Kertészkedés száraz talajon? Ezzel a módszerrel a legszárazabb kert is paradicsomi látványt mutathat

HelloVidék   
  Megosztom
Kertészkedés száraz talajon? Ezzel a módszerrel a legszárazabb kert is paradicsomi látványt mutathat

Kertészkedés száraz talajon? Nem lehetséges, sőt! Ha egész nyáron virágokat szeretnénk a kertben látni, jobb, ha egyszerű, de szárazságtűrő virágokat választunk. Cikkünkben most megmutatjuk, hogyan javíthatod kerted vagy udvarod talaját, és hogyan termeszthetsz olyan növényeket, amelyek az aszály idején is jól fejlődnek.

Honnan tudhatom, hogy száraz a kertem földje?

Meglehetősen könnyű megállapítani – könnyű vele dolgozni, de gyorsan kiszárad. További árulkodó jelek a meleg időben gyorsan hervadó növények és a lombozat sárgulása, ami a vízhiány miatti akadályozott tápanyagfelvételnek köszönhető. De nyugalom, ha száraz a talaja, számos dolgot tehetünk annak javítására, beleértve a szerves anyagok beépítését, vagy a szárazságtűrő növények ültetését.

Mire figyeljünk, mit tehetünk?

1. Adjun a földhöz szerves anyagot

A száraz talaj könnyen javítható szerves anyagok hozzáadásával, például jól korhadt trágya vagy kerti komposzt hozzáadásával. Ez javítja a talaj szerkezetét és segít megtartani a nedvességet. Éppen ezért érdemes rendszeresen mulcsot használni, amit minden kertészeti áruházban megvásárolhatunk, de akár mi magunk is elkészíthetünk.

@gardino.hu Ha száraz területen, és rossz minőségű talajon szeretnétek növényeket termeszteni, mindenképpen vágjatok bele a mélymulcsos kertművelésbe. Nem fog csalódást okozni! #novenyek #bakterium #rovarok #biodiverzitas #bio #kert #ultetes #foryou #kertesz #gardino #tavasz #melymulcs ♬ eredeti hang - Gardino Kerti Webshop

Ennek mentén pedig takarjuk be a talajt, amikor nedves, hogy megtartsa a nedvességet – ehhez használjunk komposztot, kérget vagy kavicsot.

De mulcsot akár magaságyásban is készíthetünk, itt egy másik videó arról, hogyan:

@gardino.hu Mélymulcs ágyás!? Egy egyszerű termesztési módszer, melynek során azágyás kialakításához csak növényi hulladékot használunk. Barna és zöld növényi hulladékot 75-25% arányban. Így az idő előre haladtával, ahogy bomlik a növényi hulladék egy nagyon vastag komposzt réteget fogunk kapni, ami tele lesz tápanyagokkal. Kell pár hónap, mire összeérik és kellő mértékben komposztálódik a mélymulcsba töltött alapanyag és össze is fog esni, így folyamatosan lehet pótolni a telején a hulladékot. Ez lesz a teszt ágyás az idei édesburgonya termesztéshez!?#gardino #kert #kertészkedés #mélymulcs #ágyás #magaságyás ♬ Mighty Loss - DJ BAI

2. Neveljünk szárazságtűrő növényeket

A szárazságtűrő növények, amelyek általában száraz területeken honosak, úgy fejlődtek, hogy a száraz, kevés csapadékkal járó talajokon boldoguljanak. Az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárási események, például a szárazság egyre inkább érzékelhető már Magyarországon is, így a szárazságtűrő növények termesztése azt jelenti, hogy erősen vízhiányos időszakban is pompás kertünk lehet.

Milyen növények ezek?

Ha egyszerűen fenntartható kertet szeretnél, válassz szárazságtűrő cserjéket! Bár rendkívül igénytelenek, semmivel sem díszítenek kevesebb, mint kényesebb rokonaik.

@novenygondozas Ha egyszerűen fenntartható kertet szeretnél, válassz szárazságtűrő cserjéket! Bár rendkívül igénytelenek, semmivel sem díszítenek kevésbé, mint kényesebb rokonaik. Nézd meg a 7 kedvenc díszcserjénket! Ha tetszett, kövesd a csatornánkat, ahol további hasznos tippeket találsz! #kert #kertészkedés #növény #növények #dísznövény #dísznövények #növénygondozás #fyp #foryou #foryourpage ♬ eredeti hang – Növénygondozás A-tól Z-ig - Növénygondozás A-tól Z-ig

 • Kasvirág
 • Macskamenta
 • Izsópfű
 • Sétányrózsa
 • Paprikavirág
 • Kövirózsa
 • Kokárdavirág
 • Napvirág
 • Búzavirág
 • Pillangóvirág
 • Bíborvörös délvirág
 • Porcsinrózsa
 • Kínai kékszakáll
 • Szürke cipruska
 • Levendula
 • Sudárzsálya
 • Cserjés pimpó
 • Orvosi zsálya
 • Illatos barátcserje

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

száraz talaj

száraz kert

szárazság

szárazságtűrő növény

aszály

aszályos időjárás