Sűrű, ízes és enyhén csípős: íme a legfinomabb magyar halászlé receptje

HelloVidék   
  Megosztom
Sűrű, ízes és enyhén csípős: íme a legfinomabb magyar halászlé receptje

A szegedi, balatoni, a szigetközi, a bajai, a határontúli, a bográcsos és az éttermekben készült hallevesek mind-mind különböznek, egyvalami azonban tény: a mélypiros őrölt paprika, a friss hal és a bor nem maradhat ki a jó halászléből.

A magyar gasztronómiára mai napig erősen hatással vannak régi, népi ételeink. A hagyományos paraszti ételek az adott tájegység jellegzetes ízeit képviselik, és átalakítva, finomítva, korszerűsítve ma is megtalálhatók a vendéglők étlapjain, sőt, a csúcsgasztronómia és a gombamód szaporodó street food-helyek is felfedezték maguknak őket. A fiatalabb korosztály körében emellett egyre trendibbé válik az is, hogy a nagymamáktól örökölt recepteket újragondolva megalkossák ezeket a fogásokat, és a hétköznapjaik részévé tegyék azokat.

Azoknak, akik szeretik és kutatják a vidék ízeit, keresik a különleges, de mai napig egyszerűen elkészíthető ételeket, a HelloVidék új rovata, a Gasztromesék igazi kincsesbánya, hiszen a vidék hagyományos ízeire építő, de mindezeket modern formában bemutató recepteket ajánl. Az új rovat szerzőpárosa Szarka Zsófi és Wurmbrandt András, akik sok-sok szálon kötődnek a hazai gasztronómiához, és főként a különböző magyar tájegységek hagyományos ételeit gondolják újra, mindezt úgy, hogy szó esik a receptekhez kötődő hagyományokról, személyesebb hangvételű történetekről is.

A Gasztromesék első cikkében a lecsóról és annak elkészítési módjairól tudhattatok meg többet, a második cikkben a "legarcpirítóbb" magyar ételről, a nudliról rántottuk le a leplet, majd pedig annak jártunk utána, hogyan készül a hamisítatlan magyar Újházi tyúkhúsleves.

Ezután időztünk még egy kicsit a levesek terepén: a legjobb halászlé nyomába eredtünk, amiről sokan azt gondolják, főleg karácsony környékén "aktuális", azonban ez nem teljesen igaz. Gondoljunk csak arra, hogy nyáron a hobbi- és hivatásos horgászok sokkal szívesebben üldögélnek a vízparton és fogják a szebbnél szebb példányokat, mint decemberben. Emellett az is igaz, hogy rengeteg halászléfőző-verseny van az ország bármelyik pontján júliustól szeptemberig, ahova egyre többen nevezünk be.

Szép sűrű, vöröspiros lével, ízesen, enyhén csípősen, puha kenyérrel szeretjük az összes halászlevet. Talán ez az egy sor igaz a szegedi, balatoni, a szigetközi, a bajai, a határontúli, a bográcsos és az éttermekben készült hallevesekre egyaránt... Ami azonban Zsófiék szerint nem maradhat ki a jó halászléből, az a mélypiros őrölt paprika, a friss hal és a bor.

Íme, a legfinomabb passzírozott halászlé receptje

Bevásárlólista

  • 2 db keszeg
  • 1 harcsafej
  • 1 egész ponty
  • 3 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db édes paprika
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 8 szem egészbors
  • 100ml fehérbor
  • 1 kk cukor

A passzírozott halászlé készítése

Előző este a halakat előkészítjük. Mindent, a csontokat is besózzuk, lefóliázzuk, és így tesszük be 7-8 órára a hűtőbe. Másnap a hagymát apróra kockázzuk a fokhagymával együtt, és feltesszük a csontos halakkal együtt 5 liter hideg vízbe főni. Másfél órán át főzzük, ezután egy szitán vagy passzírozón át lepasszírozzuk. A fazék aljába egy kis olajat öntünk, ebbe tesszük az őrölt pirospaprikát, átkeverjük és felöntjük a lepasszírozott lével, majd újra felforraljuk. Beleöntjük a bort, hozzáadjuk a cukrot, és 10 perc után beletesszük a szép halszeleteket, belsőségeket. 10 perc alatt elkészülnek, amit nem is szabad tovább főzni, ne hogy szétessenek. A végén adjuk hozzá a csípős cseresznyepaprikát.

Ahogy azt már megszokhattátok, ezen a héten is egy filléres magyar népi étel kerül terítékre a Gasztromesék következő részében.

A fotó alatt tudtok szavazni, összesen 5 válaszlehetőség közül lehet választani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

halászlé

magyar konyha

gasztronómia