Melyek a Balaton régió legjobb borai? Ne keresd tovább őket, itt a teljes lista

HelloVidék   
  Megosztom
Melyek a Balaton régió legjobb borai? Ne keresd tovább őket, itt a teljes lista

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonboglári Borvidék Borvidéki Tanácsa szakmai segítségével került sor 2024. május 23-én Balatonlellén, a Gasztro- és Élménybirtokon Rádpusztán. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter volt, szakmai védnöke a Balatoni Borrégió Borrégiós Tanácsa. A verseny támogatói az Agrárminisztérium, a Balaton Fejlesztési Tanács, a Schiwaforce.com Zrt. és a SZERVIN Kft. voltak. A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke Nyitrainé dr. Sárdy Diána, a MATE Budai Campusának főigazgatója volt.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Idén 41 termelő jelentkezett 204 bormintával, ebből 139 fehér, 33 vörös, 17 rozé, 10 pezsgő és 5 gyöngyöző bor volt. Az eredmények: 45 arany, 139 ezüst, 16 bronz minősítés és 4 okleveles elismerés.

A XXI. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai:

  • A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2024. címet a Veszprémi Érseki Pincészet Mandorla Sauvignon Blanc 2023. bora nyerte.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2024-ben az Androsics Birtok 2021. Merlot bora lett.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2024-ben a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Mentőöv Kékfrankos rozé 2023 bora.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2024. címet a Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut 2019. pezsgője kapta.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2024-ben Varga Pincészet Aranymetszés töppedt szürkebarát 2013. bora lett.
  • A Bírálóbizottság elnökének különdíját, mely a legjobban szerepelt olaszrizlingnek jár a Borbély Családi Pincészet Karós Badacsonyi Olaszrizling limited selection 2021. bora nyerte.
  • A Balaton Fejlesztési Tanács különdíját -a versenyben legmagasabb pontszámot elért 2023-as olaszrizling bor, a Veszprémi Pince Balatonbora kapta.
  • A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a rezisztens szőlőfajtából legjobb bor, Rádpuszta Szőlőbirtok Hibernál 2023. bora kapta.
  • -A társadalmi zsűri különdíját Varga János Merlot 2021. bora nyerte el.
  • -A SZERVIN Kft. 50 000 Ft értékű különdíját a versenyen legtöbb pontszámot elért bor, egy Cserszegi Fűszeres 2023. termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

balaton

balaton régió

legjobb borok

legjobb balatoni borok

verseny