Durván jó évet zárhatnak a magyar borászok: itt a nagy szüreti körkép

HelloVidék   
  Megosztom
Durván jó évet zárhatnak a magyar borászok: itt a nagy szüreti körkép

Idén várhatóan 62 ezer hektárnyi szőlőtermő-területről összesen 550 ezer tonna termést takaríthatnak be a magyar szőlősgazdák – mondta el a mezőgazdaságért felelős államtitkár Soltvadkerten, a X. Márton-napi újbor ünnepen. Feldman Zsolt hozzátette, a hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak.

Feldman Zsolt szerint a szőlőárak némileg elmaradtak ugyan a 2017-estől, azonban a jelentősen magasabb termésátlag kompenzálhatja a termelőket. A beszámolók alapján a hosszabb távú felvásárlási szerződést kötő szőlészek nagyobb biztonsággal értékesítik a termést – tette hozzá az államtitkár. A szőlő rekordtermést várhatóan követi az előállított bor kivételesen nagy mennyisége is, előzetes számítások szerint idén akár 3,8 millió hektoliter bor készülhet az országban, ilyen mennyiségre évek óta nem volt példa.

A kedvező képet árnyalja, hogy Az EU-ban is az elmúlt öt év legmagasabb bortermése várható (175,6 millió hl), amely 22,1 százalékkal haladja meg a múlt évi mennyiséget. Bor exportunk évről-évre növekszik, hiszen 2011-ben még 613 ezer hektoliternyi magyar bor került a külpiacokra, addig 2017-ben már 984 ezer hektolitert szállítottunk ki. Ezzel párhuzamosan csökkent az import, ugyanezen éveket figyelembe véve 790 ezerről 195 ezer hektoliterre – ismertette az államtitkár.

Feldman Zsolt elmondta még, hogy a hazai szőlészeti és borászati tevékenységet a kormány több jogcímen is támogatja. Ide tartozik a Szőlő-bor nemzeti Támogatási Program – ezen belül a szőlőültetvények szerkezetátalakítása ás a melléktermék lepárlás segítése -, valamint a Vidékfejlesztési Program Borászati üzem-korszerűsítési, új szőlő telepítési és értéknöveléssel kapcsolatos beruházási fejezete.

Az államtitkár hozzátette, az Agrárminisztérium célja a 2016-ban elfogadott szőlő-bor ágazati stratégia végrehajtása, jól pozícionált közösségi márkák létrehozása, az értéknövekedés az exportpiacokon, az adminisztratív terhek további csökkentése, valamint a 2020 utáni új Közös Agrárpolitika reformja során a magyar érdekek határozott védelme.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bor

borászat

szőlő

borvidék