Jelentős pénzt kaphatnak idén ezek a családok: érdemes résen lenni

Világgazdaság   
  Megosztom
Jelentős pénzt kaphatnak idén ezek a családok: érdemes résen lenni

A magyarországi GDP 2021 második negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyers adatai szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 2,7 százalékkal az előző negyedévit.A remek GDP-adatok láttán az elemzők is jóval bizakodóbbak, és az idei évre már többen is úgy vélik, hogy az éves idei növekedés is magasabb lehet az eddig becsültnél, és meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is. Ez esetben pedig életbe léphetne az a kedvezmény, amelyet még korábban jelentett be a kormány, azaz 5,5 százalékos GDP-növekedés esetén jövő év elején a kormány visszaadja a gyermeket nevelő családoknak az idén befizetett jövedelemadót.

A magyarországi GDP 2021 második negyedévében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nyers adatai szerint 17,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, és 2,7 százalékkal az előző negyedévit. A növekedés nagyobb volt a vártnál: a VG elemzői konszenzusa korábban a 2020 második negyedéves értékhez hasonlítva 17, az idei első negyedéveshez képest pedig átlagosan 2 százalékos bővülést jósolt, írja a Világgazdaság.

Még inkább figyelemre méltó, hogy a GDP 2,2 százalékkal több volt a 2019. második negyedévinél, vagyis a magyar gazdaság teljesítménye meghaladta a járvány előtti szintet. A remek GDP-adatok láttán az elemzők is jóval bizakodóbbak, és az idei évre már többen is úgy vélik, hogy az éves idei növekedés is magasabb lehet az eddig becsültnél, és meghaladhatja a 7, de kedvező esetben akár a 8 százalékot is.

Elképzelhető, hogy ha már az év végén látszik, hogy meglesz az 5,5 százalékos növekedés (a mostani adatok alapján biztosra vehető), és a költségvetésben is van mozgástér, akkor a kifizetést előrehozzák erre az évre

– erősítette meg a VG-nek Regős Gábor. A háztartások egy része a pénzt várhatóan félreteszi, a másik részét pedig fogyasztásra költi. Itt vélhetően kevésbé a napi vásárlások jönnek majd szóba, inkább például a lakáshoz kapcsolódó kiadások, műszaki cikkek beszerzése vagy nyaralás. Makrogazdasági szempontból tehát az intézkedés a fogyasztást serkenti, ami részben a hazai GDP-t, részben az importot növeli.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

gdp

jövedelemadó

növekedés

visszaigénylés

ksh

adókedvezmény

adó

adóvisszaigénylés

családok

családi adókedvezmény