Zsebbenyúlós lesz a felnőttképzés: többe kerülhet az új OKJ-s rendszerben tanulni

Világgazdaság   
  Megosztom
Zsebbenyúlós lesz a felnőttképzés: többe kerülhet az új OKJ-s rendszerben tanulni

A teljesen új vizsgarendszer bevezetésének bizonytalanságával kapcsolatban látnak kockázatot a felnőttképzést végző iskolák - írja a Világgazdaság.

A lap megemlékezett, hogy 2020 őszétől megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ). Az új rendszer még nem kiforrott, a felnőttképzésben tanulni vágyók pedig bizonytalanok abban, hogy érdemes-e elkezdeniük a jelenlegi rendszerben a tanulmányaikat, vagy inkább a változások után kezdjenek bele a szakmatanulásba.

A Magyar Keres­kedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László korábban azt mondta, hogy az átalakítás szükségességét az indokolja, hogy alacsony a rendszer hatásfoka annak ellenére, hogy évente egymillióan vesznek részt felnőttképzésbe. Az elnök szerint 300 milliárd forint folyik el a rendszerben.

Ma mintegy 760 államilag elismert szakképesítés van. A Szakképzés 4.0 koncepció közvetlenül nem foglalkozik az eltűnő képzésekkel és képesítésekkel. A már említett dokumentum szerint érdemes lenne 200 alatt tartani a szabályozott körbe tartozó szakképesítések számát

– mondta a Világgazdaságnak Szepessy Hajnalka, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója. Legutóbb 2013-ban volt jogszabály-átalakítás a témában. Az akkori cél az volt, hogy az 1300 államilag szabályozott szakképesítések száma 286-ra csökkenjen, azonban mára 760-ra felhízott ez a szám.

Egy hagyományos tantermi tanfolyam költségeit többek között az oktatók és az oktatásszervezők bére teszi ki. Az általános munkaerőpiaci tendenciáknak megfelelően a bérek a közeljövőben folyamatosan emelkednek, ezt pedig a felnőttképzők várhatóan beépítik a díjaikba

– mondta Herich Roland, a Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese a lapnak a képzési díjak esetleges változásáról. Szepessy Hajnalka is úgy véli, hogy a képzések ennél már nem lesznek olcsóbbak, mivel "a felkészült, gyakorlatorientált oktató, a megfelelő képzési helyszín, a szakmai anyag pénzbe kerül, a magas színvonalú, minőségi szolgáltatás anyagi forrásait is biztosítani kell."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

okj

oktatás

felnőttképzés

szakma

tanulás