Toplista: ezek a legjobb vörösborok most Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Toplista: ezek a legjobb vörösborok most Magyarországon

A magyar csúcsborok mellett az öt Premier Cru Château is bemutatkozik a Bordói Novemberen.Hatvan hazai kiállító közel 150 bora várja november 17-én a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.

Magyarországon összesen 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú fajtát, a cabernet sauvignont, cabernet franc-t és a merlot-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja a fajták jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon.

Ennek megfelelően a Winelovers Bordói November Nagykóstolón összesen 10 hazai borvidék mutatja be bordói típusú borait a budapesti Corinthia Hotelben, ahová a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is 1000-nél több főt várnak.

A nyolcórás rendezvény a sétáló kóstolón kívül további izgalmas programokat kínál. A Borkollégium három ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: a sokak által csak „Monsieur Cabernet Franc”-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba például személyesen mutatja be a Maghari 2015-ös cabernet franc-ját, amelyet egy saját maga által kifejlesztett és francia innovációs díjjal elismert eljárással készít.

„Azt tapasztaljuk, hogy a borkedvelők kifejezetten igénylik az adott borstílussal kapcsolatos edukációt, ezért minden évben nagy hangsúlyt fektetünk az ingyenes és kötetlen pop-up kurzusok, illetve a komolyabb mesterkurzusok szervezésére is. Ilyenkor ráadásul a Winelovers Bortesztek legjobbjai is jelen vannak a kóstolón, így akár személyesen a borásztól is kérdezhetnek vendégeink”

– foglalta össze Ferenczi Csilla, a Winelovers rendezvények főszervezője.

A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint megkóstolhatnak egy bordeaux-i borsort is. Az öt tételből álló sor az 1855-ös bordeaux-i klasszifikáció során a legmagasabb, premier cru besorolást kapott öt chateau 1-1 borát tartalmazza. Ezek a borászatok stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, boraik a világ legkeresettebbjei közé tartoznak, hazánkban azonban nehezen elérhetőek, ezért is különleges és egyedülálló ez a mostani alkalom.

A négy fős független szakértői zsűri idén 60 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait.

- mondta Dr. Bérczes Rita nemzetközi borakadémikus, a bírálóbizottság egyik tagja.

Top 10 bordeaux-i fajtabor

 1. Bock Pince - Cabernet Sauvignon Selection 2013 (cabernet sauvignon)
 2. Sümegi Ákos - Cabernet 2015 (cabernet franc)
 3. Heumann Pincészet - Trinitás Villányi Franc 2015 (cabernet franc)
 4. Schieber Pincészet - Patina Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
 5. Iváncsics Zoltán - Soproni Merlot 2015 (merlot)
 6. Csányi Pincészet - Kővilla Cabernet Sauvignon Válogatás 2015 (cabernet sauvignon)
 7. Takler Borbirtok - Szenta-hegyi Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
 8. Schieber Pincészet - Patina Cabernet Sauvignon 2013 (cabernet sauvignon)
 9. Maul Zsolt - ZS Cabernet 2015 (cabernet sauvignon)
 10. Bodri Pincészet - Gurovica Merlot 2013 (merlot)

Top 10 bordói házasítás 2018

 1. Bock Pince - Bock Cuvée 2012
 2. Bock Pince - Capella 2007
 3. Vesztergombi Pince - Csaba Cuvée 2015
 4. Csányi Pincészet - Elegence Cuvée 2012
 5. Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
 6. Tiffán's - Grande Selection 2015
 7. Heumann Pincészet - Lagona 2015
 8. Günzer Családi Birtok - Ördögárok 2009
 9. Vylyan Duennium 2011
 10. Tiffán's - Grande Selection 2011

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

borkóstolás

program

hellovidek

csúcsbor