Tényleg éhen halnának a városiak, ha nem lenne vidék? Itt a válasz!

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Tényleg éhen halnának a városiak, ha nem lenne vidék? Itt a válasz!

Ha a betondzsungelre, a hangyányi zöld területekre és a szmogra gondolunk, a nagyvárosok egyáltalán nem tűnnek alkalmasnak a földművelésre. A szokványos mezőgazdaság kibővítésére és korlátainak leküzdésére napról napra egyre extrémebb elképzelések látnak napvilágot, és ezek a hajmeresztő ötletek meglepő módon teljesen megállják a helyüket.

Az ENSZ szerint a Föld népessége 2050-re elérheti a 9,7 milliárdot, ezzel együtt a lakosság kétharmada lesz városlakó. Mivel nem lesz már több megművelhető földterület, és az urbanizáció fokozatosan szorítja vissza a már meglévő mezőgazdasági körzeteket, a népesség élelmiszer-szükségletének kielégítése állandó kérdéseket vet fel. Számolnunk kell a klímaváltozással és az extrém időjárási körülményekkel is, melyekre a hagyományos agrárgazdaságok átalakulása jelenthet megoldást.

A baljós jövő elkerülése érdekében nyitni kell az új lehetőségek felé, ebből adódóan egyre nagyobb érdeklődés övezi a városi gazdálkodást, mint alternatívát. A Minnesotai Egyetem új tanulmánya fordulatos módon azt prezentálja, hogy a városi területek már most elég sok élelmiszert termelnek, a kihívást inkább a helyi termelőknek a helyi fogyasztókkal való összehangolása jelenti.

Az ok nagyon egyszerű: bár a szárazföld 40 százalékát élelmiszertermelésre használja az emberiség, a gazdálkodással érintett területek nagy része azonban nem közvetlen emberi fogyasztásra termesztett növények előállítását jelenti.

A helyben megtermelt élelmiszerek fogyasztásával a szállítás és a csomagolás költségein is jócskán le lehet faragni, valamint a szállítással járó káros környezeti hatások is csökkenthetőek.

Ez mind szép és jó, de hogyan lehetséges?

A városi kertészetnek már évek óta le vannak fektetve az alapjai: a tetőtéri kertek és az elhagyatott területek hasznosítása mellett a leggyakoribb forma a vertikális gazdálkodás. A vertikális kert alapgondolata az, hogy a hiedelmekkel ellentétben a növényeknek nem talajra van szükségük, hanem az abból kinyert vízre és tápanyagokra. A vertikális farmon éppen ezért földet nem találunk, valamint a növények sem klasszikusan egymás mellett helyezkednek el, hanem függőlegesen hevernek egymáson.

A hagyományos növénytermesztés egy tucat olyan tényezőnek van kitéve, amit az ember nem tud befolyásolni. A függőleges gazdaságok nagy előnye, hogy mindezek kontrollálhatóak: a hőmérséklet, a fény intenzitása, a levegő páratartalma, vagy a víz pH értéke is egyaránt mesterségesen szabályozható. A modern berendezésekkel olyan feltételeket lehet létrehozni a zárt térben, amik optimálisak az adott növény növekedéséhez, évszaktól és napszaktól függetlenül.

A mezőgazdasági termelés a Föld édesvíz-készleteinek körülbelül 70 százalékát veszi igénybe, miközben nyilvánvaló, hogy az ivóvízforrásaink végesek. A vertikális gazdaságok erre a problémára is megoldást nyújtanak, többségük szennyvíztisztással és az esővíz összegyűjtésével működik. Az öntözésben kétféle módszer jelenik meg:

A vertikális farmok főleg leveles zöldségeket (rukkolát, fejes salátát, spenótot, kelkáposztát és fűszernövényeket) termelnek, mert jelenleg még csak a gyors növésű növények mellett tudnak költséghatékonyan működni. A gyümölcsfák és a gabonafélék megjelenése még várat magára, de a paradicsom, az uborka, a paprika, és néhány gyümölcs (pl. eper) már most is a kínálat részét képezi.

A New Jersey-ben található Aerofarms vertikális gazdasága majdnem 1 millió kg friss zöldséget állít elő évente 6400 négyzetméteren. Ha ugyanezt a mennyiséget hagyományos gazdaságban termelnék meg, akkor 130x ekkora területre lenne szükség.

Mi a helyzet itthon?

Hazánkban a legutóbb felmért 6 millió hektáros termőterület több mint háromnegyede mezőgazdasági térség volt. A KSH adatai alapján földművelő tevékenységet 9 ezer gazdasági szervezet és 416 ezer egyéni gazdaság folytat, valamint hazánkban is jellemző, hogy a vetésterület túlnyomó részét gabonanövények adják, melyek döntő többségben nem alkalmasak emberi fogyasztásra.

A Mobilgomba egy könnyűszerkezetes termesztőház, lényegében egy mobilkonténer ad otthont a gombáknak a pince vagy a fólia helyett. Viszonylag kis erőfeszítéssel lehet nagy eredményeket elérni: a telepítés után 15 nappal már meg is történhet az első szüret. Szalárdi Zoltán ügyvezető szerint bárki könnyedén belevághat a vállalkozásba, mivel a gombatermesztés nem igényel előképzettséget, illetve a helyi adottságoktól függetlenül bárhol végezhető a tevékenység. A Mobilgomba vezetője elárulta, hogy a céget már több települési önkormányzat megkereste, mivel a közmunkaprogram kibővítésének egy remek alternatívája lehet a gombatermesztés.

Félelmetes, hogy mennyire kevés víz és föld szükséges ahhoz az új magyar növénytermesztési technológiához, amit az Európai Unió is támogat. A Biopolus által megteremtett technológia alapja az űrkutatásban gyökerezik, de a marihuána-termesztők körében vált igazán népszerűvé. A technológia olyan kérdésekre keresi a választ, hogyan lehet a jó minőségű növényeket minél kisebb helyen előállítani úgy, hogy a városi élelmezés és fenntarthatóság a lehető legoptimálisabb legyen, illetve hogyan lehet városban keletkező szennyvízből, szerves anyagokból és hulladékból energiatermékeket vagy biotermékeket előállítani.

A módszert számokban lehet a legkönnyebben illusztrálni: míg a szántóföldi paradicsomtermesztés esetében 1 kg termés előállításához 200-250 liter vízre van szükség, a hidropóniás termelésben ugyan ez az 1 kg paradicsom 100 liter vizet igényel. A ködkamrában ehhez akár már 10-12 liter víz is elegendő.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

mezőgazdaság

agrár

kert

kertészet

gazdaság

gazdálkodás

termelés

város

vidék

urbanizáció

klímaváltozás

élelmiszer

élelmiszertermelés

zöldség

gyümölcs

vertikális