Még több pénzt szánnak erdőfejlesztésre: itt vannak a részletek

Portfolio   
  Megosztom
Még több pénzt szánnak erdőfejlesztésre: itt vannak a részletek

Miután ősszel jócskán megemelte a kormány az erdőtelepítési EU-támogatást, most arról döntött, hogy az erdészeti technológiákra szánt EU-pályázat keretét is jelentősen megemeli - írja a Portfolio.

Milyen változások történtek?

Ahogy a portál írja, szűkszavú közlemény jelent meg a hivatalos uniós pályázati oldalon hétfő délután, amely szerint több ponton módosult a VP5-8.6.1-17 kódszámú, "Erdészeti technológiákra, valamint erdei termékek feldolgozására és piaci értékesítésére irányuló beruházások” című Vidékfejlesztési Programos uniós pályázat erdészeti uniós pályázat. Ugyan a pályázatot már két éve lezárták, de a pályázati eredmények alapján, akár 2,75 milliárd forintnyi szabad keret is rendelkezésre állhat a pályázókna jövő év végéit.

A most bejelentett pályázat legfontosabb változásai a követketők:

  • Az eddigi 4 milliárdról 6,33 milliárd forintra ugrott a pályázat keretösszege, ami 58%-os változás
  • Az eddig tervezett 240-ről 260-ra nőtt a várhatóan támogatott projektek darabszáma
  • Az, hogy a várható nyertesek száma nem nőtt arányosan a keretösszeg bővülésével, összefügg azzal is, hogy a támogatható tevékenységek körét átalakították. Ez egyrészt azt jelenti, hogy „A 3.1.2.2 Választható, önállóan nem támogatható tevékenységek fejezet kiegészült az erdészeti szoftverek támogatásával.” Emellett a „3.3 Nem támogatható tevékenységek fejezet módosítása alapján nem támogathatóak az N1 járműkategóriába sorolt terepjárók és a quad járművek.” Továbbá „A 3.4.1. III. A projekt megvalósításával, gépbeszerzéssel kapcsolatos elvárások fejezet 7.) bekezdésében módosultak a traktorok beszerzésével kapcsolatos előírások.”
  • A fentieken túl „A kettősfinanszírozás elkerülése érdekében módosult a felhívás 4.2 Támogatásban nem részesíthetők köre fejezete.”
  • A 4.3 A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja fejezetben a támogatási kérelem benyújtására nyitva álló utolsó határnap 2020. december 31-re módosult. Az eddigi pályázati verzió azt tartalmazta, hogy a pályázat csak „2017.június 1. - 2017. december 4. között” volt nyitva. Most tehát újranyitották a pályázatot és új benyújtási szakaszhatárokat is beleírtak. Az első szakaszhatár rögtön az újranyitás napja, azaz 2019. december 2. volt. Feltehetően ezzel az volt a cél, hogy az újranyitás előtt rögzítsenek egy szakaszhatárt, amivel egyébként a jól értesültek és a gyorsan reagálni képesek akár élni is tudtak (a közlemény tegnap délután 3-kor jelent meg) . A következő szakaszhatár idén év vége lesz.
  • Az 5.5 Az elszámolható költségek köre fejezetből törlésre került a saját teljesítés támogatása és ezzel összhangban módosult az „5.8 Nem elszámolható költségek köre fejezet” is.

Hogy áll a pályázat?

A támogatási adatbázis szerint egyébként 199 támogatási igény érkezett be ezen a pályázaton, és ezekre együtt 5,967 milliárd forintnyi igény ment be. Ezek közül eddig 165-öt hagytak jóvá 4,84 milliárd forintos volumennel. A 4 milliárd forintnyi keretre IH-vezetői engedéllyel 20 százalékos ráemelés megtörténhet és a jelek szerint ez eddig be is következett, ehhez képest történt most meg a keret további megemelése

- írja a Portfolio.

Kik nyertek eddig?

Egyelőre egyébként csak 114 projektben történt kifizetés 2,6 milliárd forint összegben. A nyertesek listája ide kattintva érhető el. A pályázaton maximálisan 100 millió forintnyi támogatást lehetett elnyerni és a 10 legnagyobb támogatást kapó projekt ennek közelében sorakozik:

  • Speciális rönkszállító tehergépkocsik és függesztett tuskófúró beszerzése a Gledicia Kft, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Aprítógép beszerzése a Karád Kft. részére, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Magyar mezőgazdálkodási és erdőgazdálkodási melléktermékre alapozott fenntartható energetikai projekt a Hepik Erdőgazdálkodó és Biomassza Termelő Bt.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Erdészeti géppark fejlesztése az erőforrás-felhasználás hatékonyságának javítása érdekében a Ihartü-2000 Erdészeti és Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Technológia fejlesztés Kiss Zoltán erdőgazdálkodónál, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Gépbeszerzés a Norfa Kft. nél, elnyert támogatás 100 millió forint
  • Abodi Erdőbirtokossági Társulat erdészeti technológiafejlesztése, támogatás: 99,95 millió forint
  • Erdészeti gépek beszerzése az Erdőkezelő Kft.-nél, elnyert támogatás 99,4 millió forint
  • Erdészeti technológiafejlesztés megvalósítása a Scherg Lőrinc Pakati Erdőbirtokossági Társulat, elnyert támogatás 94,7 millió forint
  • Kapacitásbővítés a HA-KÖ-FA Erdészeti És Faipari Kft.-nél, elnyert támogatás 80,4 millió forint.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

portfolio

erdészet

gazdaság

erdőfejlesztés

támogatás