Egekben a kajszi ára: lekvárra és pálinkára már nem jut a termésből

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a kajszi ára: lekvárra és pálinkára már nem jut a termésből

Átlagosan háromszor annyiba kerül a piacokon a kajszibarack, mint az akciós banán a multinál, országszerte 70-90 százalékos az idei terméskiesés a fagykárok miatt: kilónkénti ára 900 és 1200 Ft között van. Jogosan merül föl a kérdés a vásárlóban, nem éri-e meg jobban inkább exportált trópusi gyümölcsöt vennie a szezonálishoz képest. Anyagilag tekintve a válasz sajnos mindenképp igen...

930 forint volt csütörtök kora délelőtt a legolcsóbb kajszibarack kilónkénti ára Szegeden a Mars téren, ami lekvárnak természetesen drága, de ez egy ilyen év. 950-ért is láttunk zsombóinak mondott kicsit aprócska, helyenként már túlérett barackot, amelynek negyedrészét ki kellett dobni a dzsemkészítés előtt, írja a delmagyar.hu.

Horváth Júlia nyugdíjas nem is tud annyit venni a gyümölcsből amennyit szeretne elmondása szerint, a kajszi ára ugyanis sokkal többet emelkedett, mint az ő nyugdíja. Így azután csupán néhány szem, pontosan 62 deka keceli kajszira futotta most.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt a kajszitermés 70-95 százaléka kiesik idén. A klímaváltozás miatt hosszú távon szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése és a termesztés korszerűsítése.

A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol csaknem 1400 hektár ültetvény található.Nagyobb területek vannak még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyékben. Általánosságban a hazai termés 70 százalékát az ipar használja fel, csak a többi kerül a friss piacra.

Az Európai Unióban évente 700-800 ezer tonna körüli mennyiségben takarítanak be kajszit. A négy vezető kajszitermelőnél – Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban – a 2020. évi eredménnyel összehasonlítva várhatóan 20 százalékkal kevesebb, 344 ezer tonna kajszi teremhet idén. Ez a mennyiség 40 százalékkal kevesebb a 2015–2019. évek 575 ezer tonnás átlagánál, ami egyben az elmúlt 30 esztendő legrosszabb terméseredménye.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kajszibarack

terméskiesés

piac

árak

drágulás

multik

szeged

termés

sárgabarack