Jelentős pénzt kaphatnak idén ezek a családok: érdemes résen lenni

Világgazdaság   
  Megosztom
Jelentős pénzt kaphatnak idén ezek a családok: érdemes résen lenni

A magyarországi GDP 2021 második negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyers adatai szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 2,7 százalékkal az előző negyedévit.A remek GDP-adatok láttán az elemzők is jóval bizakodóbbak, és az idei évre már többen is úgy vélik, hogy az éves idei növekedés is magasabb lehet az eddig becsültnél, és meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is. Ez esetben pedig életbe léphetne az a kedvezmény, amelyet még korábban jelentett be a kormány, azaz 5,5 százalékos GDP-növekedés esetén jövő év elején a kormány visszaadja a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett jövedelemadót.

A magyarországi GDP 2021 második negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyers adatai szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 2,7 százalékkal az előző negyedévit. A növekedés nagyobb volt a vártnál: a VG elemzői konszenzusa korábban a 2020 második negyedéves értékhez hasonlítva 17, az idei első negyedéveshez képest pedig átlagosan 2 százalékos bővülést jósolt, írja a Világgazdaság.

Még inkább figyelemre méltó, hogy a GDP 2,2 százalékkal több volt a 2019. második negyedévinél, vagyis a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet. A remek GDP-adatok láttán az elemzők is jóval bizakodóbbak, és az idei évre már többen is úgy vélik, hogy az éves idei növekedés is magasabb lehet az eddig becsültnél, és meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is.

Elképzelhető, hogy ha már az év végén látszik, hogy meglesz az 5,5 százalékos növekedés (a mostani adatok alapján biztosra vehető), és a költségvetésben is van mozgástér, akkor a kifizetést előrehozzák erre az évre

– erősítette meg a VG-nek Regős Gábor. A háztartások egy része a pénzt várhatóan félreteszi, a másik részét pedig fogyasztásra költi. Itt vélhetően kevésbé a napi vásárlások jönnek majd szóba, inkább például a lakáshoz kapcsolódó kiadások, műszaki cikkek beszerzése vagy nyaralás. Makrogazdasági szempontból tehát az intézkedés a fogyasztást serkenti, ami részben a hazai GDP-t, részben az importot növeli.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gdp

jövedelemadó

növekedés

visszaigénylés

ksh

adókedvezmény

adó

adóvisszaigénylés

családok

családi adókedvezmény