Átalakul az OKJ-s képzés: mutatjuk, mire számíthatnak a felnőttek és a diákok

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Átalakul az OKJ-s képzés: mutatjuk, mire számíthatnak a felnőttek és a diákok

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket — mondta el egy szakmai konferencián Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Kitért arra is, hogy elsőként a miskolci és győri szakképző iskolák komplex infrastruktúra-fejlesztését végzik el - írja a Magyar Nemzet.

Várhatóan idén őszre készülnek el azok a rendeletek és jogszabályok, amelyek alapján 2020-tól tartalmilag, formailag és módszertanilag is megújul a szakoktatás

– fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Mesterpedagógusok sonkádi szabadegyetemén mondott beszédében.

Racionalizálni fogják az Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák jelenleg átláthatatlan rendszerét. A tervek szerint a mostani 286 helyett a jövőben legfeljebb 200-féle szakmát lehetne iskolarendszerben tanulni, ezek meghatározása még folyamatban van

- emelte ki a találkozón Pölöskei Gáborné.

Kitért arra is, hogy az OKJ rendszer szakképesítéseit két részre fogják osztani:

  • Az egyik ágazat lesz az iskolában oktatható 200 alapszakma, amelyek mindegyike széles körű alaptudást fog adni a diákoknak. Ezeket a képzéseket ötéves technikumban lehetne elvégezni, a hároméves szakképző iskolában, valamint iskolarendszerű felnőttoktatásban viszont másfél-három év alatt meg lehet majd szerezni.
  • A másik pedig az az ágazat lesz, amit azok a szakmai képesítések alkotnak majd, amelyek az elsp csoportnál rövidebb idejűek vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

A portál megkeresésére Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy az új szakmai vizsgakövetelményeket és a képzések tartalmát a tél folyamán dolgozná ki a szaktárca az ágazati készségtanácsok szakmai észrevételeire alapozva.

Azért nem szerepel a tankötelezettségi korhatár a szakképzési stratégiában, mert ha lenne egy ilyen ideális kor, akkor valószínűleg minden ország ezt választaná. Az viszont hangsúlyos a stratégiában, hogy lehetőleg minden fiatal végzettséggel lépjen ki a munkaerőpiacra

– szögezte le a helyettes államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden diák ösztöndíjat fog kapni a szakképzésben 2020-tól. A legjobb eredményt elérő diákok esetében a havi tanulói juttatások a képzés utolsó évére elérhetik a minimálbért. Emellett az oktatók bérét is rendezik majd, akik saját minősítési rendszert és életpályamodellt kapnának, emellett vállalati helyszínű továbbképzéseken vehetnek részt.

A jövőben a vállalati mérnökök lehetőségek kapnak arra, hogy a munkaidejükben oktathassanak a duális iskolai partnereknél. Pölöskei Gáborné külön kiemelte a „XXI. századi szakképző iskola” fejlesztési programot is, amelynek eredményeként a diákok korszerű eszközökkel felszerelt iskolaépületekben tanulhatnak. Ennek fejlesztésére első lépésként Miskolcon és Győrben kerül sor.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

okj

képzés

tanulás

támogatás

rendszer

segítség

szakma

szakmai képzés