Nagyot ment az építőipar: még nem látszanak a korlátozások hatásai

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyot ment az építőipar: még nem látszanak a korlátozások hatásai

Az előző év azonos időszakához képest 2,5 százalékkal nőtt az építőipar termelési volumene. A hónapban továbbra is az ipari épületek, útépítések és vasútfelújítások voltak a legjelentősebbek. A bevezetett korlázások először majd a márciusi számokban mutatkozhatnak meg.

Februárban 2.5%-kal nőtt az építőipar árhatástól megtisztított termelési volumene az előző év azonos időszakához képest. Az épületek főcsoportban 1.6%, az egyéb építmények esetében pedig 4.2% volt a növekedés, havi alapon munkanaphatással kiigazítva pedig 6.1% volt az emelkedés a teljesítményben.

2015-höz képest 59.3% a növekedés és ezzel Európa első helyén áll a magyar építőipar bővülési üteme ebben az időszakban. Épületek esetében új szerződést 105 milliárd forintért kötöttek a hónapban, a szerződésállomány pedig 828 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 10%-os éves volumennövekedést jelent. Egyéb építmények (infrastrukturális beruházások) kategóriában 103 milliárdnyi új szerződés került aláírásra, az állomány pedig 1337 milliárd forint volt, ami árhatástól megtisztítva 26%-os megrendelés csökkenést jelent.

A márciustól életbe lépő korlátozások az építőipart alapvetően kevésbé érintik más iparágakhoz képest, így ebben a szektorban nem szükségszerűen fogunk kiugróan csökkenő számokat látni, az viszont már most látható negatív fejlemény, hogy sok pl. ukrán vendégmunkás hazatért a korlátozások előtt, ami érezhető negatív hatással lehet a hazai építőiparra.

Ezt ellensúlyozhatja, hogy Nyugat-Európából is érezhető magyar munkaerő-visszaáramlás történik, akár az építőipari szakemberek közt és a hazai építőiparban való elhelyezkedés kézenfekvő nekik. A jelenlegi rendelésállományok alapján továbbra sem látszik jelentős probléma az ágazat kilátásait illetően – bár márciusban már 30% feletti csökkenést becsülnek az iparág szereplői -, némi csökkenés az egyéb építményeknél látszik az uniós források kifutásával párhuzamosan, de pont ez az alág lehet ahol a kormányzat a következő időszakban gazdaságélénkítési céllal új beruházásokat indíthat majd a kereslet stabilizálása érdekében.

Amennyiben a karanténok és az ebből kialakuló erőteljes válság elhúzódik, akkor keresleti oldalról érheti negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt – a már amúgy is csökkenő engedélyszámok mellett -, de rövidtávon még nem feltétlen kell az iparág jelentős csökkenésére számítani.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

takarék

építőipar

növekedés