Kész, vége! Így változtatja meg a sör ízért, minőségét a klímaváltozás: már látszanak a jelek

HelloVidék   
  Megosztom
Kész, vége! Így változtatja meg a sör ízért, minőségét a klímaváltozás: már látszanak a jelek

Egy új tanulmány szerint jelentősen befolyásolhatja a sörök ízét, és minőségét is a globális felmelegedés. A legújabb kutatások szerint az italok keserű ízéért felelős európai komlók helyzete egyre romlik. Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak tovább súlyosbíthatják a problémát, és a sör drágulásához vezethetnek.

A komló a sörfőzés folyamatában a víz, az élesztő és a maláta mellett a negyedik fontos összetevő. A komlót a keserűség és az alkoholtartalom növelése érdekében használják fel a főzés során, de utólag is hozzáadható az italhoz. A kézműves sörgyártás fellendülése, a jellegzetes, erős ízű sörök iránti kereslet növekedése fellendülést hozott a jó minőségű komlók terén - írja a 24.hu.

A kutatók most azt vizsgálták, hogyan változott az aromakomlók átlagos terméshozama 1971 és 1994, illetve 1995 és 2018 között. Az eredmények alapján néhány kulcsfontosságú komlótermő területen közel 20 százalékos volt a visszaesés.

A Cseh Tudományos Akadémia és a Cambridge-i Egyetem munkatársai a terméscsökkenést az elmúlt évek szárazabb, valószínűleg az éghajlatváltozás okozta körülményeinek tulajdonítják.

Az alkalmazkodás elmaradása veszélyezteti a komlótermesztés jövedelmezőségét egyes területeken

- mondta Martin Mozny, a Cseh Tudományos Akadémia szakembere.

A sör ára a 2020 óta már 13 százalékkal emelkedett, ami az inflációhoz köthető energiadrágulásnak és az ukrajnai inváziót követő gázválságnak tudható be.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

gaszto

sör

klímaváltozás

tudomány