5 milliárdból építenek új sajtüzemet: már most is ez a vidéki cég Magyarország legnagyobbja

MTI   
  Megosztom
5 milliárdból építenek új sajtüzemet: már most is ez a vidéki cég Magyarország legnagyobbja

A 2022 elejére felépülő új szekszárdi sajtgyár a környező országokban is a legnagyobb lesz. Évente 260 millió liter tejből készítenek majd sajtot és egyéb tejterméket.

A héten született a döntés, miszerint a kormány 18,5 milliárd forintnyi beruházásról s ennek eredményeként 1500 munkahely védelméről állapodott meg három magyar élelmiszeripari céggel. Az Univer Kecskeméten, a Gyermelyi Zrt. Komárom-Esztergom megyében, a Tolnatej Zrt. pedig Szekszárdon épít új üzemet. Ehhez összesen 7,6 milliárd forint állami támogatást kapnak - írja a teol.hu.

A meglévő szekszárdi sajtüzem bővítését Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója fontos lépésnek, tartja, hiszen a mostani sajtüzem már 30 éves, és az évtizedek alatt a technika, technológia sokat fejlődött. Ahogy a megyei lapnak fogalmazott:

Kell egy új, korszerű sajtgyár, ezért egy nagy levegőt vettünk, és úgy döntöttünk, hogy építkezünk. Ehhez a kormány is hozzájárult hazai pénzből kétmilliárd forinttal, s így felépíthetjük az üzemet.

A szekszárdi ma is Magyarország legnagyobb sajtüzeme, ahol félkemény, főleg trappista, edami és hasonló típusú sajtokat készítünk, a 2022 elejére felépülő új pedig a környező országokban is a legnagyobb lesz.

Abban a legkorszerűbb technológiai eljárásokkal, a mainál sokkal hatékonyabban, kevesebb energia felhasználásával, a higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírások szigorú betartásával évi 20 millió kiló sajtot készítünk. Ez teszi lehetővé a további fejlődést, ami egyébként eddig is jellemezte a céget, hiszen a két évvel ezelőtti harmincmilliárdos évi árbevételt idén már ötven milliárdra növeltük.

- mondta Koller Attila, a Tolnatej Zrt. vezérigazgatója.

Koller Attila elmondta azt is, hogy a technika, technológia korszerűsítése mellett fontos a termelés növelése a munkahelyek megtartásához. A kormánytól ez utóbbihoz kapták a támogatást. Így, bár az új üzemben nő a termelés hatékonysága, megőrzik mind az ötszáz dolgozójuk munkahelyét, s emellett lehetőséget, segítséget adnak az agrárgazdaság fejlesztéséhez is, hiszen kell a több tej. Már régóta nem csak Tolna megyei gazdálkodóktól, gazdaságokból vásárolják, hanem tíz megyéből hozzák az alapanyagot.

A kész termékek, a sajtok és sajt-, és vajkrémek javarésze hazai piacra, illetve a volt jugoszláv országokba kerül, de bővül a termékskála, megfelelnek a legigényesebb külföldi piacoknak is, és tervezzik, hogy olyan speciális sajtok készítését is megkezdik, amelyek segítik a többlettermékek elhelyezését, hogy nőjön az export további országokba is. A sajtgyártás során keletkezett savóból pedig különféle ásványisó-mentesített savópor terméket gyártanak, amelyek nyugat-európai, ázsiai és arab országokba kerülnek.

-írják.

Az építkezés a Tolnatej területén kezdődik. Míg az új sajtüzem készül, a maiban – nemsokára már régiben – teljes ütemben folyik a termelés.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gazdaság

tolnatej

sajtüzem