Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

HelloVidék   
  Megosztom
Elképesztő adatok: rekord magasságba ugrott a megújuló energia

Vasárnap a több órás napsütésnek köszönhetően, egy rövid időre a nap- és szélerőművek termelése elérte a magyarországi áramtermelés több mint 20 százalékát - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a nap- és szélalapú áramtermelésre jellemző, hogy kisebb-nagyobb időintervallumokra megugrik a vasárnapihoz hasonlóan, ám ugyanígy előfordul az is, hogy mindkét technológia a parlagon hever. Az ingadozó napi adatoknál reálisabb képet mutathat az éves statisztika, ami alapján 2018-ban a Magyar Energetikai és Közmű Szabályozási Hivatal legfrissebb adatai szerint a bruttó hazai áramtermeléés 11,7 százaléka származott megújuló forrásból: a szél esetében 16,2 százalékról a napra vonatkozóan pedig 16,5 százalékról beszélhetünk ezen belül.

Az elmúlt évben számos kisebb, illetve néhány nagyobb naperőművet is átadtak, ám az ország szélerőmű-kapacitásai évek óta nem változtak. A hivatal 2019 októberében jelezte, hogy míg 2018 végégig 726 ezer megawattnyi napelemes kapacitást kapcsoltak a hazai villamosenergia-hálózatra, 2019. június 31-ig már 1,1 gigawatt fölött járt az ország és további 1,4 gigawattnyi kapacitás támogatására is adtak ki engedélyt, amelyek nagy része várhatóan a következő években épül meg.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

zöld

áram

szél

nap

megújuló energia