Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

Vasárnap a több órás napsütésnek köszönhetően, egy rövid időre a nap- és szélerőművek termelése elérte a magyarországi áramtermelés több mint 20 százalékát - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a nap- és szélalapú áramtermelésre jellemző, hogy kisebb-nagyobb időintervallumokra megugrik a vasárnapihoz hasonlóan, ám ugyanígy előfordul az is, hogy mindkét technológia a parlagon hever. Az ingadozó napi adatoknál reálisabb képet mutathat az éves statisztika, ami alapján 2018-ban a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint a bruttó hazai áramtermeléés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból: a szél esetében 16,2 százalékról a napra vonatkozóan pedig 16,5 százalékról beszélhetünk ezen belül.

Az elmúlt évben számos kisebb, illetve néhány nagyobb naperőművet is átadtak, ám az ország szélerőmű-kapacitásai évek óta nem változtak. A hivatal 2019 októberében jelezte, hogy míg 2018 végégig 726 ezer megawattnyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai villamosenergia-hálózatra, 2019. június 31-ig már 1,1 gigawatt fölött járt az ország és további 1,4 gigawattnyi kapacitás támogatására is adtak ki engedélyt, amelyek nagy része várhatóan a következő években épül meg.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zöld

áram

szél

nap

megújuló energia