Emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban: ezek voltak a legdrágább termékek

MTI   
  Megosztom
Emelkedtek az élelmiszerárak áprilisban: ezek voltak a legdrágább termékek

Az idén áprilisban 2014 májusa óta a legmagasabb szintre nőttek a világpiaci élelmiszerárak, amelyek már a tizenegyedik egymást követő hónapban emelkedtek az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) számításai szerint.

Az áprilisi árindex 120,9 pont lett, 1,7 százalékkal (2,4 ponttal) magasabb a márciusinál, különösen a cukor drágult a FAO honlapjára csütörtökön felkerült adatok szerint. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag - növényi olajok, szemestermények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árát veszi figyelembe.

Áprilisban a legjelentősebben, 3,9 százalékkal a cukor drágult havi összevetésben, és ezzel a cukor ára már 60 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Áprilisban a cukor drágulásához hozzájárult, hogy a szükségesnél lassabban halad a betakarítás Brazíliában, és fagy károsította a cukorrépát Franciaországban, mindezek pedig felerősítették azokat a várakozásokat, hogy hiány lehet cukorból a globális piacon. Áprilisban 1,8 százalékkal nőtt a növényi olaj árindexe, részben azokra az aggodalmakra, hogy a nagy pálmaolaj-exportáló országok termelésnövekedése elmaradhat a várttól. A pálmaolaj már 11. hónapja drágult áprilisban.

A hústermékek ára 1,7 százalékkal nőtt márciushoz képest, már a hetedik hónapban jegyeztek fel növekedést. A szemestermények árindexe havi összevetésben 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban. Márciusban még 1,7 százalékkal csökkent, ami akkor héthavi folyamatos növekedésnek vetett véget. Áprilisban a szemestermények árindexe 26 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Áprilisban a kukorica árindexe 5,7 százalékkal nőtt, már 66,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A tejtermékek árindexe 1,2 százalékkal emelkedett áprilisban, amit elsősorban a vaj, a sajt és a tejpor drágulása okozott. Az átfogó árindex tavalyi átlaga 97,9 pont, három éve a legmagasabb volt, 3,1 százalékkal meghaladta a 2019. évit, de több mint 25 százalékkal alacsonyabb volt a 2011. évi történelmi csúcsnál.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

árak

drágulás

élelmiszerárak

világpiaci árak

cukor

hús

olaj

szemestermékek