Toplista: ezek a legjobb vörösborok most Magyarországon

HelloVidék   
  Megosztom
Toplista: ezek a legjobb vörösborok most Magyarországon

A magyar csúcsborok mellett az öt Premier Cru Château is bemutatkozik a Bordói Novemberen.Hatvan hazai kiállító közel 150 bora várja november 17-én a bordeaux-i szőlőfajták borainak szerelmeseit a Winelovers Bordói November Nagykóstolóján.

Magyarországon összesen 6000 hektáron termelik a három kulcsfontosságú fajtát, a cabernet sauvignont, cabernet franc-t és a merlot-t. Ez a teljes kékszőlővel beültetett terület több mint egyharmada, ami jól mutatja a fajták jelentőségét és népszerűségét mind termelői, mind fogyasztói oldalon.

Ennek megfelelően a Winelovers Bordói November Nagykóstolón összesen 10 hazai borvidék mutatja be bordói típusú borait a budapesti Corinthia Hotelben, ahová a szervezők a korábbi évekhez hasonlóan idén is 1000-nél több főt várnak.

A nyolcórás rendezvény a sétáló kóstolón kívül további izgalmas programokat kínál. A Borkollégium három ingyenes pop-up school előadásán borászok és borszakértők adnak borkóstolóval egybekötött betekintést egy-egy témába: a sokak által csak „Monsieur Cabernet Franc”-ként tisztelt villányi borász, Malatinszky Csaba például személyesen mutatja be a Maghari 2015-ös cabernet franc-ját, amelyet egy saját maga által kifejlesztett és francia innovációs díjjal elismert eljárással készít.

„Azt tapasztaljuk, hogy a borkedvelők kifejezetten igénylik az adott borstílussal kapcsolatos edukációt, ezért minden évben nagy hangsúlyt fektetünk az ingyenes és kötetlen pop-up kurzusok, illetve a komolyabb mesterkurzusok szervezésére is. Ilyenkor ráadásul a Winelovers Bortesztek legjobbjai is jelen vannak a kóstolón, így akár személyesen a borásztól is kérdezhetnek vendégeink”

– foglalta össze Ferenczi Csilla, a Winelovers rendezvények főszervezője.

A Bordói November Nagykóstoló vendégei a kiállítótérben kínált borokon kívül a Csúcsbor Teremben – külön térítés ellenében – exkluzív körülmények között ismerkedhetnek meg a hazai kínálat csúcsán lévő tételekkel, valamint megkóstolhatnak egy bordeaux-i borsort is. Az öt tételből álló sor az 1855-ös bordeaux-i klasszifikáció során a legmagasabb, premier cru besorolást kapott öt chateau 1-1 borát tartalmazza. Ezek a borászatok stabilan a legmagasabb minőséget nyújtják, boraik a világ legkeresettebbjei közé tartoznak, hazánkban azonban nehezen elérhetőek, ezért is különleges és egyedülálló ez a mostani alkalom.

A négy fős független szakértői zsűri idén 60 tétel közül, vakkóstolással választotta ki az év legjobb bordói házasításait, illetve a bordeaux-i fajtákból készült fajtaborait.

- mondta Dr. Bérczes Rita nemzetközi borakadémikus, a bírálóbizottság egyik tagja.

Top 10 bordeaux-i fajtabor

 1. Bock Pince - Cabernet Sauvignon Selection 2013 (cabernet sauvignon)
 2. Sümegi Ákos - Cabernet 2015 (cabernet franc)
 3. Heumann Pincészet - Trinitás Villányi Franc 2015 (cabernet franc)
 4. Schieber Pincészet - Patina Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
 5. Iváncsics Zoltán - Soproni Merlot 2015 (merlot)
 6. Csányi Pincészet - Kővilla Cabernet Sauvignon Válogatás 2015 (cabernet sauvignon)
 7. Takler Borbirtok - Szenta-hegyi Cabernet Franc 2016 (cabernet franc)
 8. Schieber Pincészet - Patina Cabernet Sauvignon 2013 (cabernet sauvignon)
 9. Maul Zsolt - ZS Cabernet 2015 (cabernet sauvignon)
 10. Bodri Pincészet - Gurovica Merlot 2013 (merlot)

Top 10 bordói házasítás 2018

 1. Bock Pince - Bock Cuvée 2012
 2. Bock Pince - Capella 2007
 3. Vesztergombi Pince - Csaba Cuvée 2015
 4. Csányi Pincészet - Elegence Cuvée 2012
 5. Pannonhalmi Apátsági Pincészet - Infusio 2016
 6. Tiffán's - Grande Selection 2015
 7. Heumann Pincészet - Lagona 2015
 8. Günzer Családi Birtok - Ördögárok 2009
 9. Vylyan Duennium 2011
 10. Tiffán's - Grande Selection 2011

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

borkóstolás

program

hellovidek

csúcsbor