Nagyot esett a zöldség- és gyümölcstermesztés volumene tavaly

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyot esett a zöldség- és gyümölcstermesztés volumene tavaly

Az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene viszont nőtt. A termelői árak összességében emelkedtek a tavalyihoz képest. A mezőgazdaság teljes kibocsátása több mint 3 százalékkal haladta meg idén az előző évit.

A KSH által készített Mezőgazdasági Számlarendszer előzetes adataiból többek között az látszik, hogy jelentősen csökkent a zöldség- és gyümölcstermesztés volumene tavaly. Magyarországon a mezőgazdasági termelés költségei összességében 4 százalékkal emelkedtek, így a bruttó hozzáadott érték 1,7 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 0,2 százalékkal magasabb 2019-ben a 2018. évihez képest. Az egy teljes munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem ugyanakkor 0,3 százalékkal alacsonyabb lett, írja elemzésében a napi.hu.

A mezőgazdaság teljes bruttó kibocsátásának volumene a 2018. évi 3 százalékos emelkedés után 2019-ben 0,7 százalékkal mérséklődött. A növényi termékek kibocsátásának volumene 2,3 százalékkal csökkent, az állatok és állati termékek termelésének volumene 1,7 százalékkal bővült.

A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői árszínvonala 3 százalékkal, az élő állatok és az állati termékeké 6 százalékkal emelkedett 2019-ben. A növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának értéke folyó alapáron 0,7 százalékkal, az állatok és állati termékek kibocsátásának értéke 7 százalékkal nőtt.

A gabonafélék kibocsátásának volumene 3,3 százalékkal nőtt, főleg azért, mert kukoricából a tavalyi 8 millió tonnához képest 2,4 százalékkal több termett 2019-ben. Búzából (durumbúzával együtt) összesen 5,4 millió tonnát takarítottak be, ami nemcsak hogy 2,1 százalékkal több, mint a 2018. évi, de az elmúlt öt év átlagánál is valamivel több.

A friss zöldségfélék volumene 7 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest.

A mezőgazdasági termelői árak összességében emelkedtek az előző évhez képest. Az ipari növények 4 százalékos, a zöldségfélék, kertészeti termékek 12 százalékos, a burgonya 38 százalékos és a gyümölcsfélék 5 százalékos áremelkedésével kalkuláltak, de 1 százalékos termelői árcsökkenéssel számoltak a gabonafélék esetében. A gabonafélék körében a búza termelői ára várhatóan 2 százalékkal magasabb, a kukoricáé 4 százalékkal alacsonyabb.

A gyümölcsfélék körében

Az élő állatok és állati termékek kibocsátásának volumene 1,7 százalékkal nőtt. A szarvasmarha kibocsátásának volumene 10 százalékkal, a sertésé 4 százalékkal emelkedett, az élő baromfié 1 százalékkal csökkent. A tej- és a tojástermelés volumene az előző évi szinten maradt. A termelői árak összességében 6 százalékkal emelkedtek, ezen belül az állatok esetében a termelői ár 9 százalékkal, az állati termékeké pedig 1 százalékkal nőtt.

A tej termelői ára az előző évi szinthez képest 3 százalékkal emelkedett, a tojás ára viszont 3 százalékkal mérséklődött.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyümölcstermesztés

zöldségtermesztés

mezőgazdaság

állattenyésztés

termelői árak