Tavaszi szuperzöldség: egészséges, változatos, és otthon is termeszthetjük

HelloVidék   
  Megosztom
Tavaszi szuperzöldség: egészséges, változatos, és otthon is termeszthetjük

A királyok és királynők zöldségeként jegyzik a fenséges ízű növényt. Nevére gazdag vitamin- és ásványi anyag tartalmával is rászolgált: igazi korai vitaminbomba. Bár nem olcsó, de időnként megengedhetjük magunknak ezt a finomságot.

A héten megjelenik a hazai piacokon a tavasz egyik szuperérelmiszere, a spárga. A magyar spárga kiváló minőségű, és bár egyre inkább kedvelt növény itthon is, egyelőre nem uralja a piacok és áruházak polcait, főleg külföldre szállítjuk a megtermelt mennyiséget: Németországba, Ausztriába, Svájcba, illetve a skandináv országokba.

Hazánkban – bár folyamatosan emelkedett az elmúlt években, de még mindig – alacsony mértékű a spárgafogyasztás: mintegy negyed kilogramm/fő, aminek 60-70%-a zöld, 30-40%-a fehér spárga. Az EU-ban Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, 1,7 kilogramm évente.

Ehhez az alacsony fogyasztási kedvhez az is hozzájárul, hogy elég borsos áron kapható a növény itthon, bár az idei piaci körkép a többi zöldségről sem rózsás árakat fest az országban. A spárgaszezon általában április elejétől június elejéig, közepéig tart.

Aki nem mondana le a borsos ára ellenére sem erről a királyi zöldségről, és van elég kitartasása, vállalkozószelleme hozzá, otthon, a kiskertben is belevághat a termesztésébe.

Az üzletek kínálatában a halványított spárgával és a zöld spárgával találkozhatunk leggyakrabban. Ismert még a lila spárga is, ez lényegében azonos a fehér spárgával, de a nappali fény hatására a hegye fokozatosan lilává válik, és kissé aromásabb ízű.

Így termeszd a kiskertben

  • Egy négytagú család számára 10 tő spárga fedezi az éves mennyiséget, vagy két zacskó spárgamag.
  • A spárgát jellemzően szabadföldbe vetjük kora tavasszal, legkésőbb áprilisban, ha van lehetőségünk öntözni. Magjai lassan csíráznak, ugyanakkor hidegtűrők. A spárga fényigényes növény, ezért napos helyet válasszunk számára a kertben, és számoljunk a helyigényével is. Talajok közül a laza szerkezetű, homokos, tápanyagban gazdag talajokat kedveli leginkább. Javítsuk fel komposzttal vagy istállótrágyával a vetés előtt.
  • A spárga átlagos vízigényű növény, rendszeres, mérsékelt öntözés mellett bőségesen terem, nyári, száraz és forró időszakokban viszont öntözzük jobban. A vetés mélysége kötött talajon 2-3 cm, laza szerkezetűn 4-5 cm legyen. A halványított spárga bakhátat igényel és 150 cm-es sortávolságot, a zöld spárga termesztéséhez nincs szükség bakhátra, de a sortávolság ebben az esetben is legalább 120 cm legyen.
  • Amikor a hajtások elérik a 15–20 cm-es hosszúságot, a vegetációs időszak alatt 3–4 alkalommal megkapáljuk. Nagy szárazság idején, június közepétől augusztus végéig az utóbbi években rendszeres öntözni kell.
  • Időnként növényvédelmi feladatokkal is számolhatunk, a kártevők közül a spárgalégy és a spárgabogarak, míg betegségek közül a gombabetegségek támadhatják meg.
  • Május végére a magoncok elérik azt a fejlettséget, hogy kiegyelhetjük őket. A zöld spárga esetében 20-30 cm, a fehér spárgánál 30-40 cm az ideális tőtávolság. Neveljük a spárgát a korábban írtak szerint, két év nevelés után, a harmadik év márciusában, húzzunk bakhátat a halványított spárga köré.
  • Ültetésre szánt gyöktörzsek előneveléséhez, kicsi, laza szerkezetű földdel megtöltött cserepekbe vetjük el a magokat tavasszal. Ha elérik a fiatal növények a 3-4 ujjnyi magasságot, nagyobb cserépbe ültetjük őket, és ebben folytatjuk a nevelésüket. Az így előnevelt gyöktörzseket a következő év májusában ültetjük el a kertben, 10-15 cm-el a föld alá, a rügyes oldalukkal felfelé. A tőtávolság ilyenkor is 35-40 cm legyen. Gondozzuk tovább a kiültetett növényeket, télen takarjuk trágyatakaróval vagy komposzttal őket.

De ha mégis a vásárlás mellett döntünk inkább, akkor is érdemes a szezonjában időnként beiktatni hetente egy-két csomaggal az étrendünkbe. 500 grammonkénti ára 800-1500 ft között változhat, attól függ, áruházláncban vagy termelőtől vesszük-e.

Spárgakrémleves egyszerűen

50 dkg fehér spárga
5 dkg vaj vagy margarin
1 közepes fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál finomliszt
7 dl zöldség alaplé vagy 1 db zöldségleveskocka
fél csokor friss petrezselyemzöld
2 dl főzőtejszín
só, fehér bors, szerecsendió ízlés szerint
5 dkg reszelt sajt vagy egyéb levesbetét

A spárgákat (fejnél úgy 5 cm-t kihagyva) vékonyan meghámozzuk, 3-4 cm-es darabokra vágjuk, átöblítjük.
A kétféle hagymát megpucoljuk, a vöröshagymát apróra felkockázzuk. Egy edényben a vajon vagy margarinon üvegesre dinszteljük. Hozzáadjuk a feldarabolt fokhagymát, kevergetve pároljuk tovább, majd hozzáadjuk a lisztet, kicsit megpirítjuk.
Beleöntjük apránként a vizet, folyamatosan kevergetve, hogy ne csomósodjon be. Beletesszük a zöldségleves kockákat - ha zöldséglevesből készítjük, a 7 dl alaplevet adagoljuk a liszthez értelemszerűen - , a spárgát, majd 20-30 perc alatt puhára főzzük az egészet.
Ha megfőtt, átturmixoljuk, ha kicsit fás volt már a zöldség, tésztaszűrőn szűrjük át.
Öntsük hozzá a tejszínt, tegyük bele a felaprított petrezselyemzöldet, és főzzük össze az egészet egy-két perc alatt, végül ízetsük sóval, fehérborssal és szerecsendióval.
Tálaláskor reszelt sajttal, pirított baconnel vagy zsemlekockákkal is megszórhatjuk kedvünkre.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

spárga

spárgaszezon

termesztés

otthon

kiskert

konyhakert

recept

leves recept