Ez lett a szélsőséges időjárás következménye: ilyen termésre számíthatunk

Népszava   
  Megosztom
Ez lett a szélsőséges időjárás következménye: ilyen termésre számíthatunk

A piacokon az eper ára fajtától, mérettől függően kilónként 900-1300 forint között kapható. A cseresznye kilóját viszont általában 1000 forintért, vagy még drágábban mérik - írja a Népszava.

A portál szerint magviselte a hazai gyümölcsösöket a tavaly késő ősztől május elejéig tartó aszály, de voltak olyan ültetvények is, akik az utóbbi napok esőzései miatt károsodnak. A legnagyobb kárt az esős időjárás az epertermesztőknek okozta, mive a gyümölcs a sáros földön könnyen rohadásnak indul. A korai cseresznye pedig túl sok nedvességet szív magába, kireped, étkezésre alkalmatlanná válik.

A piacokon az eper ára mégis a primőr időszakhoz képest csökkent, és fajtától, mérettől függően kilónként 900-1300 forint között kapható. A cseresznye kilóját viszont általában 1000 forintért, vagy még drágábban mérik, és úgy látszik, később sem lesz sokkal olcsóbb. Ugyanis a cseresznye a meggyhez hasonlóan közepes-jó virágzással indult, de végül a közepesnél is valamivel gyengébb termés várható

– tájékoztatta a Népszavát Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Felhívta a figyelmet arra is ,hogy a legtöbb kora fajta virága megsínylette a tavaszi fagyokat, majd a csapadékos, hűvös időjárás is rátett egy lapáttal.

A hazai gyümölcsültetvények adott évi termését a biológiai-élettani sajátosságai miatt erősen meghatározza az előző év termése és időjárása. Az elmúlt évben például gyenge volt a kajszibarack és az őszibarack termése a tavaszi fagyok miatt. Viszont minden más terménynél nagy vagy egyenesen rekordot értek el a termésátlagok. Idén pont ezért ennek ellenkezőjére számítanak a gazdák.

Ennek szinte megfeleltek a márciusi és áprilisi állapotok a virágzás terén, hiszen ami a kajszinál és az őszibaracknál jó vagy kifejezetten jó volt, addig a többi gyümölcsfaj esetében közepes, esetleg jó, de egyes fajoknál és alacsonyabb színvonalon művelt ültetvényekben nagyon gyenge terményeket tapasztaltak.

A pontos termésbecslésre június elejéig várni kell, az viszont már most látszik, hogy a kajszibarackban jó termést várható. Az őszibarack is jó elójeleket mutatott, de itt egyes térségekben, mint például a kedvelt gyümölcs termőterületének harmadát adó szatymazi termőtájon a virágzás időszakában jelentős tavaszi fagykárokat szenvedtek az ültetvények. Ezért országosan a jó kezdeti kilátások ellenére közepes terméssel számol a FruitVeb.

A szakértők szerint a szilva esetében a virágzás szintén közepes-jó volt, a meggynél viszont jobbnak tűnik, de régiónként itt is nagyok lehetnek az eltérések. Az alma gyenge virágzást mutatott a tavalyihoz képest, főleg az észak-keleti régió egyes termesztőkörzeteiben – ez az április fagyok miatt lehet. A szakértők szerint a körtéből sem lesz nagy kínálat idén.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

körte

szilva

termény

kajszibarack

őszibarack