Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

Vasárnap a több órás napsütésnek köszönhetően, egy rövid időre a nap- és szélerőművek termelése elérte a magyarországi áramtermelés több mint 20 százalékát - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a nap- és szélalapú áramtermelésre jellemző, hogy kisebb-nagyobb időintervallumokra megugrik a vasárnapihoz hasonlóan, ám ugyanígy előfordul az is, hogy mindkét technológia a parlagon hever. Az ingadozó napi adatoknál reálisabb képet mutathat az éves statisztika, ami alapján 2018-ban a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint a bruttó hazai áramtermeléés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból: a szél esetében 16,2 százalékról a napra vonatkozóan pedig 16,5 százalékról beszélhetünk ezen belül.

Az elmúlt évben számos kisebb, illetve néhány nagyobb naperőművet is átadtak, ám az ország szélerőmű-kapacitásai évek óta nem változtak. A hivatal 2019 októberében jelezte, hogy míg 2018 végégig 726 ezer megawattnyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai villamosenergia-hálózatra, 2019. június 31-ig már 1,1 gigawatt fölött járt az ország és további 1,4 gigawattnyi kapacitás támogatására is adtak ki engedélyt, amelyek nagy része várhatóan a következő években épül meg.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zöld

áram

szél

nap

megújuló energia