Horror áron adják a szezon kedvenc csemegéjét: rengeteget spórolhatsz egyetlen kilón is

HelloVidék   
  Megosztom
Horror áron adják a szezon kedvenc csemegéjét: rengeteget spórolhatsz egyetlen kilón is

Bár az előző évekkel ellentétben idén bőséges és jó minőségű szelídgesztenye termett Magyarországon, az árak mégsem lettek olcsóbbak. Megnéztük, mennyiért lehet most kapni egy kiló gesztenyét az ország különböző pontjain: elképesztő különbségek vannak!

Mint ahogyan arról mi is beszámoltunk, tavaly csapnivaló termés volt szelídgesztenyéből – nem csoda, hogy aranyáron mérték a finomságot. A 2018-as évben nemcsak hogy kevés termés volt, hanem a bélállomány sem volt egészséges. Idén azonban jó hírrel kecsegtettek a gazdák, mivel bőséges és kiváló minőségű gesztenye termett Magyarországon.

A kevés és jó minőségű termés alapvetően felkorbácsolja az árakat. De mi a helyzet akkor, ha egy termés esetén kiemelkedő évben van részünk, vajon olcsóbban lehet hozzájutni a gyümölcshöz? A HelloVidék megnézte, hogy mennyiért lehetett hozzájutni tavaly a gesztenyéhez, és mennyiért kínálják idén az ősz kedvenc csemegéjét az ország különböző pontjaiban.

Hatszoros árkülönbség

Tavaly ősszel arról számoltunk be, hogy elképesztő különbségek vannak az országban: a keleti országrészben 6000 forintért, míg a Dunántúlon 1000 forint alatti összegekért is árulták tavaly az őszi finomságot.

Debrecenben lehetett a legdrágábban hozzájutni a finom őszi csemegéhez, ahol 6000 forintért mérték kilóját. Barátibb árral találkozhattak azok, akik a szegedi fogyasztói piacot választották a vásárlásra, ott 2500 forintból lehetett egy kiló gesztenyét venni. Budapesten még ennél is olcsóbban, már 1790 forintért hozzá lehetett jutni a hazai gyümölcshöz. A legjobban azok jártak, akik egy nyugat-magyarországi településen próbáltak szelídgesztenyéhez jutni: a dunántúli piacokon már 1000-1200 forintért is meg lehetett vásárolni a gesztenyét.

A hazai gesztenye alapvetően olcsóbb: míg a Magyarországról származó gesztenyét már 1000 forint környékén is ki lehetett fogni, addig a külföldről érkező import gyümölcs kilójáért kétszer-háromszor annyit kértek, nagyjából 2200-2700 forintot. A probléma ezzel az, hazánkban csupán 200-500 tonna között van az éves országos termésmennyiség, a feldolgozóipar és a lakosság igénye pedig ennél sokkal nagyobb. Magyarországra jellemzően Olaszországból szállítanak be gesztenyét, jellemzően 1000-2500 tonna közötti mennyiséget évente.

Mennyibe kerül most a gesztenye?

Idén is mélyen zsebbe kell nyúlnia annak, aki megkívánja az ősz egyik kedvenc csemegéjét. A napokban számoltunk be róla, hogy az Alpokalján jó minőségű és bőséges mennyiségű gesztenye termett, ám ennek ellenére idén sem számíthatunk árcsökkenésre. A soproni piacon a termelők 1000 és 1800 forint között árulják a portékájukat: a legolcsóbb, ezer forintos termés főként apró szemeket tartalmaz, a közepes, sütni való gesztenyéért már 1200-1600 forintot kérnek. A legnagyobb gesztenyék kilójáért 1800 forintot kell fizetni.

A Baranya megyei piacokon található árak is nagy szórást mutatnak: legolcsóbban 950 forintért lehet egy kilogramm gesztenyéhez jutni, míg a legdrágább – vélhetően nagyobb szemű – gesztenyéért 1390 forintot kérnek a piaci árusok.

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszere szerint ezen a héten a budapesti fogyasztói piacokon 1980 forintért árulták a hazai szelídgesztenyét. Ez már lényegesen drágább, mint a nyugat-magyarországi árak, de meg sem közelíti a kelet-magyarországi piacokon található árakat. Szegeden most például 2800 forintért lehet kapni egy kilogramm gesztenyét, hazai ráadásul nincs is, hanem olaszországi import terméket árulnak. Az olasz gesztenye pedig lényegesen drágább, mint a hazai: míg Budapesten 1980 forint a hazai gesztenye kilója, addig az import gesztenyéért már 2480-3980 forintot kérnek átlagosan a Vámház körúti fogyasztói piacon. Bár a Nagybani Piacokon olyan termelői árakkal találkozhatnak a vásárlók, melyek minden termékkör esetén lényegesen olcsóbbak, mint a fogyasztói piacokon alkalmazott árak, a gesztenye esetén nincs akkora árrés.

Az import gesztenye ára nem változott ennyire drasztikusan tavalyhoz képest: az olasz gesztenyét 2018 októberében 2450 forintért lehetett kapni, idén egy kilogramm 2560 forintba kerül az őszi csemegéből. Tavaly még nem volt, idén október végén viszont megvetette a lábát a spanyol szelídgesztenye a Nagybani Piacon, ami olcsó árával csapást mért az olasz gesztenyére: 2560 forint helyett már 1800 forintért lehet egy kilogramm spanyol import gesztenyét venni.

Az áruházláncokba most kezd el beszivárogni a gesztenye: az üzletláncok közül egyelőre még csak a Tesco és a Príma rakta ki a kirakatba az idei gesztenyekínálatát. A Tesco hiperekben most 2999 Ft/kg-os áron lehet megvásárolni a gesztenyét. A piacokkal összehasonlítva eddig a boltok árulják a legborsosabban a gesztenyét: a Príma még a Tesco árát is túlszárnyalja, ahol 4999 forintot kell fizetni egy kilogramm csemegéért.

„Pult alól” olcsóbb, de nem biztos, hogy jobb

A piacok és az áruházláncok mellett megjelentek a magánszemélyek hirdetései is a különféle internetes felületeken. A Facebookon és a Jófogáson felbukkanó hirdetők általában sokkal olcsóbban árulják a szelídgesztenyét, mint amennyiért hozzá lehet férni a boltok polcain és a piacokon. Hiába juthatunk így fillérekért a finomságért, nem árt észben tartani, hogy ezek nem ellenőrzött termékek, nem kell szigorú előírásoknak megfelelniük, így lehet, hogy rosszabb minőségű termést kapunk a pénzünkért.

A Facebookra az elmúlt napokban számos hirdetés felkerült az ország különböző pontjairól. A nyilvánosan elérhető hirdetések között olyan ár is szerepel, amely még a piaci kilogrammonkénti összeget is meghaladja: Veszprém megyében például 1500-2500 forintot is elkérnek egy kilogramm gesztenyéért az internetes kereskedők, míg a legolcsóbban Zala megyében lehet hozzájutni. Hévíz környékén például már 800 forintért is találunk eladó szelídgesztenyét, ami kevesebb, mint a harmadába kerül a szentgáli 2500 forintos gesztenyének. Ilyen árakon árulják idén októberben a szelídgesztenyét a Facebookon:

  • Felsőtárkány (Heves megye) 1600 Ft/kg
  • Vaszar (Veszprém megye) 1500 Ft/kg
  • Sopron (Győr-Moson-Sopron megye) 1000 Ft/kg
  • Szentgál (Veszprém megye) 2500 Ft/kg
  • Gencsapáti (Vas megye) 1200 Ft/kg
  • Hévíz (Zala megye) 800 Ft/kg

A településeket elnézve szembetűnő, hogy valóban szinte csak a nyugati országrészben árulnak gesztenyét. Ha a Jófogást nézzük, akkor a kép kicsit színesebb, itt ugyanis több kelet-magyarországi helyszínen is árulnak gesztenyét. Az árak tekintetében is megállapíthatjuk, hogy ezen a felületen nem olyan nagy a szórás: a legdrágább gesztenyét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vásárolhatjuk 1600 forintért, míg a legolcsóbban Somogy megyében ússzuk meg a gesztenyevásárlást, ahol 800 forintot kérnek egy kilogramm gyümölcsért.

  • Nyírszőlős (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) 1600 Ft/kg
  • Kapuvár (Győr-Moson-Sopron megye) 1000 Ft/kg
  • Ebes (Hajdú-Bihar megye) 1000 Ft/kg
  • Budapest XI. kerület 1100 Ft/kg
  • Szombathely (Vas megye) 1500 Ft/kg
  • Feldebrő (Heves megye) 1000 Ft/kg
  • Vasvár (Vas megye) 1000 Ft/kg
  • Csurgó (Somogy megye) 800 Ft/kg

Miért ilyen elképesztően drága a gesztenye?

Az árakra komoly hatással van, hogy a szelídgesztenye termesztése igen kockázatos. Hazánkban nagyjából 500 hektáros területen termesztenek szelídgesztenyét főként a Duna-kanyarban, Vas, Zala és Somogy megyékben, valamint Pécs környékén. A szakemberek szerint a szelídgesztenye csak a nevében szelíd, de vadon élő tulajdonságokkal rendelkezik, ami miatt meglehetősen nehéz a termesztése. A termesztők szerint hektáronként 1-2 tonna gesztenye már kiemelhető terméshozamúnak számít. A betegségek tovább nehezítik a helyzetet, ezért a kutatás-fejlesztés rendkívül fontos a termésátlag növelése szempontjából.

A betegségek ellen azonban egyelőre nem tudnak hatékonyan fellépni a szakemberek. Az európai (és így a hazai) gesztenyetermesztést új kórokozók és kártevők veszélyeztetik, különösen a gubacsdarázs és a kéregrák. A nemesítők ellenálló fajták nemesítésével keresik a megoldást, a nemesítéssel pedig nem csak a betegségek elleni alkalmazkodóképességen szeretnék javítani, hanem a tájhoz és az éghajlathoz való idomulási képességet is.

Ahogy a hazai termésmennyiségek is mutatják, nem könnyű feladat a gesztenye termesztése. Bármennyire is szeretnénk például a kertünkbe, nem biztos, hogy megmarad. A növény ugyanis a meleg, kiegyenlített hőmérsékletű, csapadékos területeket szereti, mély termőrétegű, mészmentes talajon érzi igazán jól magát, ráadásul egyelőre a kórokozók ellen nemcsak a magánszemélyek, hanem a termelők sem tudnak hatékonyan védekezni.

Még úgy is spórolhatsz, ha drágán veszed

Hamarosan kezdődnek a karácsonyi vásárok, ahol tavaly néhány darab sült szelídgesztenyéért már 1000-1500 forintot is elkértek. Mivel idén még magasabbra futottak a termelői és fogyasztói árak, az idei karácsonyi dömpingben biztosan nem ússzuk meg ennyi pénzből, ha ráfanyalodunk néhány szem sült szelídgesztenyére. Mivel a legtöbb helyen annyi pénzből már egy kilogrammot vehetünk, mint amennyiért a vásárban árulnak 10-12 szemet, jobban jársz, ha inkább magunknak készíted el otthon a gesztenyét. Nem kell hozzá más, csak egy sütő, de a kerti grill parazsán, a kandalló vagy kemence talapzatán is meg lehet sütni. Az a lényeg, hogy csak friss és egészséges gesztenyéket vegyünk: minden, ami lyukas, penészes, dobd ki.

Ezután áztassuk be tiszta vízbe egy egész éjszakára. Reggel vágjuk keresztbe a domború oldalát egy éles késsel, lehetőleg csak a héját hasítsuk fel, ne a belsejét. Sütőpapírral bélelt tepsibe tegyük úgy, hogy a metszés essen felülre, fedjük le alufóliával és tegyük be az előmelegített sütőbe. Körülbelül 220-240 fokon 15-20 percig süssük, majd vegyük le a fóliát és úgy is süssük még pár percig. Akkor jó, amikor a héja „pöndörödik”.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gesztenye

maroni

gazdaság

belföld

étel

gyümölcs

szelídgesztenye

ár

áremelkedés