Legyél te is "fintelligence": pénzügyi oktatási centrum nyílt Pécsett

MTI   
  Megosztom
Legyél te is fintelligence: pénzügyi oktatási centrum nyílt Pécsett

Megnyílt a pénzügyi ismeretek terjesztését elősegítő Fintelligence Pénzügyi Oktatási Centrum a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán.

A Takarék Csoport, a Fintelligence Pénzügyi Kultúra Központ és a pécsi egyetem által közösen létrehozott pénzügyi labor átadásán Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter közölte: a pontosan tíz éve Magyarországra berobbant pénzügyi világválság felszínre hozta az akkori magyar gazdaság rendkívül erős sebezhetőségét, tovább súlyosbította annak évek óta halmozódó problémáit, egyúttal rámutatott a pénzügyi kultúra hiányosságaira.

A miniszter szerint azóta komoly kezdeményezések indultak a lakosság pénzügyi ismereteinek fejlesztése érdekében, amelyek egyik gyümölcsének nevezte a csütörtökön átadott pénzügyi oktatási központot. Emlékeztetett: a túlfűtött hitelezés oda vezetett, hogy a lakosság a reális hitelfelvételi képességétől elszakadva jelentősen eladósodott, miközben a devizaalapú hitelezés kockázataira "szinte senki" nem figyelmeztetett.

Az azóta elért eredményeket sorolva Bártfai-Mager Andrea arról beszélt: szinte teljes egészében sikerült kivezetni a piacról a rendkívül kockázatos devizaalapú hitelezést, 2015 márciusában pedig megtörtént a deviza-jelzáloghitelek átváltása forintra, és az egyoldalú szerződésmódosítások semmissé váltak.

Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára arról beszélt, hogy a bankszektornak meg kell tudnia tartani a pénzintézetek iránti bizalmat, amelyhez "pénzügyi tudásra, kultúrára és intelligenciára" van szükség. Ezen értékeket pedig elsősorban a jövő generációi számára kívánják átadni - jegyezte meg a centrumra utalva. Ezért hoztak létre a miskolci és a debreceni egyetem után Pécsen pénzügyi oktatási központot, a jövőben pedig a Budapesti Gazdasági Egyetemen, Szegeden és Kolozsváron terveznek hasonló centrumot nyitni.

Vida József, a Takarékbank elnök-vezérigazgatója az oktatási központ céljáról szólva a pénzügyi kultúra megismertetésének, megteremtésének fontosságát hangsúlyozta. "A korszerű műveltségbe ma már a pénzügyi műveltség, a magas színvonalú pénzügyi tudás is beletartozik. Célunk, hogy a pénzügyekben minden korosztály otthonosan mozogjon" - hangoztatta.

A tájékoztató szerint a nagy egyetemeken létrehozott Fintelligence pénzügyi oktatási központok országos hálózatba szerveződnek. A 21. századi modern pénzügyi edukációs előadóterem mellett számos érdekes, banktörténeti elemeket felvonultató kiállítóteret is kialakítottak Pécsett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

pénz

pénzügy

oktatás

tudatosság