Dübörög a lakásfelújítási támogatás, elfogyott az építőanyag: itt a megoldás?

MTI   
  Megosztom
Dübörög a lakásfelújítási támogatás, elfogyott az építőanyag: itt a megoldás?

Mindezek mellett a fogyasztóvédelem ettől a héttől az ország minden részében helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél, a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében.

Az építőipari vállalkozások az epito.emi.hu oldalon adhatják meg, hogy milyen termékek hiánya nehezíti, hátráltatja a beruházásaikat, az adatbázisban összegyűlt információk alapján a szaktárca felderíti a lehetséges helyettesítő termékeket, valamint, hogy azokat honnan lehet beszerezni - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára.

Schanda Tamás elmondta, az online felületet az ITM az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. bevonásával nyitotta meg, amelyre a vállalkozások önkéntesen regisztrálhatnak. Az oldal csütörtökön délben indult el, így az építőipari cégek már jelezhetik igényeiket.

Ez az intézkedés egy újabb eleme annak a sorozatnak, amelyet a kormány az építőipari alapanyagoknál az elmúlt időszakban tapasztalható drasztikus áremelkedés miatt hozott meg.

Kérdésre válaszolva elmondta, ez segítség a vállalkozások számára, mert a kormány abban érdekelt, hogy a magyar építőipari cégek sikeresek legyenek, a beruházásokat pedig költséghatékonyan, a vállalt árakkal, a vállalt határidőre tudják biztosítani.

Bizonyos anyagokat - acél és vas termékeket, szigetelőanyagot, homokot, követ, kavicsot és sódert - csak a bejelentés tudomásul vétele után lehet kivinni az országból - mondta az államtitkár. Egyúttal megjegyezte, hogy a kiviteli engedélyeztetést uniós kötelezettségek miatt csak októbertől lehet bevezetni, a bejelentési kötelezettséget azonban a kormány azonnal alkalmazhatja.

Mindezek mellett a fogyasztóvédelem ettől a héttől az ország minden részében helyszíni ellenőrzéseket folytat a kereskedőknél, a káros gyakorlatok visszaszorítására érdekében.

Schanda Tamás arról is beszámolt, hogy lezárult a kérelmek elbírálása a technológiai korszerűsítést, hatékonyságnövelést támogató ÉPÍTŐ-5 programban. Az év elején indított, tízmilliárd forintos keretösszegű kiírás nyertesei számára csütörtökön kezdik meg a támogatói döntések kiküldését.

Az ÉMI által kiírt ötödik építéságazati támogatási programra magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthattak be támogatási kérelmet, legtöbben a kisvállalkozások közül éltek a lehetőséggel. A korábbi fordulókhoz képest pedig érdemben nőtt a digitális és szoftverfejlesztések aránya.

Az ÉPÍTŐ-5 program segítségével 171 vállalkozásnál valósulhatnak meg hatékonyságot javító beruházások, technológiai korszerűsítések összesen 10,4 milliárd forint támogatással - ismertette az államtitkár.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

állami támogatás

építőipari alapanyagok

építőipar