

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége! Így változtatja meg a sör ízért, minőségét a klímaváltozás: már látszanak a jelek

Egy új tanulmány szerint jelentősen befolyásolhatja a sörök ízét, és minőségét is a globális felmelegedés. A legújabb kutatások szerint az italok keserű ízéért felelős európai komlók helyzete egyre romlik. Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak tovább súlyosbíthatják a problémát, és a sör drágulásához vezethetnek.

A komló a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a keserűség és az alkoholtartalom növelése érdekében használják fel a főzés során, de utólag is hozzáadható az italhoz. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése fellendülést hozott a jó minőségű komlók terén - írja a 24.hu.

A kutatók most azt vizsgálták, hogyan változott az aromakomlók átlagos terméshozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között. Az eredmények alapján néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékos volt a visszaesés.

A Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb, valószínűleg az éghajlatváltozás okozta körülményeinek tulajdonítják.

Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken

- mondta Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia szakembere.

A sör ára a 2020 óta már 13 százalékkal emelkedett, ami az inflációhoz köthető energiadrágulásnak és az ukrajnai inváziót követő gázválságnak tudható be.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gaszto

sör

klímaváltozás

tudomány