Lendületben Nógrád: vajon idén is lehagynak pár megyét?

MTI   
  Megosztom
Lendületben Nógrád: vajon idén is lehagynak pár megyét?

Javultak Nógrád megye gazdasági mutatói 2017-ben, kedvezően alakult a foglalkoztatás és a vállalkozások árbevétele, de a térség csak apró lépésekben képes erősödni - fogalmazzák meg a megye múlt évi gazdasági folyamatait elemző TOP 50 című kiadványban.

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága, a megyei kereskedelmi és iparkamara és a Nógrád Megyei Hírlap 13. alkalommal adta ki a TOP 50-et, amelyben ismertetik: 2017-ben a foglalkoztatás aránya 50,9-ről 55 százalékra javult a megyében, és Nógrád ezzel elmozdult az utolsó helyről, maga mögé utasítva Somogy (51,8) és Tolna megyét (54,7 százalék). Az országos átlagtól még mindig 69 ezer forinttal marad el a Nógrád megyében alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete, amely tavaly 16 százalékkal 228 ezer forintra emelkedett.

Nógrádban 6979 gazdasági szervezet, 7140 egyéni vállalkozó, és 11 332 adószámos magánszemély működött a múlt évben, és bár számuk 5,5 százalékkal csökkent 2016-hoz képest, az összesített nettó árbevételük 1,3 százalékkal, 389 milliárd 285 millió forintra emelkedett. A hozzáadott érték is bővült 1,9 százalékkal, de a megye adózói így is csak az országos érték 0,4 százalékát produkálták mindkét területen.

Külön fejezetben foglalkozik a kiadvány az ötven legnagyobb céggel, mint a gazdaság jelentős alakító tényezőivel. Ezekhez a vállalkozásokhoz kapcsolódott a nettó árbevétel több mint hattizede, az export 91 százaléka, a hozzáadott érték 59 százaléka. Az ötvenből 44-en nyereségesen működtek, a megyei adózás előtti nyereség négytizedét realizálták, együttesen 8 milliárd 553 millió forintot. Ez a kör alkalmazta a nógrádi munkavállalók 44,2 százalékát. Az ötven vállalkozásból három foglalkoztatott 500-nál több alkalmazottat (ezret meghaladó létszámmal egy nógrádi cég sem rendelkezik).

A kiemelt cégek fele a kohászatban, a gépiparban, a kereskedelemben tevékenykedett, összességében is ezek a megye húzóágazatai. Az ötvenből 26 cég székhelye Balassagyarmat, illetve Salgótarján vonzáskörzetében található, tíz Rétság, hat Bátonyterenye, négy-négy pedig Pásztó és Szécsény környékén működött.

A TOP 50 adatai szerint - csakúgy, mint 2016-ban - minden kategóriában a balassagyarmati Mahle Compressors Hungary Kft. volt a legeredményesebb cég 2017-ben. Övé volt a legtöbb nettó árbevétel, hozzáadott érték, és átlagos állományi létszám is.

A nettó árbevétel alapján második a salgótarjáni Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft., harmadik a berceli Nidec Sole Motor Hungary Kft. A hozzáadott értéket nézve a Nidec, valamint a salgótarjáni Salgglas Üvegipari Zrt. lett dobogós. A Mahle után két salgótarjáni cég, a Wamsler SE Háztartástechnikai Európai Részvénytársaság és a Salgglas foglalkoztatta a legtöbb dolgozót.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

nógrád

nav

gazdaság

jövedelem