Őrületesen meg fog ugrani a napelemet használók száma: itt vannak a tervek

HelloVidék   
  Megosztom
Őrületesen meg fog ugrani a napelemet használók száma: itt vannak a tervek

A tervek szerint a mostani közel 31 ezerről 10 év alatt legalább 200 ezerre növelnék a magyarországi háztartási, tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek számát. A cél minimum 800 MW lakossági napelem-kapacitás kiépítése 2030-ra az új kormányzati energiastratégia alapján.

A kormány új energiastratégiája alapján 10 év alatt a jelenlegi mintegy hétszeresére bővülne a hazai lakossági napelemes rendszerek száma, míg összteljesítményben legalább négyszeresére nőne a kapacitás. A kabinet ösztönönzi is a saját villamosenergia-fogyasztás részleges kiváltására termelő kis naperőművek terjedését, írja cikkében a Portfolio.

A tervek szerint a mostani közel 31 ezerről 10 év alatt legalább 200 ezerre növelnék a magyarországi háztartási, tetőre szerelt, átlagosan 4 kilowatt teljesítményű napelemes rendszerek számát. A cél minimum 800 MW lakossági napelem-kapacitás kiépítése 2030-ra. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legutóbbi adatai szerint

A MEKH előzetes adatai szerint 2019 félévkor 388,5 MW volt a teljes hazai háztartási mérető kiserőmű kapacitás, vagyis

A 2019-es év végi adatok még nem ismertek. 2018-ban közel 100 MW-tal bővült a napenergiát hasznosító HMKE-k teljesítménye.

A kormány szerint a cél elérésének gazdasági alapját a technológiai költségcsökkenés és hatékonyságjavulás adja elsősorban. A Nemzeti Energiastratégia 2030, illetve a Magyarország Nemzeti Energia- és Klímaterve alapján a kabinet ösztönzi a saját villamosenergia-fogyasztás részleges kiváltására termelő napelemes rendszerek telepítését, hogy hogyan, az még nem teljesen egyértelmű.

Egy 4 kWp teljesítményű napelemes rendszer telepítéséhez körülbelül 25-30 négyzetméter árnyékmentes, lehetőleg déli tájolású tetőfelület szükséges. Ma már a legtöbb épületre és tetőfelületre lehetséges napelemes rendszereket telepíteni, legyen az családi ház, egy autóbeálló, vagy akár egy raktárépület.

- nyilatkozta Lugos Roland, a napelemes rendszerek tervezésével és kiépítésével, illetve az ehhez kapcsolódó szolgáltatások nyújtásával foglalkozó Optimum Solar Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A lakossági napelemes rendszer megrendelésétől az áramszolgáltatói engedélyeztetésén át az üzembe helyezésig átlagosan 30-90 nap szükséges. Amint az engedélyek megvannak, maga a telepítés már gyorsan, rendszerint egy-két munkanap alatt kivitelezhető. Egy napelemes rendszer vásárlásánál két nagyon fontos dologra érdemes odafigyelni a szakértő szerint. Egyrészt csak olyan, megbízható, megfelelő referenciával rendelkező céget érdemes választani, amely a napelemes rendszer megtervezésétől kezdve az engedélyeztetésén és a pályázatíráson át a kivitelezésig, illetve ezt követően a rendszer távfelügyeletéig mindent elintéz az ügyfél helyett. Másrészt nagyon fontos odafigyelni a napelemes rendszer két fő alkotóelemére, a napelemre és az inverterre, illetve azok garanciális feltételeire is.

A napelemes rendszerek megtérülési ideje már Magyarországon is nagyon kedvező, hiszen a beruházás hét-kilenc év alatt térül meg, majd még legalább húsz évig látja el ingyen villamos energiával a házat.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

napelem

energiastratégia

kiserőmű

villamosenergia

megújuló energia