Átalakulóban a szakképzés: egyre több szakemberre van szükség

MTI   
  Megosztom
Átalakulóban a szakképzés: egyre több szakemberre van szükség

A technológiai fejlődéssel egyre több jól képzett szakemberre lesz szükség a gazdaságban, ehhez az igényhez igazodik a Szakképzés 4.0 program is - jelentette ki Hafiek Andrea az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője.

Hafiek Andrea a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rendezvényén emlékeztetett rá, hogy a keresletvezérelt, a gazdaság elvárásaihoz igazodó Szakképzés 4.0 program törvényjavaslata kormány előtt van. Ebben kialakították a szakmák új rendszerét, és a korábbi, már-már kezelhetetlen 759 szakmai képzés helyett, leszűkítették az alapszakmák számát 174-re - ismertette.

A következő tanévtől a szakmát tanulni akaró nyolcadikos gyerekek eldönthetik, hogy technikumokba - ahol öt év képzési idő -, vagy pedig a hároméves szakképzőkbe jelentkeznek. A tanulók a jövőben sokkal átláthatóbban tudnak majd választani a képzések közül, a továbbtanulók először ágazati ismereteket tanulnak, és ezután választhatnak szakmát

- mondta.

Hafiek Andra kiemelte a Magyarországon magas színvonalú műszaki képzést, és megjegyezte, hogy az ipari termelésben óriási az automatizáció hatása, a termelésben a gépek, a robotok átveszik azokat a szerepeket, amiket jelen pillanatban sok helyen még a képzetlen vagy rosszul képzett munkaerő lát el.

A kutatások szerint azonban nem kevesebb emberre, hanem jól képzett szakemberekre lesz szükség a jövőben, olyan emberekre, akik kommunikálni tudnak a robottal, irányítani, szerelni tudják a gépeket. Ez egy óriási kihívás az egész oktatási rendszer előtt

- tette hozzá az ITM főosztályvezetője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

technológiai fejlődés

technológia

gazdaság

szakember

szakember hiány

szakemberek