Átalakulóban a szakképzés: egyre több szakemberre van szükség

MTI   
  Megosztom
Átalakulóban a szakképzés: egyre több szakemberre van szükség

A technológiai fejlődéssel egyre több jól képzett szakemberre lesz szükség a gazdaságban, ehhez az igényhez igazodik a Szakképzés 4.0 program is - jelentette ki Hafiek Andrea az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) főosztályvezetője.

Hafiek Andrea a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat rendezvényén emlékeztetett rá, hogy a keresletvezérelt, a gazdaság elvárásaihoz igazodó Szakképzés 4.0 program törvényjavaslata kormány előtt van. Ebben kialakították a szakmák új rendszerét, és a korábbi, már-már kezelhetetlen 759 szakmai képzés helyett, leszűkítették az alapszakmák számát 174-re - ismertette.

A következő tanévtől a szakmát tanulni akaró nyolcadikos gyerekek eldönthetik, hogy technikumokba - ahol öt év képzési idő -, vagy pedig a hároméves szakképzőkbe jelentkeznek. A tanulók a jövőben sokkal átláthatóbban tudnak majd választani a képzések közül, a továbbtanulók először ágazati ismereteket tanulnak, és ezután választhatnak szakmát

- mondta.

Hafiek Andra kiemelte a Magyarországon magas színvonalú műszaki képzést, és megjegyezte, hogy az ipari termelésben óriási az automatizáció hatása, a termelésben a gépek, a robotok átveszik azokat a szerepeket, amiket jelen pillanatban sok helyen még a képzetlen vagy rosszul képzett munkaerő lát el.

A kutatások szerint azonban nem kevesebb emberre, hanem jól képzett szakemberekre lesz szükség a jövőben, olyan emberekre, akik kommunikálni tudnak a robottal, irányítani, szerelni tudják a gépeket. Ez egy óriási kihívás az egész oktatási rendszer előtt

- tette hozzá az ITM főosztályvezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

technológiai fejlődés

technológia

gazdaság

szakember

szakember hiány

szakemberek