Halürülékből friss zöldség: agrárforradalom vagy szemfényvesztés?

Koszta Bernadett   
  Megosztom
Halürülékből friss zöldség: agrárforradalom vagy szemfényvesztés?

Lassan 7 éve, hogy megjelent az első hír a hazai sajtóban az aquapóniáról. A módszert Gönczi Péter honosította meg Magyarországon, újdonsága révén azonnal rá is ugrott a média: zarándokhellyé vált a csapókerti kiskert, és naponta több száz megkereséssel nézett szembe a debreceni online marketinges. Talán a futótűzként terjedő népszerűség vetett véget a hobbikertész hóbortjának, azonban sokak életét megváltoztatta azzal, hogy kilépett a névtelenség álarca mögül: Magyarország mára már igazi aquapónia nagyhatalom lett.

Az aquapónia egy organikus rendszer, egy önálló ökoszisztéma, ami a haltenyésztést ötvözi a hidropóniás növénytermesztéssel. Az energia- és víztakarékos termelőszerkezet lényege, hogy a halak tartályából az ürülékkel dúsított vizet a duzzasztott agyaggolyóba ültetett növények alatt áramoltatják, ezáltal vegyi anyagok nélkül lehetséges a növények tápanyagellátása. A növények megtisztítják a vizet, így a halakhoz visszaforgatott víz tiszta és oxigéndús lesz.

Gönczi Péter csodakertje azért számított innovációnak, mert az aquapóniás növénytermesztést egy passzív üvegházzal spékelte meg. A helyiség megtervezése kulcsfontosságú: a létesítmény arányain, szigetelésén, hőtároló kapacitásán, tájolásán és a tető dőlésszögén is múlhat a végeredmény. A körülményes megépítés után cserébe teljes mértékben önfenntartó rendszer: a nap hőenergiájával játszadozva nyáron hűt és télen fűt, ezáltal lehetővé teszi az évszakoktól független, folyamatos és friss terméshozamot.

A debreceni hobbikertész elmondása szerint a struktúra üzemeltetése napi 10 perc munkát igényel és 4000 forintból kihozható a havi fenntartási költsége. Előnye, hogy a passzív üvegház miatt a növények nincsenek kiszolgáltatva a szeszélyes időjárásnak és a talajból eredő betegségeknek, az eljárás környezetbarát és vegyszermentes, valamint minimális hozzáértéssel akár önellátásra is alkalmas lehet a rendszer. Gönczi Péter úgy nyilatkozott, hogy az aquapóniás módszerrel egy 4 fős család heti halétkezését és zöldségigényét tudta biztosítani organikus módon.

Az újdonság hírére a hazai sajtó szinte megrohamozta a fiatal családapát, aki készségesen válaszolt a megkeresésekre: interjúkat adott, előadásokat tartott, könyvírásba kezdett, weboldalt, Youtube-csatornát és Facebook oldalt indított. Évekkel később a Facebook oldalán fogalmazta meg, hogy ez a magas fokú aktivitás rengeteg időt emésztett fel, ezért felhagyott az aquapóniával. A médiavisszhang következtében azonban rengeteg ember megismerkedhetett a különös növénytermesztési módszerrel.

Mint sokan mások, a Mentes virág megalkotója is Gönczi Pétertől hallott először az önellátó rendszerről, és elmondása szerint „szerelem volt első látásra”. Bár előtte is kertészkedett, a vízspórolás, a halak, a termelési idő kitolódása és az önfenntartás gondolata csábította át az aquapóniára. Adrienn 2017-ben kezdte meg a saját kis aquapónia-birodalmának az építését, és 2018 májusában már be is volt ültetve az egész kert.

Hajtott a kíváncsiság, mivel sok helyről megkaptam azt, hogy ez hülyeség. Csak azért is kipróbáltam.

- mondta Adrienn, majd hozzáfűzte, hogy bár még a mai napig kap „boszorkányüldöző” és hitetlenkedő kommenteket a Facebookon, ennek ellenére imádja az aquapóniát, és nem bánta meg, hogy hezitálás nélkül belevágott.

Adrienn elmondása szerint ne legyenek illúzióink: az építés viszonylag sokba kerül. Amin tudott, spórolt: a passzív üvegházat maga tervezte és a jelentős részét a vőlegényével közösen építették. Az üvegházat nem egyszerű elkészíteni, a tető dőlésszögén kívül szinte semmilyen információ sem található az interneten, illetve az aquapóniával foglalkozó szakemberek hétpecsétes titok alatt tartják a profi tervezés fortélyait.

A miénk 2,2 millió lett, halakkal, mindennel együtt. Egy 4 fős családnak szerintem 1,5 millióból ki lehetne hozni.

- jelentette ki Adrienn, majd hozzátette, hogy a költség persze függ az alapterülettől, a felhasznált alapanyagoktól és a berendezésekről. Nekik emeletes rendszerük van, ami szükségtelen otthoni használatra. Összesen 21 tálcájuk van, de saját részre már 8-10 darab is elegendő lehet. A gigantikus méret oka, hogy ami eddig csak kísérletezés és hobbi volt, jövőre már vállalkozásban fog testet ölteni. A mostani ültetések még áttelelnek, és tavasszal már eladásra fogják szánni az aquapónián cseperedett növényeket.

A rendszert nagyon kevés pénzből lehet fenntartani, a haltápon kívül a szivattyú áramellátásáról kell még gondoskodni. A vizet nyáron gyakrabban kell pótolni a párolgás miatt, de Adrienn kertjében minden esővízzel működik, így ennek sincs számottevő költsége.

Azt mondják, hogy az első házat az ellenségednek építed, a másodikat a barátodnak, a harmadikat magadnak. Ez igaz az aquapóniára is, használat közben már látjuk, hogy min lehetne tökéletesíteni, ha egy másodikat építenénk. De az elsőhöz képest, majdnem nulla infóval, tökéletes lett!

- mondta Adrienn, aki korábban nyaranta órákat töltött a kertben, de most az üvegházban szinte semmilyen teendője nincs. Megjegyezte, hogy az ültetés pofonegyszerű, és a napi üzemeltetést pedig nem bonyolítja a locsolás, a gyomlálás és a kapálás.

Szinte bármilyen halfajta megfelelhet a feladatnak, csak pár faj akad, ami nem bírja az aquapóniát. A Mentes virág kertjében most törpeharcsákat, koi és tokhalakat lehet találni, de pl. a pisztráng nyáron gyötrődik a meleg vízben.

Ha már hőmérséklet: Adrienn kertjében nyáron maximum 31 fok volt, télen pedig a legnagyobb hidegben sem kúszott 10 fok alá a hőmérő higanyszála. Nyáron a hűtést a bent lévő vízzel teli hordók biztosítják, télen viszont kollektor segít rá a fűtésre, ha egy hosszan tartó borongós időszakban a hordók már nem végzik megfelelően a dolgukat.

Adrienn kertjében annyiféle virág van, hogy fel sem lehet sorolni: a fő csapásirány az adenium és a pluméria, de találni leandert és broméliát is. Saját fogyasztásra érik a paradicsom, a paprika, a padlizsán, a saláta, a hagyma, az eper és sok-sok fűszernövény, de még az avokádó is. Ebben a rendszerben bármilyen konyhakerti növény működhet, kivéve a fák és a nagyobb növények a hely korlátozottsága miatt.

Az aquapónia nem virágokra lett kifejlesztve, a miénket is csak titokban terveztem arra. Nem tudtam, hogy fog elsülni. Az Adenium egy olyan növény, aminek vastag húsos törzse van, és a legnagyobb ellensége a víz. Ha túllocsoljuk, kirohad. Ehhez képest nálam már 6 hónapja vízben állnak, és szebbek, mint valaha. Ha jól tudom, ilyet senki sem csinált még eddig.

- osztotta meg Adrienn, akinek a kártevők elleni védekezésre is gondolnia kell. Aki aquapóniára adja a fejét, számolnia kell azzal, hogy nem használhat semmilyen vegyszert, sem a vízben, sem a növényekre fújva. Nem lehet azt mondani, hogy nem használ az ember semmit, közben pedig igen, mert a halak rögtön elpusztulnának. A kemikáliák azonnal megbontják az ökoszisztémát, a halak pusztulása pedig a növényekét is magával hozza. Az egész rendszer egy nagy szimbiózis, egymástól függenek a ciklus alkotórészei.

Éppen ezért kártevők ellen csak természetes, bio módszereket érdemes használni. Adrienn az internet széles tudástárát túrta fel a megfelelő megoldást kutatva, ekkor talált rá egy ragadozó bogarakkal foglalkozó cégre. A bogarak betelepítés után egy szempillantás alatt felfalják a kártevőket, de olykor katicákat is munkára fog.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

aquapónia

hidropónia

mezőgazdaság

agrár

kert

kertészkedés

haltenyésztés

növénytermesztés

vegyszermentes