Nagyot ment az építőipar: még nem látszanak a korlátozások hatásai

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyot ment az építőipar: még nem látszanak a korlátozások hatásai

Az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene. A hónapban továbbra is az ipari épületek, útépítések és vasútfelújítások voltak a legjelentősebbek. A bevezetett korlázások először majd a márciusi számokban mutatkozhatnak meg.

Februárban 2.5%-kal nőtt az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene az előző év azonos időszakához képest. Az épületek főcsoportban 1.6%, az egyéb építmények esetében pedig 4.2% volt a növekedés, havi alapon munkanaphatással kiigazítva pedig 6.1% volt az emelkedés a teljesítményben.

2015-höz képest 59.3% a növekedés és ezzel Európa első helyén áll a magyar építőipar bővülési üteme ebben az időszakban. Épületek esetében új szerződést 105 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 828 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 10%-os éves volumennövekedést jelent. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 103 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1337 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 26%-os megrendelés csökkenést jelent.

A márciustól életbe lépő korlátozások az építőipart alapvetően kevésbé érintik más iparágakhoz képest, így ebben a szektorban nem szükségszerűen fogunk kiugróan csökkenő számokat látni, az viszont már most látható negatív fejlemény, hogy sok pl. ukrán vendégmunkás hazatért a korlátozások előtt, ami érezhető negatív hatással lehet a hazai építőiparra.

Ezt ellensúlyozhatja, hogy Nyugat-Európából is érezhető magyar munkaerő-visszaáramlás történik, akár az építőipari szakemberek közt és a hazai építőiparban való elhelyezkedés kézenfekvő nekik. A jelenlegi rendelésállományok alapján továbbra sem látszik jelentős probléma az ágazat kilátásait illetően – bár márciusban már 30% feletti csökkenést becsülnek az iparág szereplői -, némi csökkenés az egyéb építményeknél látszik az uniós források kifutásával párhuzamosan, de pont ez az alág lehet ahol a kormányzat a következő időszakban gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indíthat majd a kereslet stabilizálása érdekében.

Amennyiben a karanténok és az ebből kialakuló erőteljes válság elhúzódik, akkor keresleti oldalról érheti negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt – a már amúgy is csökkenő engedélyszámok mellett -, de rövidtávon még nem feltétlen kell az iparág jelentős csökkenésére számítani.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

építőipar

növekedés