Íme a magyar megye, ahol vészesen fogy a lakosság: mégis, mi az oka?

HelloVidék   
  Megosztom
Íme a magyar megye, ahol vészesen fogy a lakosság: mégis, mi az oka?

Borsod-Abaúj-Zemplén az ország egyik legfontosabb iparvidékének számított, megesett, hogy „a magyar Ruhr-vidéknek” nevezték. A nehézipar Miskolc, Ózd, Tiszaújváros és Kazincbarcika városokban volt kiemelkedő, mostanra viszont válságos állapotok jellemzik az ágazatot a térségben. Napjainkban viszont másik két ágazat vált húzóerővé: a mezőgazdaság, ezen belül is a legnagyobb hangsúlyt a Tokaji borvidék kapja. Emellett pedig a turizmus, hiszen a megye bőven tartogat látnivalót a kíváncsi utazók számára. A HelloVidék megyekörkép-sorozatában most Borsod került sorra. Lássuk, milyen gazdasági mutatókkal rendelkezik a megye.

A megye a 2019-es adatok szerint 7247 négyzetkilométeren terül el, összesen 358 települést foglal magába, lakónépessége pedig 637 ezer fő. Nem meglepő, de a megye legnépesebb városa a megyeszékhely, vagyis Miskolc.

A megyében 16 járás található, ezek közül a legnépesebb a miskolci járás, a népsűrűség itt 252 fő/km2. A járáshoz 39 település tartozik, ebből csupán 7 város. Ezt követi szintén magas számmal a Kazincbarcikai járás, 193 fő/km2-el. Ehhez a járáshoz 22 település tartozik, ezek között csupán csak 3 város szerepel. Majd kicsit lemaradva a Ózdi járás jön, 141 fő/km2-el. Ide 17 település tartozik, amelyek között itt is csupán csak 2 város szerepel.

Hiába magas a termékenység, csökkenést mutat a megye népessége

Borsod megye lakónépessége csökkenést mutat: 2019-ben 4450 házasságot anyakönyveztek, 24 százalékkal (858-cal) többet, mint egy évvel korábban. A népességet tekintve 2019. január 1-jén 642 ezer fő volt, 0,9 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

2019-ben összesen 7000 gyermek jött a világra, és 9450 fő hunyt el. A születések és a halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 2450 fővel csökkentette a megye lakónépességét, ez a veszteség – az országos 2,0 százalékos csökkenéssel szemben – 7,8 százalékkal meghaladta a 2018. évit.

Az ezer lakosra jutó természetes fogyás mértéke az országos mutatóval (-4,1) majdnem megegyezik, Borsodban ez a szám: –3,8. Az alábbi grafikon szerint viszont az ezer lakosra jutó vándorlási egyenleg az országos átlaghoz (3,8) képest sokkal rosszabb arányt mutat, Baranya megyében ez a szám:-4,6.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

Összességében a mérleg a negatív irányba mozdul, tehát arányait tekintve nagyon magas az elvándorlási kedv és nagyon alacsony az odavándorlási. (A vándorlási egyenleg egyébként az odavándorlási és elvándorlási arányszám különbsége.)

A vegyipar a húzóágazat

Gazdasági szempontból nézve, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei székhellyel 2019. december végén 85 ezer gazdasági szervezetet tartottak nyilván, 0,9 százalékkal (országosan 1,9 százalékkal) többet, mint egy évvel korábban. A 77 ezer vállalkozás 24 százalékát társas gazdálkodási formában, 76 százalékát önálló vállalkozóként regisztráltuk. Az előbbiek száma egy év alatt 1,5 százalékkal csökkent, az utóbbiaké 1,8 százalékkal nőtt.

A megye legnagyobb nyereségű cégei a 2006-os adózott eredmény szerint (zárójelben az országos toplistán elfoglalt helyezés)

  1. Tiszai Vegyi Kombinát Zrt. (23)
  2. BorsodChem Nyrt. (27)
  3. Jabil Circuit Magyarország Kft. (32)

A cégek vezető szerepét igazolja az is, ha a megyét összességében nézzük - ez az alábbi grafikonon is jól látszik - a vegyi anyag termék gyártása 36 százalékot, a járműipar 25 százalékot, az elektronikai ipar 10 százalékot tesz ki. Az egyéb területek pedig 29 százalékot.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

További fontos mutatók:

  • Az egy főre jutó GDP Borsod megyében (2018-as adat): 3,2 millió forint, ez kevesebb, mint az országos átlag, ami 4,4 millió forint.
  • Egyéni vállalkozási kedv az országos átlagtól (54) alacsonyabb - ezer lakosra jutó egyéni vállalkozási száma a megyében 38 darab.

A munkanélküliség mutatói magasak a megyében

  • A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 2019-ben (még a koronavírus előtti évben járunk), 65,1 százalék volt, amely csak kis mértékben mutat elmaradást az országos átlaggal, ami 2019-ben 70,1 volt.
  • A 15–64 évesek munkanélküliségi rátája 2019-ben 4,6 százalék volt a megyében, ami kicsivel magasabb, mint az országos átlag (3,4 százalék).

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2019. december végén 34 ezer álláskeresőt tartottak nyilván, számuk az országosnál kevésbé, 0,6 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A pályakezdő álláskeresők száma (3398 fő) 7,0 százalékkal fogyott, arányuk az összes álláskeresőhöz viszonyítva 10 százalék volt.

Az álláskeresők 36 százaléka legfeljebb 3 hónapja, 31 százaléka tartósan, egy évet meghaladóan nem tudott elhelyezkedni. A tartósan állás nélkül lévők száma 13 százalékkal több volt a 2018. decemberinél.

Az álláskeresők 50 százaléka legfeljebb az általános iskola 8 osztályával, 25 százaléka szakmunkás, szakiskolai bizonyítvánnyal, 21 százaléka érettségivel, illetve technikusi végzettséggel, 3,2 százaléka diplomával rendelkezett.

A keresetek jóval elmaradnak az országos átlagtól

2019-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 288 ezer, a családi kedvezmény nélkül számított havi nettó átlagkereset 192 ezer forint volt. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva a bruttó átlagkereset 321 ezer, a nettó átlagkereset 213 ezer forintra emelkedett.

A bruttó és nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottakkal együtt számítva – egyaránt 11,6 százalékkal múlta felül a 2018. évit, a növekedés üteme valamelyest meghaladta az országos átlagot. A keresetek 21,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, mint országos átlag.

Csökkent a lakásvásárlási kedv, aki vásárolt az is inkább családi házat

2019-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 309 lakást vettek használatba, 28 százalékkal kevesebbet (országosan 20 százalékkal többet), mint egy évvel korábban. Országos viszonylatban itt következett be a legnagyobb mértékű csökkenés. A lakások 47 százaléka a megyeszékhelyen, 32 százaléka a többi városban, 21 százaléka községekben épült. A megyeszékhelyen visszaesett, a községekben némileg csökkent, ugyanakkor a többi városban jelentősen emelkedett az átadott lakások száma.

Az új lakások közel kétharmadának természetes személy, egyharmadának vállalkozás volt az építtetője. A természetes személyek lakásépítéseinek száma valamivel nőtt, a vállalkozásokéi viszont jelentősen, 56 százalékkal visszaesett az előző évihez képest.

A lakások 68 százalékát családi házas formában, 31 százalékát többszintes, többlakásos épületben adtak át. Átlagos alapterületük az országost (97 m²) meghaladó, 122 m² volt, a lakások 59 százalékát 4 vagy annál több szobával építették.

2019-ben 22 lakás szűnt meg a megyében, az egy évvel korábbi 61-gyel szemben. Száz épített lakásra 7 megszűnés jutott (az előző évi fele). Az építések és megszűnések egyenlegeként a megyei lakásállomány az elmúlt év során 287 lakással bővült.

A 2019-ben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 406 volt, 9,2 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

megyekörkép

megyekörkép-sorozat

borsod

borsod-abaúj-zemplén

borsod-abaúj-zemplén megye

ksh

központi statisztikai hivatal

adatok

statisztika

fizetés

munka

munkanélküliség

ipar

gazdaság