Íme 3 fortély, hogy tökéletes legyen a rántott hús: biztos a siker, ha így készíted

HelloVidék   
  Megosztom
Íme 3 fortély, hogy tökéletes legyen a rántott hús: biztos a siker, ha így készíted

Mindenkinek megvannak a saját trükkjei, praktikái a legfinomabb rántott hús elkészítéséhez, ami kétségkívül a magyar konyha ikonikus fogása. Mutatjuk, melyek a legfontosabb mozdulatok, amitől egy rántott hús isteni lesz!

Mindannyian tudjuk, mennyire ikonikus eleme a magyar konyhának a rántott hús: a klasszikus vasárnapi ebédek legfőbb fogása, azzal együtt, hogy nem igényel különösebb gasztronómiai bravúrt az elkészítése. Szeretjük a híres borjú bécsit, de valljuk be, azért a legtöbb magyar konyhában sertés és csirke fürdik a panírban. Különböző köretekkel, savanyúsággal fogyasztjuk a rántott húst, de a lényeg mégis csak az: ne legyen száraz, hanem ízes és szaftos! Mindenkinek megvannak a saját trükkjei, praktikái - Szarka Zsófi és Wurmbrandt András a Gasztromesék legutóbbi részében azt derítette ki, melyek a legfontosabb mozdulatok, amitől egy rántott hús isteni lesz, és természetesen a tökéletes rántott hús elkészítésének menetét is pontról pontra megosztották a HelloVidék olvasóival.

Rántott hús fortélyok

  • A húst előző este alaposan besózva tegyük a hűtőbe egy éjszakára!
  • Mindig saját magunk reszeljük nagy és kisebb darabokra a kiflit panírmorzsának!
  • A tojásokhoz + egy tojás sárgáját keverjünk!
  • Minél kevesebbszer érjünk a panírhoz!
  • A bepanírozott húsokat először pirítsuk meg vajon egy külön serpenyőben, hogy illatos legyen a panír!
  • A sütőolajhoz keverjünk egy kis sertészsírt, hogy ropogósabb, pirosabb legyen a bunda!
  • Olyan húst válasszunk, amiben van egy kis zsiradék, hogy ne legyen száraz sülés után, valamint egy darab csont, mert amellett a legfinomabb a hús!

Hozzávalók (4 főre)

Rántott sertéstarja

  • 6 szelet rántott csontos, szeletelt tarja
  • 1 ek só
  • frissen reszelt szikkadt kifli
  • 2 egész tojás + egy sárgája
  • 150 g liszt

Májas szárny

  • 4 db csirkeszárny
  • 4 db csirkemáj
  • frissen reszelt kifli morzsának
  • 2 egész tojás + 1 sárgája
  • 100 g liszt
  • 2 kk só
  • 50 g vaj az elősütéshez
  • 300 ml étolaj
  • 100 ml zsír

Elkészítés

Rántott tarja

A húsokat előző este kiklopfoljuk és alaposan besózzuk, letakarva a hűtőben pihentetjük másnapig. Ez a legfontosabb kulcsa minden rántott húsnak. Másnap a lisztet átszitáljuk, a panírnak való kiflit lereszeljük. A reszelés felét az apró lyukon, a másik felét a nagyobb fokozaton végezzük. A másik fontos dolog, hogy nem érünk a húshoz, csak minimálisan, kézzel, egy villával végezzük az egész panírozást, bő lisztben, tojásban, prézliben, hogy szép egyenletes legyen a bunda sülés után.

A tojást felverjük, és már nem sózzuk meg. A tökéletes rántott húshoz 2 serpenyőt használunk. Az egyikben minden húshoz egy kis darab vajat olvasztunk, amin megpirítjuk a szeletek mindkét felét, hirtelen, gyorsan 1-1 perc alatt, majd áttesszük a másik serpenyőbe, ahol már forró az olaj és zsír keveréke, ebben sütjük meg. Az első oldalát fedő alatt 20 percig, a másik oldalát már fedő nélkül, közepes lángon 15 percig.

Májas szárny

A szárnyakat is besózzuk előző este, majd másnap töltjük meg a májjal. A szárny kiscomb részénél van egy nagyobb rész bőr darab, oda tesszük be óvatosan a májat. Kicsit csúszkál, de ezt már kézzel, óvatosan panírozzuk és azonnal emeljük be a forró zsír- olajba. Pont úgy kell elképzelni, mint amikor töltjük a csirkecombokat, csak itt egy kicsit kisebb a hely és jobban csúszik a máj. Hogy miért érdemes játszani ezzel? Isteni ez a falat a tányéron!

A legfinomabb immunerősítő ételek nyomában

Gasztronómiai kalandozásunk következő állomásaként három olyan ételt és italt mutatunk, ami gyorsan helyreállítja az inmunrendszert, és még finomak is. A középpontban a skandináv minestrone lesz, amibe többféle immunerősítő alapanyag, valamint lazac is kerül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gasztromesék

magyar konyha

magyar gasztronómia

rántott hús

immunerősítő ételek

levesek