Egekben a kajszi ára: lekvárra és pálinkára már nem jut a termésből

HelloVidék   
  Megosztom
Egekben a kajszi ára: lekvárra és pálinkára már nem jut a termésből

Átlagosan háromszor annyiba kerül a piacokon a kajszibarack, mint az akciós banán a multinál, országszerte 70-90 százalékos az idei terméskiesés a fagykárok miatt: kilónkénti ára 900 és 1200 Ft között van. Jogosan merül föl a kérdés a vásárlóban, nem éri-e meg jobban inkább exportált trópusi gyümölcsöt vennie a szezonálishoz képest. Anyagilag tekintve a válasz sajnos mindenképp igen...

930 forint volt csütörtök kora délelőtt a legolcsóbb kajszibarack kilónkénti ára Szegeden a Mars téren, ami lekvárnak természetesen drága, de ez egy ilyen év. 950-ért is láttunk zsombóinak mondott kicsit aprócska, helyenként már túlérett barackot, amelynek negyedrészét ki kellett dobni a dzsemkészítés előtt, írja a delmagyar.hu.

Horváth Júlia nyugdíjas nem is tud annyit venni a gyümölcsből amennyit szeretne elmondása szerint, a kajszi ára ugyanis sokkal többet emelkedett, mint az ő nyugdíja. Így azután csupán néhány szem, pontosan 62 deka keceli kajszira futotta most.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a tavaszi virágzáskori lehűlés és fagyok miatt a kajszitermés 70-95 százaléka kiesik idén. A klímaváltozás miatt hosszú távon szükséges új, ellenállóbb ültetvények telepítése és a termesztés korszerűsítése.

A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén megye, ahol csaknem 1400 hektár ültetvény található.Nagyobb területek vannak még Bács-Kiskun, Fejér, Pest, Tolna, Somogy és Heves megyékben. Általánosságban a hazai termés 70 százalékát az ipar használja fel, csak a többi kerül a friss piacra.

Az Európai Unióban évente 700-800 ezer tonna körüli mennyiségben takarítanak be kajszit. A négy vezető kajszitermelőnél – Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban – a 2020. évi eredménnyel összehasonlítva várhatóan 20 százalékkal kevesebb, 344 ezer tonna kajszi teremhet idén. Ez a mennyiség 40 százalékkal kevesebb a 2015–2019. évek 575 ezer tonnás átlagánál, ami egyben az elmúlt 30 esztendő legrosszabb terméseredménye.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kajszibarack

terméskiesés

piac

árak

drágulás

multik

szeged

termés

sárgabarack