Rettentően megdrágult a burgonya és a vöröshagyma: egyre több a gond a magyar gazdák háza táján

HelloVidék   
  Megosztom
Rettentően megdrágult a burgonya és a vöröshagyma: egyre több a gond a magyar gazdák háza táján

Drágább lett a burgonya, a vöröshagyma, a zöldség és szinte minden alap élelmiszer, az ember ezzel a ténnyel naponta szembesül. Egy kiló burgonyáért 280 forintot is elkérnek a piacon és az üzletekben is, a vöröshagyma kilójáért pedig még ennél is többet kell fizetni.

Tavaly a hazai burgonya- és vöröshagymatermés jelentősen elmaradt a várttól, és ez nagyban érezteti hatását a fogyasztói árakban. Nem egy helyen már 280 forint a krumpli és 340 forint a vöröshagyma kilója, ráadásul az ilyenkor szokásos külföldi dömping is elmaradt, így az árak nem csökkennek. Nemcsak az árral van gondjuk a háziasszonyoknak, hanem a minőséggel is: egy kiló burgonyának legalább a harmada a kukába kerül, mert amikor elkezdjük hámozni, belül fekete foltos a zöldség. A vöröshagymák közül sok a belül rothadt, ami kívülről nem látszik, a fokhagymagerezdek pedig szintén betegek, de ez csak akkor derül ki, amikor pucolni kezdi az ember, írja a Teol.hu.

Az időjárás viszontagságai és a megfelelő vegyszerhatás hiánya miatt – utóbbinak az okát nem tudják – kevesebb és gyengébb minőségű burgonya termett idén, mondta el Héder István tolnai burgonyatermesztő. Mindenki igyekezett gyorsan értékesíteni az áruját, hiszen az átvételi ár közel a duplája volt a 2017-esnek.

Országosan nem érte el hektáronként a 24 tonnát az átlaghozam az idén az optimális 40 tonnával szemben. Így hiába volt a magasabb felvásárlási ár, a termelők jó, ha fedezni tudták a kiadásaikat. Nemcsak hazánkban, de az unióban is gyenge volt a múlt évi termés. Németország a legnagyobb termesztő, idén azonban a német-lengyel síkságon hónapokig tartott az aszály és a forróság. Ennek az a következménye, hogy itthon az ilyenkor szokásos külföldi olcsó burgonyadömping elmaradt az idén, igaz ez nem csak a burgonyára, hanem a vöröshagymára is, mert kisebb a külföldi árualap. Ami külföldről érkezik, jóval drágább a korábbi áruknál. A hollandok és a németek sokkal korszerűbb tárolókapacitással rendelkeznek, így csak „csepegtetik” kivitelre a portékájukat, tesztelik, mennyivel emelhetik hetente az áraikat.

A burgonyán és a vöröshagymán kívül a sárgarépa, a petrezselyem, a zeller, a sütőtök, de még a savanyú káposzta is drágább lett a múlt évihez képest, nem beszélve a gyümölcsfélékről, például az almáról, körtéről, dióról, naspolyáról. A termelők azt mondták, részben a száraz időjárás tehet róla, de a szűkülő kínálat és nagyobb kereslet miatt plusz árat is tettek rá az árusok.

Hazánk nem önellátó vöröshagymából és burgonyából sem, általában januárig tart ki a hazai, de a gyengébb termés miatt ez a legtöbb helyen október végére elfogyott.

– mondta Németh Istvánné szekszárdi kertész.

Az országban a legtöbb burgonyát Csongrád, Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében termesztik. A szélsőséges időjárás sehol sem tett jót a termésnek, amit megéreznek a kereskedők és végső soron a fogyasztók is.

Az is rontja a helyzetet a gyengébb termés mellett, hogy a burgonya termőterülete évről évre csökken, miközben semmivel sem esznek a fogyasztók kevesebbet belőle. A termelés költségei emelkednek, és az éghajlatváltozás kockázataival is mindinkább számolniuk kell a gazdáknak. Tavaly a vöröshagyma nagybani átvételi ára 80–100 forint között alakult, míg az előző évben ennek csak a felét adták a felvásárlók.

A termesztőknek gondot okoz az is, hogy folyamatosan vonják ki azokat a hatóanyagokat a forgalomból – az unió minden országában –, melyek hatékonyak a gyomirtásban, így több kézi munka szükséges. Az agrárkamara osztályainak tagjai szorgalmazzák, hogy minél több fajtabemutatót és konzultációt szervezzenek a témában, ugyanakkor, a tárolókapacitás növelésére és korszerűsítésére is nagy szükség lenne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

zöldség

burgonya

hagyma

mezőgazdaság