Átalakul az OKJ-s képzés: mutatjuk, mire számíthatnak a felnőttek és a diákok

Magyar Nemzet   
  Megosztom
Átalakul az OKJ-s képzés: mutatjuk, mire számíthatnak a felnőttek és a diákok

Még folyamatban van az új képzési jegyzék alapszakmáinak meghatározása, de őszre elkészülnek a szakképzés jogi kereteit kijelölő új rendeletek, a tél folyamán pedig kidolgozzák a képzések tartalmát és a vizsgakövetelményeket — mondta el egy szakmai konferencián Pölöskei Gáborné, a szakképzésért felelős helyettes államtitkár. Kitért arra is, hogy elsőként a miskolci és győri szakképző iskolák komplex infrastruktúra-fejlesztését végzik el - írja a Magyar Nemzet.

Várhatóan idén őszre készülnek el azok a rendeletek és jogszabályok, amelyek alapján 2020-tól tartalmilag, formailag és módszertanilag is megújul a szakoktatás

– fejtette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a Mesterpedagógusok sonkádi szabadegyetemén mondott beszédében.

Racionalizálni fogják az Országos képzési jegyzékben (OKJ) szereplő szakmák jelenleg átláthatatlan rendszerét. A tervek szerint a mostani 286 helyett a jövőben legfeljebb 200-féle szakmát lehetne iskolarendszerben tanulni, ezek meghatározása még folyamatban van

- emelte ki a találkozón Pölöskei Gáborné.

Kitért arra is, hogy az OKJ rendszer szakképesítéseit két részre fogják osztani:

  • Az egyik ágazat lesz az iskolában oktatható 200 alapszakma, amelyek mindegyike széles körű alaptudást fog adni a diákoknak. Ezeket a képzéseket ötéves technikumban lehetne elvégezni, a hároméves szakképző iskolában, valamint iskolarendszerű felnőttoktatásban viszont másfél-három év alatt meg lehet majd szerezni.
  • A másik pedig az az ágazat lesz, amit azok a szakmai képesítések alkotnak majd, amelyek az elsp csoportnál rövidebb idejűek vagy specializációként ráépülnek valamelyik alapszakmára. Ezeket azonban csak felnőttképzésben lehet majd megszerezni, vizsgázni pedig független vizsgaközpontokban kellene.

A portál megkeresésére Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy az új szakmai vizsgakövetelményeket és a képzések tartalmát a tél folyamán dolgozná ki a szaktárca az ágazati készségtanácsok szakmai észrevételeire alapozva.

Azért nem szerepel a tankötelezettségi korhatár a szakképzési stratégiában, mert ha lenne egy ilyen ideális kor, akkor valószínűleg minden ország ezt választaná. Az viszont hangsúlyos a stratégiában, hogy lehetőleg minden fiatal végzettséggel lépjen ki a munkaerőpiacra

– szögezte le a helyettes államtitkár. Felhívta a figyelmet arra is, hogy minden diák ösztöndíjat fog kapni a szakképzésben 2020-tól. A legjobb eredményt elérő diákok esetében a havi tanulói juttatások a képzés utolsó évére elérhetik a minimálbért. Emellett az oktatók bérét is rendezik majd, akik saját minősítési rendszert és életpályamodellt kapnának, emellett vállalati helyszínű továbbképzéseken vehetnek részt.

A jövőben a vállalati mérnökök lehetőségek kapnak arra, hogy a munkaidejükben oktathassanak a duális iskolai partnereknél. Pölöskei Gáborné külön kiemelte a „XXI. századi szakképző iskola” fejlesztési programot is, amelynek eredményeként a diákok korszerű eszközökkel felszerelt iskolaépületekben tanulhatnak. Ennek fejlesztésére első lépésként Miskolcon és Győrben kerül sor.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

okj

képzés

tanulás

támogatás

rendszer

segítség

szakma

szakmai képzés