Ez lett a szélsőséges időjárás következménye: ilyen termésre számíthatunk

Népszava   
  Megosztom
Ez lett a szélsőséges időjárás következménye: ilyen termésre számíthatunk

A piacokon az eper ára fajtától, mérettől függően kilónként 900-1300 forint között kapható. A cseresznye kilóját viszont általában 1000 forintért, vagy még drágábban mérik - írja a Népszava.

A portál szerint magviselte a hazai gyümölcsösöket a tavaly késő ősztől május elejéig tartó aszály, de voltak olyan ültetvények is, akik az utóbbi napok esőzései miatt károsodnak. A legnagyobb kárt az esős időjárás az epertermesztőknek okozta, mive a gyümölcs a sáros földön könnyen rohadásnak indul. A korai cseresznye pedig túl sok nedvességet szív magába, kireped, étkezésre alkalmatlanná válik.

A piacokon az eper ára mégis a primőr időszakhoz képest csökkent, és fajtától, mérettől függően kilónként 900-1300 forint között kapható. A cseresznye kilóját viszont általában 1000 forintért, vagy még drágábban mérik, és úgy látszik, később sem lesz sokkal olcsóbb. Ugyanis a cseresznye a meggyhez hasonlóan közepes-jó virágzással indult, de végül a közepesnél is valamivel gyengébb termés várható

– tájékoztatta a Népszavát Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Felhívta a figyelmet arra is ,hogy a legtöbb kora fajta virága megsínylette a tavaszi fagyokat, majd a csapadékos, hűvös időjárás is rátett egy lapáttal.

A hazai gyümölcsültetvények adott évi termését a biológiai-élettani sajátosságai miatt erősen meghatározza az előző év termése és időjárása. Az elmúlt évben például gyenge volt a kajszibarack és az őszibarack termése a tavaszi fagyok miatt. Viszont minden más terménynél nagy vagy egyenesen rekordot értek el a termésátlagok. Idén pont ezért ennek ellenkezőjére számítanak a gazdák.

Ennek szinte megfeleltek a márciusi és áprilisi állapotok a virágzás terén, hiszen ami a kajszinál és az őszibaracknál jó vagy kifejezetten jó volt, addig a többi gyümölcsfaj esetében közepes, esetleg jó, de egyes fajoknál és alacsonyabb színvonalon művelt ültetvényekben nagyon gyenge terményeket tapasztaltak.

A pontos termésbecslésre június elejéig várni kell, az viszont már most látszik, hogy a kajszibarackban jó termést várható. Az őszibarack is jó elójeleket mutatott, de itt egyes térségekben, mint például a kedvelt gyümölcs termőterületének harmadát adó szatymazi termőtájon a virágzás időszakában jelentős tavaszi fagykárokat szenvedtek az ültetvények. Ezért országosan a jó kezdeti kilátások ellenére közepes terméssel számol a FruitVeb.

A szakértők szerint a szilva esetében a virágzás szintén közepes-jó volt, a meggynél viszont jobbnak tűnik, de régiónként itt is nagyok lehetnek az eltérések. Az alma gyenge virágzást mutatott a tavalyihoz képest, főleg az észak-keleti régió egyes termesztőkörzeteiben – ez az április fagyok miatt lehet. A szakértők szerint a körtéből sem lesz nagy kínálat idén.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

alma

körte

szilva

termény

kajszibarack

őszibarack