Zsebbenyúlós lesz a felnőttképzés: többe kerülhet az új OKJ-s rendszerben tanulni

Világgazdaság   
  Megosztom
Zsebbenyúlós lesz a felnőttképzés: többe kerülhet az új OKJ-s rendszerben tanulni

A teljesen új vizsgarendszer bevezetésének bizonytalanságával kapcsolatban látnak kockázatot a felnőttképzést végző iskolák - írja a Világgazdaság.

A lap megemlékezett, hogy 2020 őszétől megszűnik az Országos Képzési Jegyzék (OKJ). Az új rendszer még nem kiforrott, a felnőttképzésben tanulni vágyók pedig bizonytalanok abban, hogy érdemes-e elkezdeniük a jelenlegi rendszerben a tanulmányaikat, vagy inkább a változások után kezdjenek bele a szakmatanulásba.

A Magyar Keres­kedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László korábban azt mondta, hogy az átalakítás szükségességét az indokolja, hogy alacsony a rendszer hatásfoka annak ellenére, hogy évente egymillióan vesznek részt felnőttképzésbe. Az elnök szerint 300 milliárd forint folyik el a rendszerben.

Ma mintegy 760 államilag elismert szakképesítés van. A Szakképzés 4.0 koncepció közvetlenül nem foglalkozik az eltűnő képzésekkel és képesítésekkel. A már említett dokumentum szerint érdemes lenne 200 alatt tartani a szabályozott körbe tartozó szakképesítések számát

– mondta a Világgazdaságnak Szepessy Hajnalka, a Perfekt Zrt. vezérigazgatója. Legutóbb 2013-ban volt jogszabály-átalakítás a témában. Az akkori cél az volt, hogy az 1300 államilag szabályozott szakképesítések száma 286-ra csökkenjen, azonban mára 760-ra felhízott ez a szám.

Egy hagyományos tantermi tanfolyam költségeit többek között az oktatók és az oktatásszervezők bére teszi ki. Az általános munkaerőpiaci tendenciáknak megfelelően a bérek a közeljövőben folyamatosan emelkednek, ezt pedig a felnőttképzők várhatóan beépítik a díjaikba

– mondta Herich Roland, a Penta Unió Zrt. vezérigazgató-helyettese a lapnak a képzési díjak esetleges változásáról. Szepessy Hajnalka is úgy véli, hogy a képzések ennél már nem lesznek olcsóbbak, mivel "a felkészült, gyakorlatorientált oktató, a megfelelő képzési helyszín, a szakmai anyag pénzbe kerül, a magas színvonalú, minőségi szolgáltatás anyagi forrásait is biztosítani kell."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gazdaság

okj

oktatás

felnőttképzés

szakma

tanulás