Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

Vasárnap a több órás napsütésnek köszönhetően, egy rövid időre a nap- és szélerőművek termelése elérte a magyarországi áramtermelés több mint 20 százalékát - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a nap- és szélalapú áramtermelésre jellemző, hogy kisebb-nagyobb időintervallumokra megugrik a vasárnapihoz hasonlóan, ám ugyanígy előfordul az is, hogy mindkét technológia a parlagon hever. Az ingadozó napi adatoknál reálisabb képet mutathat az éves statisztika, ami alapján 2018-ban a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint a bruttó hazai áramtermeléés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból: a szél esetében 16,2 százalékról a napra vonatkozóan pedig 16,5 százalékról beszélhetünk ezen belül.

Az elmúlt évben számos kisebb, illetve néhány nagyobb naperőművet is átadtak, ám az ország szélerőmű-kapacitásai évek óta nem változtak. A hivatal 2019 októberében jelezte, hogy míg 2018 végégig 726 ezer megawattnyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai villamosenergia-hálózatra, 2019. június 31-ig már 1,1 gigawatt fölött járt az ország és további 1,4 gigawattnyi kapacitás támogatására is adtak ki engedélyt, amelyek nagy része várhatóan a következő években épül meg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zöld

áram

szél

nap

megújuló energia