Elárulta titkát a magyar levendulakirály: így kaszálhatsz nagyot a gyógynövénnyel

Babrik Alexandra   
  Megosztom
Elárulta titkát a magyar levendulakirály: így kaszálhatsz nagyot a gyógynövénnyel

Idén is rengetegen keresték fel a magyar levendulaföldeket és szedték tele táskájukat a hazai termesztésű illatos, lila virágokkal. Tény, a levendulatermesztés egyre nagyobb térhódításba kezd hazánkban is. A virágból készült termékek mellett szimplán a levendulával beültetett földekből is nagy bevétel származik, hiszen egyre több helyen kérnek el busás árat a fotózásért. Mi most annak jártunk utána, hogy mekkora üzlet napjainkban levendulatermesztésbe kezdeni a semmiből. Milyen szakmai tudás és környezeti feltételekkel kell rendelkezni ahhoz, hogy megfelelő bevételre tegyünk szert.

Szerettünk volna, pontosabb képet kapni a termesztés menetéről, valamint megtudni, hogyan és milyen módszerrel termesztik a lila növényt a legjobb, legnagyobb gazdaságokban. Éppen ezért a HelloVidék Gulyás Imrét, a HERBA HILL - Family Farm Tamási nevű gazdaság tulajdonosát kérdezte a témában.

HelloVidék: Tekinthetünk gazdasági növényként a levendulára Magyarországon?

Gulyás Imre: Igen léteznek olyan termelők, akik gazdasági növényként termesztik a levendulát bár itt elválik két fogalomra, kisüzemi és nagyüzemi termelésre. Nagyüzemi körülmények között kb. 10-15 ember termeszt az országban levendulát, kisüzemiben pedig egyre többen. Míg utóbbi inkább csak egy kereset kiegészítés egy másik munka mellett, a nagyüzemi már komolyabb bevételeket hozhat.

HelloVidék: Mire számítson, aki belefog a termesztésbe? Milyen feltételek szükségesek a termesztéséhez? Vannak erre vonatkozó jogszabályok?

Gulyás Imre: Úgy gondolom elhivatottság mindenképpen szükséges a gyógynövény vonalon kezdőknek, főleg, aki levendulát szeretne termeszteni. A régi rendszerben kialakult fix felvásárlási csatornák sajnos a rendszerváltással megszűntek és ebben az ágazatban nem épültek vissza a mai napig sem. Mindenki magának próbálja megteremteni a lehetőségeket. Sajnos a levendula ebben az esetben még hátrányosabb helyzetben van, mint a többi gyógynövény. Különösebb jogszabályi feltételei nincsenek, ugyanolyan mezőgazdasági növényként van kezelve, mint bármi más. Környezeti feltételei viszont már vannak. A levendula egy mediterrán növény így ennek megfelelő környezetet kell teremteni. Ezek közül három nagyon fontos van: a meszes talaj, a megfelelő hő-összeg és a napsütötte órák száma. Tapasztalataim szerint Magyarországon a délebbi fekvésű területek ideálisak, de vannak lokálisan is jó termő közegek az ország különböző pontjain.

HelloVidék: Mennyire költséges a levendulatermesztés? Igényelhető rá valamilyen mezőgazdasági támogatás? Milyen pluszköltségek merülhetnek fel a termesztőknél: pl. gyomirtás, földmunkálás,növénygondozás,gépek stb?

Gulyás Imre: A levendula ugyanúgy, mint bármelyik másik szántóföldi növény költségekkel jár. Itt megint csak azt tudom mondani, hogy elválik a kis- és nagyüzemi termelés, hiszen mindegyiknek más a piaca így mindegyik más költségeket bír el. A kisüzemiben elfér több élőmunka ráfordítás, ez majd a végtermékbe beépül, a nagyüzeminél inkább már gépesítéssel kell csökkenteni a költségeket és persze a nagyobb felületen történő termesztéssel. Külön a levendulára nincs kiegészítő támogatás, ugyan az a területalapú támogatás vehető föl, mint a kukoricára vagy búzára. A plusz költségek ott merülnek föl, hogy teljesen specifikus gépsorokra kell beruházni, mint egy szántóföldi vagy ültetvény kultúránál. Mivel kémiai gyomirtásra nincs lehetőség így csak a gépi megoldás marad. Erre vannak már elképesztően ügyes megoldások viszont minél precízebb egy gép annál drágább. Ugyan ez vonatkozik a betakarítógépekre is. Ami még költséges beruházás az elején a palánták telepítése, ugyanúgy, mint egy ültetvénynél, de mivel minimum 15 évre számolunk így hosszútávon ez is eloszlik. A palánta előállításban rengeteget kísérleteztünk, így komoly tapasztalatra tettünk szert. Magunknak állítjuk elő a jövőbeni telepítésekhez is, de nagy számban eladásra is termelünk.

HelloVidék: Mekkora területen érdemes vele foglalkozni, hogy elfogadható bevételünk legyen? Mekkora bevételt lehet vele elérni és ez mitől függ? Az ültetéstől számítva mennyi idő után számíthatunk egyáltalán bevételre?

Gulyás Imre: Nehéz azt megmondani, hogy mekkora terület kell egy jövedelmező levendula ültetvényhez ez nagyon relatív kinek mi az elfogadható bevétel. Viszont én úgy gondolom, hogy, aki komolyan bele akar vágni az 5 hektár alatt ne kezdje el. A levendula termőre fordulása 3.-4. évre éri el a maximumot, onnantól tekinthetjük 100 százalékosnak. A bevétel nagyon széles skálán tud mozogni és számtalan dologtól függhet. Sajnos az időjárás mellett leginkább a piaci instabilitás, a komoly szövetkezeti-értékesítési csatorna hiánya adja az ingadozás okát. Viszont úgy gondolom, van relevanciája és mindenképpen magasabb profitot lehet elérni vele, mint egy szántóföldi kultúrával, kukoricával vagy búzával.

HelloVidék: Hogy zajlik a növény eladása? Csak szüreti úton értékesítenek vagy a piacokon is jelen vannak? Milyen termékeket készítenek és ezek milyen árakon mozognak?

Gulyás Imre: Levendulát jelenleg Magyarországon csak félkész vagy késztermékként lehet eladni, bár mi szeretnénk ezen változtatni és a jövőben akár a learatott zöldtömeget is felvásárolni. Általában levendulaolaj, szárított virág és vetőmag irányok a leggyakoribbak. Árak tekintetében ezek a felhasználástól és persze a kereslettől függően széles skálán mozoghatnak pl egy levendulaolaj a 20 ezer Ft-tól a 3-400 ezer Ft-ig bármi lehet. Piacokon mi nem jelenünk meg egyszerűen azért, mert mi nagyüzemi termesztéssel foglalkozunk és az előállított félkész terméket értékesítjük nagyipari felhasználóknak.

HelloVidék: Hogyan kapcsolható össze a levendulatermesztés és a turizmus? Fontos a brandépítés egy levendulafarm esetében is? Érdemes a külföldi piacot is célozni?

Gulyás Imre: Úgy gondolom az elmúlt évek során egyre nagyobb a kereslet a ,,levendulás turizmusra, ez abból is látszik, hogy gombaszerűen megszaporodtak a szedd-magad levendulások. Viszont ezeknek évről évre újat kell mutatni, fejlődni kell hiszen szoros a piaci helyzet ebben a szektorban. Itt fontos a brandépítés. Nálunk ez inkább csak reklámcélt szolgál, viszont szívesen megmutatjuk annak, aki eljön a piknikünkre, hogy milyen tényleg egy nagy táblában (5 ha) sétálgatni. Külföldi piacot szerintem kezdőként felesleges célozni a turizmus és levendula kapcsolatában, ebben Tihany jár az élen és neki is hosszú évek kellettek egy ilyen brand kiépítéséhez.

HelloVidék: Hogyan látja termesztőként a jövőt?

Gulyás Imre: Szeretném elérni, hogy a Magyarországon előállított kozmetika- és gyógyszeripari termékek (amiben levendula olajat használnak) 100 százalékban Magyarországon termelt levendulából készüljenek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

levendula

levendulaföld

levendula termesztés

levendula turizmus

levendula biznisz

levendula farm gulyás imre